livios logo

Een lift plaatsen: is dat moeilijk?

Een lift installeren in je woning: het lijkt een grote ingreep. Maar dat valt al bij al best mee. Natuurlijk hangt het er vanaf wat voor lift je laat installeren: een traplift, plateaulift, hydrolift of huislift. Het is logisch dat de ene lift meer aanpassingen en tijd vergt dan de andere. Maar waaraan moet je woning voldoen? Wat moet veranderen? En hoelang duurt het voor je de lift kan gebruiken?

Traplift

Om een traplift te plaatsen zijn er weinig tot geen aanpassingen nodig. Omdat een traplift op maat gemaakt wordt, zijn er amper trappen waarbij het niet mogelijk is er eentje te installeren. Zo maakt het ook niet uit of je een rechte trap hebt, of eentje met een bocht. Alleen de breedte van je trap speelt een rol: 70 à 75 cm is het minimum. 

Voor de installatie van een traplift heb je geen aannemer nodig. Er komt namelijk geen hak- of breekwerk aan te pas. De leverancier neemt de maten van je trap op en laat in de fabriek het liftsysteem op maat maken. De leveringstermijn bedraagt een à twee weken.

De traplift wordt op de trap zelf bevestigd of verankerd in de muur. De installatie duurt in de meeste gevallen een halve dag. Na een laatste test is de traplift gebruiksklaar.

lift

De plaatsing van je traplift vraagt geen hak- of breekwerk en neemt slechts een halve dag in beslag.

Foto thyssenkrupp Home Solutions
  

Hydrolift boven

Bij een hydrolift komt wél hak- en breekwerk kijken. Na enkele werkdagen is hij gebruiksklaar!

Foto Strobbe Mobility Solutions BVBA
  

Plateautraplift

Voor een plateautraplift heb je iets meer plaats nodig dan voor een traplift. Heb je een rechte trap? Dan volstaat een breedte van 75 cm. Maar voor een trap met bocht is een minimale breedte van 125 cm een must. Ook vóór de trap moet je zowel boven als beneden 2 meter vrije ruimte hebben. Zo kan het plateau veilig op de vloer landen.

Net als de traplift wordt een plateautraplift op maat gemaakt. De installatie gebeurt op dezelfde manier en vergt dus ook geen hak- of breekwerk. De leveringstermijn van een plateautraplift bedraagt zes à acht weken. Na een middag klussen kan je de plateautraplift al gebruiken. 

Hydrolift

Bij een hydrolift komt wel hak- en breekwerk aan te pas. Er moet namelijk een put worden verwerkt in de vloer. Deze put moet minimaal 20 cm diep en 125 op 110 cm groot zijn. Let er ook op dat de betonnen vloer het gewicht van de lift kan dragen. Bij deze aanpassingen doe je beroep op een aannemer, al zijn er ook leveranciers die een totaalpakket, inclusief de aanpassingswerken, voorzien. 

De hydrolift wordt op maat gemaakt in de fabriek. Hierbij hanteren de leveranciers dezelfde levertermijn als bij een plateautraplift: zes à acht weken. Voor de plaatsing mag je rekenen op enkele werkdagen.

De lift die de meeste aanpassingen vergt, is de huislift.

Foto Comfortlift Orona
  

De leveringstermijn van een huislift bedraagt ongeveer negen weken.

Foto Comfortlift Orona
  

Huislift

De lift die de meeste aanpassingen vergt, is de huislift. Wat de oppervlakte betreft, heb je al genoeg aan 150 op 150 cm. Het is vanzelfsprekend dat je deze oppervlakte op elke verdieping op exact dezelfde plaats voorziet. Je lift verplaatst zich namelijk loodrecht verticaal. 

Opdat de vloer van de lift gelijk met de kamervloer komt te liggen, moet de aannemer een put maken van zo'n 15 cm diep. Voor de liftkoker kan je kiezen tussen een gemetselde schacht of een metalen constructie.

De leveringstermijn van een huislift bedraagt ongeveer negen weken. De duur van de plaatsing hangt af van het aantal verdiepingen dat de lift moet bedienen. Voor twee stopplaatsen mag je rekenen op vijf werkdagen. Voor drie stopplaatsen trek je best zeven à acht werkdagen uit.

Wist je dat je mogelijk ook in aanmerking komt voor een financiële tegemoetkoming bij het plaatsen en onderhouden van een lift?

10 dingen die je moet weten over trappen en liften

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/trappen-en-liften/een-lift-plaatsen-is-dat-moeilijk/