livios logo

Is jouw trap liftproof?

De als een bom inslaande vergrijzing heeft een enorme impact op onze manier van leven. De capaciteit van rusthuizen is beperkt, levenslang wonen de boodschap. En een traplift kan daar een belangrijke rol bij spelen. Maar is jouw trap wel liftproof?

Twee soorten trapliften

trap trappen

Er zijn twee soorten trapliften: enerzijds voor rechte trappen en anderzijds voor trappen met afwijkende vormen.

Foto Trappen Smet
  

lift

Als de ruimte wat beperkter is, kan een stoel die achter- in plaats van zijwaarts beweegt, redding brengen.

Foto thyssenkrupp Home Solutions
  

trap trappen houten trap

Een traplift voor een rechte trap heb je vanaf 3.500 euro. Voor complexere trappen, loopt het prijskaartje op.

Foto Decotrap
  

traplift trap lift

Het volledige traject, van opmeting tot installatie, neemt ongeveer vier weken in beslag.

Foto thyssenkrupp Home Solutions
  

Er zijn twee soorten trapliften. Enerzijds de liften voor rechte trappen, en anderzijds die voor trappen met afwijkende vormen, zoals draaitrappen of trappen met een overloop. Daarvoor is een ander type rail nodig en een aangepaste stoel. "Heb je een gewone rechte trap van minstens 60 cm breed, dan vormt het geen enkel probleem om een traplift te installeren. Bij complexere trappen hangt veel af van de precieze obstakels, maar tegenwoordig is nagenoeg alles mogelijk", weet Carole Salamonowicz van fabrikant ThyssenKrupp Encasa.

Achterwaarts omhoog

Een trap van 60 cm is smal. Liftproducenten kunnen dus het merendeel van de mensen omhoog helpen, ook diegenen met een krappe trap. Hoe ze daarin slagen? "Wij lossen het probleem van een beperkte ruimte onder andere op door de stoel niet zij- maar achterwaarts omhoog en omlaag te laten bewegen over de rail. Zo kan je ook allerlei hindernissen omzeilen: een knik in de trap, een uitstekende leuning …"

Veilig afstappen

De stoel zelf draagt duidelijk zijn steentje bij om de meest uiteenlopende obstakels te overwinnen. "Hij anticipeert op de beperkingen van de gebruiker met bijvoorbeeld aangepaste arm- en voetleuningen. En eenmaal boven of beneden kan de stoel een op maat ingestelde beweging maken, zodat je veilig en eenvoudig kan afstappen", aldus Salamonowicz.

En andere trapgebruikers?

Ook andere trapgebruikers profiteren van het technologisch vernuft dat moderne trapliften bieden. "We kunnen liften zo programmeren dat de stoel bij niet-gebruik altijd discreet weggeplaats wordt. Zo blijft de trap voor iedereen makkelijk toegankelijk."
"Afhankelijk van de vorm en het verloop kunnen we op de rail verschillende richtpunten voorzien waarnaar de stoel na gebruik automatisch terugkeert. Dit kan bovenaan de trap zijn, zodat hij geen storend element vormt in de hal, maar evengoed bovenaan of ergens in het midden."

Noodaccu

En wat met de energietoevoer? Want een traplift gaat niet vanzelf omhoog en omlaag. "Je hebt niet meer nodig dan een stopcontact in de nabijheid van de trap", vertelt Salamonowicz. "Bovendien zijn de liften uitgerust met een noodbatterij. Stel dat er een stroompanne is op het moment dat je halverwege de trap zit, dan gaat de lift automatisch weer naar beneden."

Vanaf 3.500 euro

Een traplift voor een eenvoudige, rechte trap heb je vanaf 3.500 euro. Inbegrepen: opmeting, stoel, rail en installatie. "Voor een gebogen trap mag je uitgaan van een richtprijs vanaf 6.500 euro, afhankelijk van de vorm en lengte van de trap."
"En zoals elk technologisch product, heeft ook een traplift baat bij een jaarlijks onderhoud. Afhankelijk van het pakket waarvoor je kiest, komt dit neer op minstens 130 euro voor een rechte trap en 160 euro voor een meer complexe trap."

Vier weken

Het volledige traject, van opmeting tot installatie, neemt ongeveer vier weken in beslag. "In noodgevallen kan het sneller en is de lift al na twee weken gebruiksklaar."

Trapliften in opmars

"Er zijn ook jonge mensen met mobiliteitsbeperkingen, maar senioren vertegenwoordigen het grootste deel van de markt." En die markt groeit gestaag. "De markt voor trapliften groeit met ongeveer 5 % per jaar. Mensen willen echt graag zo lang mogelijk in hun eigen huis wonen", besluit Salamonowicz.

10 dingen die je moet weten over trappen en liften

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/trappen-en-liften/is-jouw-trap-liftproof/