livios logo

Levenslang wonen: plaats vrijhouden voor een huislift?

Ga jij een huis (ver)bouwen waar je de rest van je leven wil wonen? Dan is het belangrijk om toekomstgericht te denken, want je behoeftes veranderen naarmate je ouder wordt. Een vlotte en veilige bereikbaarheid van alle woonruimtes is dan ook een must. Hou je daarom best plaats vrij voor een huislift? Of toch maar niet?

Meer zelfstandigheid en comfort

De belangrijkste reden om een lift in je woning te installeren, ligt voor de hand: je garandeert jezelf een veiligere en comfortabelere oude dag in je vertrouwde omgeving. Met een huislift kan je je namelijk makkelijk in de hoogte verplaatsen zonder dat je je zorgen moet maken dat je van de trap valt. Maar ook boodschappen en andere zwaardere objecten hoef je niet meer helemaal naar boven of beneden te sleuren. Bovendien kom je niet in de problemen als jij of je partner ooit in een rolstoel belandt en behoud je zelfs dan je zelfstandigheid. Je naasten zullen trouwens blij zijn om die extra gemoedsrust.

Tip: Ook met een (goedkopere) traplift kan je al veiliger naar boven en beneden. Hou wel rekening met de beperkte toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers.

 

lift huislift interieur living penthouse appartement

Je hoeft een lift niet meteen te installeren, zolang je er maar plaats voor laat.


© Getty Images  

huis lift

Een open ruimte van 2 à 3 m² is in veel gevallen al ruim voldoende.

Foto Strobbe Mobility Solutions BVBA
  

Esthetische en verkoopsmeerwaarde

Laten we eerlijk zijn: zo’n huislift ziet er vaak gewoon goed uit. Zo geef je je eigen stekje meteen een extra stijlvolle en unieke touch. En misschien ben je op jongere leeftijd ook al eens blij dat je na een vermoeiende dag of zware nacht met de lift naar boven kan. Overweeg je toch ooit om je huis te verkopen? Ook dan biedt een huislift een meerwaarde. En niet alleen op financieel vlak: mogelijke kopers die al op leeftijd zijn of toekomstgericht denken, kunnen zo’n huislift weleens als een groot pluspunt beschouwen en daarom sneller toeslaan.

Wat met het prijskaartje?

Een huislift is natuurlijk best wel een investering. Reken er toch op dat je zo’n 15.000 euro kwijt bent. En hoe meer verdiepingen je met je lift wil bereiken, hoe hoger het prijskaartje. Het goede nieuws is dat je een lift niet meteen hoeft te installeren, zolang je maar plaats laat waar je dat in de toekomst wel wil doen. Een open ruimte van 2 à 3 m² is in veel gevallen al ruim voldoende. Ga je voor een volledig gelijkvloerse nieuwbouw? Dan elimineer je de behoefte aan een lift, maar heb je wel meer bouwgrond nodig. Dat is niet alleen duurder, maar ook minder duurzaam. Je neemt zo namelijk een pak meer open ruimte in.

Tip: Op zoek naar een goedkoper alternatief? Dan is een hefplatform het overwegen waard.

Niet nodig?

Met een slim ontwerp en een praktische inrichting heb je op je oude dag misschien zelfs geen bovenverdieping nodig. Bijvoorbeeld als je alleen de kinderkamers op de bovenverdieping inricht en je eigen slaap- en badkamer op de benedenverdieping houdt. Als je kinderen op eigen benen staan, kan je hun slaapkamers eventueel ombouwen tot een studio en die verhuren. Maar ook als je compact en gelijkvloers bouwt of in een appartementsgebouw met een lift gaat wonen, is een eigen huislift natuurlijk overbodig.

10 dingen die je moet weten over trappen en liften

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/trappen-en-liften/levenslang-wonen-plaats-vrijhouden-voor-een-huislift/