livios logo

Make-over voor je oude trap: dit zijn je opties

Je trap renoveren: hoe doe je dat? Samen met Rick Steyvers, mede-eigenaar van Upstairs Traprenovatie, loodsen we je langs de mogelijkheden.

Een traprenovatie is vaak een esthetische kwestie. “In negen van de tien gevallen willen mensen hun trap laten aanpakken omdat ze hun huidige exemplaar niet meer mooi vinden”, vertelt Rick Steyvers.

Rick Steyvers Upstairs

Jan Steyvers (links) en Rick Steyvers (rechts), de zaakvoerders van Upstairs traprenovatie.

Foto Upstairs Traprenovatie
  

Keuzes maken

Van een stoffen trapbekleding of een nieuwe verflaag tot een volledige traprenovatie. Hoe beslis je voor welke aanpak je moet kiezen? “Denk na over wat je met je trap wil doen. Ga je voor een tijdelijke oplossing of wil je een totale renovatie zodat je er je leven lang van kan genieten? Stel jezelf die vraag”, adviseert Rick Steyvers.

Weetje: voor een volledige renovatie moet je trap nog in een goede staat zijn. Hij mag gerust kraken en er oud uitzien, maar de constructie moet wel nog goed zijn. Ontdek hier of jouw trap nog geschikt is voor renovatie of dat je een nieuw exemplaar moet laten plaatsen.

Tijdelijke of duurzame oplossing?

Het voordeel van een tijdelijke oplossing is het prijskaartje. “Bij een goedkope oplossing zoals een nieuwe verflaag of een stoffen vloerbedekking weet je dat je jouw trap over enkele jaren opnieuw onder handen moet nemen”, vertelt Rick Steyvers.

“Bij een stoffen trapbedekking kan je last hebben van allergieën of huisstofmijt. Het vraagt ook behoorlijk wat onderhoud, want je moet het tapijt regelmatig met de stofzuiger reinigen”, legt Rick Steyvers uit. “Bij een totale traprenovatie is dat niet van toepassing. Je kan er gewoon met een vochtig doekje overheen als je nieuwe treden laat zetten. Daarnaast zie je ook geen loop- of slijtagesporen meer.”

En wat bij een nieuwe verflaag? “Bij verven duikt er een specifiek probleem op. Na enkele maanden komen de loopsporen weer terug. Om je trap mooi te houden, moet je dus regelmatig een nieuwe verflaag aanbrengen. Met verf los je bovendien niet de slijtage van de trap op, want oneffenheden en deuken blijven zichtbaar”, zegt Rick Steyvers.

trap renovatie

Ga je voor een tijdelijke oplossing of wil je een totale renovatie zodat je er je levenslang van kan genieten?

Foto Upstairs Traprenovatie
  

trap renovatie

Voor een volledige renovatie moet je trap nog in een goede staat zijn.

Foto Upstairs Traprenovatie
  

Verven of vloerbedekking

Wil je vanwege een beperkt budget niet meteen kiezen voor een volledige traprenovatie? “Dan kan je voor een goedkope oplossing gaan zoals een nieuwe verflaag of een stoffen trapbedekking”, zegt Rick Steyvers. “Zo kan je voor weinig geld enkele jaren verder en later nog beslissen om je trap volledig onder handen te laten nemen.”

Traprenovatie

Bij traprenovatie wordt je oude trap opnieuw bekleed, ongeacht of je een houten, betonnen of granieten trap hebt. Hiervoor zijn er verschillende materialen op de markt beschikbaar: laminaat, hout, pvc, kurk of linoleum. In verschillende soorten en kleuren. Zo creëer je de gewenste uitstraling voor je trap. Van een warme hout- tot een stoere betonlook. Zelfs een trap in blauwstaal of leer is mogelijk. Lees hier meer over de voor- en nadelen van deze materialen.

“Wij gebruiken een kern van HDF, een geperst vezelhout, met daar overheen onze kras- en slijtvaste toplaag, maar er zijn ook andere mogelijkheden”, vertelt Rick Steyvers. “Het gekozen materiaal wordt in zijn geheel over de bestaande trap geplaatst. Je krijgt dus een nieuwe op maat gemaakte trede. De oude stootboorden blijven zitten, maar er wordt wel een nieuwe voor gezet. Zo is je trap makkelijker te onderhouden. Bovendien wordt de constructie dan ook verstevigd waardoor een houten trap vaak minder zal kraken.”

vloer trap kurk

Er bestaan verschillende materialen om je trap te renoveren.

Foto Santana
  

traprenovatie

Bij traprenovatie krijg je een nieuwe op maat gemaakte trede.

Foto Upstairs Traprenovatie
  

traprenovatie

"Wij gebruiken een kern van HDF, een geperst vezelhout, met daar overheen onze kras- en slijtvaste Upstairs Original toplaag", vertelt Rick Steyvers.

Foto Upstairs Traprenovatie
  

Trapleuning

En wat met je trapleuning? Moet die ook vervangen worden? “Vaak kan de trapleuning behouden blijven”, vertelt Rick Steyvers. “Tenzij je trap een compleet andere uitstraling krijgt. Dan kan je kiezen voor een trapleuning uit hetzelfde materiaal, zodat je dezelfde look-and-feel krijgt.”

Geïntegreerde trapverlichting

Wist je dat je ook verlichting in je traptreden kan laten integreren? De verlichting zit subtiel verwerkt aan de onderzijde van de neus waardoor deze niet zichtbaar is als het licht uit is. “Sommige mensen met kinderen willen geïntegreerde trapverlichting uit veiligheid. Dan laten ze het ’s avonds of ‘s nachts branden zodat ze altijd voldoende licht hebben”, vertelt Rick. “Toch ervaar ik vaker dat de meesten een echte eyecatcher willen maken van hun trap. Je hebt de keuze uit een warm of koud licht en je kan zelfs de intensiteit aanpassen. Zo stem je de verlichting af op de sfeer die jij in je hal of woonkamer wil creëren”.

trap

De verlichting zit subtiel verwerkt aan de onderzijde van de neus.


© NEWstairs  

trap renovatie

Je hebt de keuze uit een warm of koud licht en je kan zelfs de intensiteit aanpassen.


© NEWstairs  

10 dingen die je moet weten over trappen en liften

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/trappen-en-liften/make-over-voor-je-oude-trap-dit-zijn-je-opties/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=43f6492&utm_campaign=content