livios logo

Zet je trap in de kijker: uit deze 5 materialen kan je kiezen

Naast de vorm van je trap bieden ook de materialen eindeloze mogelijkheden om je trap een eigen karakter te geven. Met de juiste materialen voor treden, bomen en balustrades maak je meer dan zomaar een verbinding tussen de verdiepingen. We zetten de opties voor je op een rij.

1. Hout

Hout blijft veruit het populairste materiaal voor trappen en balustrades. Het voelt warm en natuurlijk aan, is eenvoudig te bewerken en je kan makkelijk aanpassingen of herstellingen uitvoeren. Rechte lijnen of gebogen organische vormen, alles is mogelijk.

Hout voor trappen en balustrades moet wel voldoende hard zijn en een goede mechanische weerstand en slijtvastheid hebben. Het mag niet splinteren en slechts in beperkte mate krimpen en uitzetten zoals afrormosia, afzelia, esdoornhout, beukenhout…

Budget: Hout is één van de meest budgetvriendelijke materialen. Naargelang de houtsoort en trapvorm loopt de prijs wel op. Neem als start 2.400 euro voor een rechte, niet-behandelde steektrap in beukenhout met leuning.

 

sleutel-op-de-deur SOD huis nieuwbouw woning interieur trap

Foto Thomas & Piron home
  

sleutel-op-de-deur SOD huis nieuwbouw woning interieur trap

Foto Thomas & Piron home
  

trap renovatie

Foto Upstairs Traprenovatie
  

De centrale trap brengt structuur in de leefruimte. Niet alleen door zijn bijzondere vormgeving, ook door bepaalde zones in de open ruimte af te bakenen.


© Laurent Brandajs/ATMOS Architectes  

2. Metaal

Metalen trappen en balustrades doen misschien wat aan fabrieken en kantoren denken. Maar de jongste jaren weten ze vlot de weg te vinden naar onze woningen. Een metalen trap is slijtvast en oogt dunner en lichter dan een gelijkaardige trap in hout. Gezien de sterkte heeft de trap ook maar weinig steunpunten nodig.

De meeste metalen trappen worden gemaakt van inox of staal, maar er bestaan ook trappen in aluminium. Dat materiaal lijkt op inox maar is minder gevoelig voor vingerafdrukken. Het is ook licht en goed mechanisch bewerkbaar. Anderzijds kan je het wel minder goed opblinken en vallen de lasnaden meer op.

Budget: Inox is het duurst. De meest budgetvriendelijke modellen in staal, met treden in hout, vind je voor iets meer dan 2.500 euro. In het hogere segment ligt de prijs op minimaal 7.500 euro, voor een trap in gepoederlakt staal met stalen treden. Voor een stalen trap met treden in Corian of glas ben je minstens 8.500 euro kwijt. En een massieve bloktrap begint bij 9.500 euro.

3. Beton

Het ligt voor de hand dat een betonnen trap sterk en slijtvast is. Storende loop- en kraakgeluiden zijn er niet. Er zijn wel een heleboel mogelijkheden op het vlak van afwerking en bekleding. Al hangen die voor een deel samen met de manier waarop de trap gemaakt wordt: prebab of ter plaatse gestort. Bij prefab wordt de trap op voorhand gemaakt in een atelier terwijl een ter plaatse gestorte trap in de ruwbouwfase in een bekisting wordt gestort. Die manier van werken is vooral aan te raden bij complexere vormen. Of als de trap zich in een moeilijk toegankelijke ruimte bevindt.

Als bekleding heb je keuze uit een waaier aan materialen: van hout en laminaat tot keramische tegels en natuursteen. Andere materialen zijn kwartsoppervlakken, leder en steentapijt. Hou bij de keuze wel rekening met de praktische kant. Witte steen bijvoorbeeld is zacht en poreus, waardoor hij gevoelig is voor vlekken. Prefab betontrappen worden zelden bekleed. Je kan het oppervlak wel op verschillende manieren afwerken: gepolijst, gestraald, glad… of geprofileerd voor meer veiligheid.

Budget: Bij standaardvormen en -formaten is een prefab betontrap het voordeligst. De prijzen beginnen bij 1.500 euro. Met een complexe vorm, en afhankelijk van de bekleding, loopt dat bedrag makkelijk op tot een veelvoud daarvan.

 

betonnen trap gepolijst beton

Foto infobeton.be
© Achtenhalf Architectuur - © André Nullens  

trap plateau


© Genico  

4. Glas

Een trap die licht doorlaat en ook sterk en slijtvast is? Dat kan alleen met glas. Een volledig glazen trap is zeldzaam. Een glazen balustrade daarentegen, of glazen treden die bevestigd zijn in andere materialen, zie je wel frequent. Voor glazen trappen wordt twee- of drievoudig gelaagd glas gebruikt.

Het glas hoeft niet altijd transparant te zijn. Je kan het laten zuren of zandstralen, waardoor het ondoorzichtig wordt. En je kan ook spelen met de kleur en textuur, of tekeningen aanbrengen via zeefdruk. In combinatie met ingebouwde ledverlichting wordt de trap een echte eyecatcher.

Budget: De prijzen voor een glazen trap beginnen bij 8.000 euro. Maar het dubbele van dat bedrag is zeker geen uitzondering.

5. Solid surface

Als je graag iets anders wil, moet je zeker eens solid surface-materialen overwegen. Dat zijn kunststoffen die samengesteld zijn uit acrylaat en natuurlijke mineralen. Solid surface-materialen zijn duurzaam, massief en niet-poreus. Ze verkleuren nauwelijks en je kan treden en balustrades afwerken zonder zichtbare naden. Bekende merken zijn onder meer HI-MACS en Corian.

In de meeste gevallen heeft de trap een metalen structuur en een solid surface-materiaal als bekleding. Er zijn ook betonnen trappen met solid surface. Er zijn talloze kleuren en motieven mogelijk, maar de meeste trappen en balustrades worden in het wit uitgevoerd.

Budget: Voor een gewone rechte steektrap in Corian betaal je minstens 8.000 euro. Een massieve bloktrap in gelakt staal met een loopvlak in Corian heb je vanaf 11.000 euro en een massieve bloktrap volledig in Corian vanaf 16.000 euro.

 

Bron: Ik ga Bouwen

10 dingen die je moet weten over trappen en liften

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/binnenschrijnwerk/trappen-en-liften/zet-je-trap-in-de-kijker-uit-deze-5-materialen-kan-je-kiezen/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=&utm_content=8e05e34&utm_campaign=content