Klopt de werkwijze van onze interieurarchitect?

Vraag

Wij hebben beroep gedaan op een interieurarchitect om onze woonkamer te verbouwen. Bij het eerste gesprek werd afgesproken dat ze een ontwerp ging opmaken en dat ons dat 600 euro zou kosten. Na de eerste factuur werd het pas duidelijk dat we ook nog eens 21 % btw dienden te betalen. Nu na een aantal maanden en drie afspraken, zijn we bij ons laatste gesprek tot een definitief ontwerp gekomen, maar dat hebben we nog niet concreet gezien.

Wel hebben wij bij deze laatste afspraak al de eindfactuur gekregen. Als ik hierover opmerkte dat er geen besluit was over de te gebruiken materialen en kleuren, geen enkele prijsraming en nog geen enkel definitief document van haar hadden ontvangen, was haar antwoord hierop dat dit aan onze besluiteloosheid lag en het aanpassen van de geleverde ontwerpen. Ze zei ook dat het ontwerp bij haar bleef en wij niets hiervan kregen.

We moeten nu elk gepresteerd werk aan haar bijbetalen. Is het normaal dat wij 800 euro betalen om op een pc naar een ontwerp te kijken? Dat we nu moeten extra betalen om van haar contacten prijsoffertes te mogen ontvangen en dat zij hiervoor een uurloon eist bovenop een percentage op de kostprijs van de definitieve aanleg?

Antwoord

Niet gemakkelijk om hier een concreet antwoord op te geven omdat wij maar één versie van de feiten horen. Enkele bedenkingen:

  • Het is volstrekt normaal dat er ook btw aangerekend wordt. Het omgekeerde zou pas tot nadenken moeten stemmen. Zij had tijdens het eerste gesprek wel duidelijk moeten maken dat die 600 euro exclusief btw was.
  • 600 euro lijkt ons niet overdreven veel als we zien dat er toch drie afspraken zijn geweest en blijkbaar werd na elk gesprek het plan bijgewerkt om tot een definitief ontwerp te komen. 40 à 50 euro per uur lijkt ons redelijk voor een interieurarchitect en we vermoeden toch dat je al snel tot 10 à 15 gepresteerde uren komt zonder het opvragen van prijzen.
  • Het lijkt ons evident dat de interieurarchitect jullie ook een prijsraming bezorgt en jullie assisteert bij het zoeken van aannemers. Uiteraard kruipt hier extra tijd in maar daar hadden duidelijke afspraken over gemaakt moeten worden vanaf het begin.
  • Dat jullie bij haar naar het ontwerp moeten kijken, is toch wel eigenaardig. Ze kan toch ten minste een laptop meenemen om jullie het ontwerp te laten zien of een uitgeprinte visualisatie. Dat ze de gedetailleerde plannen niet overhandigt aan jullie is wel te verantwoorden. Veel mensen laten een ontwerp maken door iemand en spelen het dan door aan iemand anders die het voor minder geld laat uitvoeren.

Eén ding staat vast: een gebrekkige communicatie en slecht gemaakte afspraken liggen aan de oorsprong van dit probleem. Ga best eens met de interieurarchitect rond de tafel zitten om in alle sereniteit het probleem tot in detail te bespreken om van hieruit wel degelijke afspraken te maken.

Producten

Uitgebreid gamma aan binnenmuurverven

Caparol

Uitgebreid gamma aan binnenmuurverven

De FlatLine collectie is de nieuwste parel in de Vasco collectie

Vasco

De FlatLine collectie is de nieuwste parel in de Vasco collectie

Inbouwkasten en dressings op maat

èggo

Inbouwkasten en dressings op maat

Plâtinum, kant-en-klare dagkant voor nieuwbouw en renovatie

Gyproc

Plâtinum, kant-en-klare dagkant voor nieuwbouw en renovatie

Design met klank

kreon

Design met klank

Vinidor wijnklimaatkasten: perfect te integreren in elke keuken

Liebherr

Vinidor wijnklimaatkasten: perfect te integreren in elke keuken