Raamprofiel buigt door: schuld bij raamplaatser?

Vraag

Voor het plaatsen van een schuifraam heeft de raamplaatser een plan en instructies gemaakt voor de aannemer. Bij de instructies staat vermeld foamglas te gebruiken waar het schuifraam op geplaatst wordt. Er wordt een ander merk thermisch isolerende steen gebruikt door de aannemer.

De raamplaatser komt voor de plaatsing nog alles controleren en bevestigt op mail dat de aannemingswerken goed zijn uitgevoerd. Na plaatsing van de ramen blijkt dat de ramen doorbuigen en wordt de laatste factuur geprotesteerd en niet betaald.

Na controle van de raamplaatser zegt men dat er een andere thermisch isolerende steen gebruikt is en men geen verantwoordelijkheid treft en men het niet kan herstellen wegens de kans op verdere schade. Heeft de raamplaatser eindverantwoordelijkheid door te bevestigen per mail dat alles bij opmeting in orde is?

Antwoord

“Op het eerste zicht, en afleidend uit uw vraag, maakt u een correcte analyse", begint advocaat Roel De Cleermaecker van Atrius Advocaten.

"Een installateur van buitenschrijnwerk die specifieke voorwaarden stelt i.v.m. met de oppervlakte waaraan moet zijn voldaan om op verder te werken, kan de uitvoering van diens werken weigeren als hieraan niet tegemoetgekomen is (indien op voorhand duidelijk gecommuniceerd). M.a.w.: de installateur had de plaatsing mogen weigeren omdat er niet werd voldaan aan zijn voorwaarden.

"Het mes snijdt aan twee kanten weliswaar. Indien de aannemer toch verder werkt op het oppervlak dat in se niet voldoet aan het gevraagde, kan worden geargumenteerd dat deze het bestaande oppervlak heeft aanvaard en hiermede minstens impliciet te kennen heeft gegeven dat de toestand volstond om de werken volgens de regels van de kunst uit te voeren."

"Uw benadering is theoretisch dan ook juist. Theoretisch omdat er toch enige nuance in het spel is: de installateur zou zich kunnen beroepen op gevallen van overmacht. Bijvoorbeeld indien het voor hem technisch niet meer mogelijk zou zijn geweest bij aankomst op de werf te controleren of er al dan niet foamglas dan wel een ander type steen werd gebruikt."

"In dat geval zou hij kunnen argumenteren dat hij uitgaat van een uitvoering van de overeenkomst ter goeder trouw en u hem niet gemeld hebt dat er werd afgeweken van het type steen. Op dat punt verwacht men natuurlijk van een installateur (specialist) meer kennis dan van een leek."

Producten

Creëer de ideale werkomgeving dankzij onze toepassingen

Saint-Gobain Building Glass

Creëer de ideale werkomgeving dankzij onze toepassingen

Inbouwkasten en dressings op maat

èggo

Inbouwkasten en dressings op maat

Plâtinum, kant-en-klare dagkant voor nieuwbouw en renovatie

Gyproc

Plâtinum, kant-en-klare dagkant voor nieuwbouw en renovatie

Vinidor wijnklimaatkasten: perfect te integreren in elke keuken

Liebherr

Vinidor wijnklimaatkasten: perfect te integreren in elke keuken

Design met klank

kreon

Design met klank