Schilders op hun hoede voor vervende klussers: “Oneerlijke concurrentie zonder kwaliteitsgaranties”

Goed nieuws uit de schildersbranche: acht op de tien bedrijven draaien op volle toeren en zitten ook de komende maanden gebeiteld. Dat blijkt uit een enquête van kmo-koepel Bouwunie onder 111 zelfstandigen en werkgevers. Tegelijk maken de schilders zich ook zorgen, vooral over de toenemende concurrentie van onder meer buitenlandse bedrijven en doe-het-zelvers. En over hun opvolging.

Schilders en decorateurs zijn bezorgd. Vooral om de groeiende concurrentie. In de eerste plaats van buitenlandse zelfstandigen en bedrijven, maar ook van doe-het-zelvers en van fabrikanten en leveranciers die steeds vaker ook de plaatsing of uitvoering op zich nemen.

Foto: Livios  

In het Stedelijk Lyceum Cadix in Antwerpen stomen ze jonge generaties schilders klaar voor het grote werk. Maar er dreigt een tekort.

Foto: Livios  

Als er één kostenpost is waar (ver)bouwers graag op besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken, zijn wel het de verfwerken. Toch draait de schildersbranche op volle toeren. Acht op de tien Vlaamse schilders-decorateurs hebben voldoende of te veel werk. Zowat de helft verwacht zelfs meer opdrachten de komende weken en maanden bij (ver)bouwers, zowel binnen (49%) als buiten (54%).

Vrees voor concurrentie   

Ondanks de positieve cijfers, zijn de vakmannen bezorgd. “Vooral om de groeiende concurrentie”, geeft Anja Larik van Bouwunie aan. “In de eerste plaats van buitenlandse zelfstandigen en bedrijven, maar ook van doe-het-zelvers en van fabrikanten en leveranciers die steeds vaker ook de plaatsing of uitvoering op zich nemen.

"Dit zorgt voor druk op de prijzen en zo ook op de kwaliteit van uitvoering”, zegt Anja Larik van Bouwunie. “Die kwaliteit is nochtans een geweldig pluspunt van een professional. Je betaalt wel voor zijn werkuren, maar hij garandeert een goed resultaat, advies en ervaring.”

Kritiek op onbelast bijklussen

Het voorstel van de federale regering om bijklussers tot 500 euro per maand te laten bijverdienen, kan dan ook op weinig begrip rekenen. Bijklussen zonder daarop belastingen of sociale bijdragen te hoeven betalen, en zonder enige verplichting van kwaliteit of garantie voor de klant: dat is oneerlijke concurrentie, zeggen 78% van de schilders-decorateurs. Bij de zelfstandigen zonder personeel loopt dit percentage op tot 90%. Schilderwerken, en bij uitbreiding alle bouwwerken, moeten uit de regeling van het onbelast bijverdienen, nog vóór ze wordt ingevoerd, vinden de schilders.

Dat we thuis zelf de verfborstel in de hand nemen, is eveneens een duidelijk fenomeen. Bouwen of renoveren kost handenvol geld en schilderwerken lijken een voor de hand liggende besparingspost. Toch botsen we al snel op onze limieten. Zo kiezen we vaker voor een ruim interieur, met vides en hoge plafonds. Naast heel wat materiaal – denk maar aan een stelling – vergt dat ook het nodige vakmanschap, waarschuwt Anja Larik: “Zelfs een trappenhal verven, vraagt al een behoorlijke techniek.”

Waar blijft de nieuwe lichting?

Dat Bouwunie deze cijfers presenteerde in Stedelijk Lyceum Cadix in Antwerpen, is geen toeval. Hier wordt de volgende generatie schilders klaargestoomd. Maar de opvolging is allesbehalve verzekerd.

De schrik zit er dan ook goed in bij Renata Van de Velde, die de jonge schilders en decorateurs voorbereidt op de jobmarkt: “De instroom blijft beperkt. We moeten soms zelfs verschillende graden samen aan de slag laten gaan in ons atelier. En hoe minder leerlingen, hoe minder middelen we krijgen. We weten helaas niet waar de oorzaak ligt.”

Volgens Anja Larik ligt de focus nog te zeer op het algemeen secundair onderwijs. “Enkel vanuit het beroepsonderwijs stromen deze jonge creatievelingen door. Een te beperkte groep. Ook schildersbedrijven hebben hierdoor moeite om geschikt personeel te vinden.”

Op 15 maart vindt de vierde editie van de campagne S.O.S. Schilder op School plaats. In 26 scholen over heel Vlaanderen proberen ze de jeugd warm te maken voor het schildersberoep.

Producten

Verf & decoratie

Gamma België

Verf & decoratie

Uitgebreid gamma aan binnenmuurverven

Caparol

Uitgebreid gamma aan binnenmuurverven