Oude gevel: hoe stucwerk herstellen en opnieuw verven?

Vraag

m1

m1

m2

m2

Ik heb een rijhuis van goed 100 jaar oud met een authentieke voorgevel met eenvoudig maar mooi stucwerk rond de ramen. Ik zou de gevel in zijn oude glorie willen herstellen. Erg veel schade is er niet aan het stucwerk maar toch hier en daar wat. Het zou zonde zijn dit niet te laten herstellen alvorens tot een nieuwe laag verf over te gaan. Zijn er firma's hierin gespecialiseerd of doet elke beetje goede schilder dit?

Ik zou het verven misschien zelf willen doen, maar hoe begin je hieraan? 100 jaar vuil wegwrijven? Gewoon even schuren? Op de site staan een tiental mogelijkheden: van zandstralen tot chemische reiniging. Moeilijk om te oordelen wat het meest geschikt is. Elke specialist zal wel zijn specialiteit aanprijzen. En hoe verloopt dan het verven zelf? Is een primer nodig, hoeveel lagen, rol of blokwitter en kan solventverf? De binnenmuren zijn hier allemaal solventverf omwille van het erg matte effect dat ik zeer waardeer. Kan dit type verf ook voor buiten? Je vindt een paar foto's van de muur in bijlage.

Antwoord

Dit zijn heel wat vragen waarop ik niet zomaar kan antwoorden aan de hand van enkel een foto.

Je vragen betreft het stucwerk: Iedere goede schilder kan dat inderdaad herstellen maar er is natuurlijk veel verschil in de soorten stucmateriaal. Zo zal elke beetje goede schilder het kunnen bijwerken zodat het er terug netjes uitziet maar zal enkel een specialist kunnen achterhalen wat voor soort stucwerk er in het verleden is gebruikt. Als je echt hetzelfde stucwerk wil als in het verleden dien je dus een specialist in te schakelen. Indien het je enkel gaat om hetzelfde uitzicht of aspect dan kan elke schilder die buitenwerken doet dat bijwerken.

100 jaar vuil wegwrijven. Je moet je gevel zo goed als mogelijk reinigen of laten reinigen. De meeste schilders die gevelschilderwerken uitvoeren, maken hiervoor gebruik van een hogedrukreiniger gecombineerd met een vuilvrees. Alles hangt natuurlijk ook af van de staat van je ondergrond. Is je ondergrond voldoende coherent/samenhangend om hem  met een hogedrukreiniger te gaan reinigen? Anderzijds kan je ook je gevel handmatig gaan afwassen met bijv. een borstel met harde plastiek haren en een reinigingsproduct voor gevels. Het is belangrijk dat onzuiverheden die de hechting van je verf nadelig zouden kunnen beïnvloeden verwijderd worden.

Voor wat betreft het schilderwerk zijn er meerdere mogelijkheden. Je zit natuurlijk met plaatsen waar er nog oude verf zit en plaatsen waar alle verf is verdwenen. Als je met grote laagdikte verschillen zit tussen de nog aanwezige verf en de blote delen dan is nagenoeg niet mogelijk om zelf dit lokaal bij te werken zonder dat je iets van die randen of laagdikte verschillen gaat zien indien je dit niet gewoon bent. Zelfs voor een vakman is het al een hele uitdaging om de blote delen eerst lokaal te behandelen en vervolgens het geheel zonder dat je de plaatsen nog kan zien waar alle verf verdwenen was.

Andere mogelijkheid is natuurlijk alle oude verflagen te laten verwijderen door een gespecialiseerde firma. Echter opletten met zandstralen. Indien men dat te intens gaat doen m.a.w. indien het een firma zou doen die niet de nodige ervaring heeft dan kunnen ze ondergrond veel te zwaar gaan zandstralen waardoor deze veel te absorberend kan worden. Mocht je echt beslissen om alle oude verf te laten weghalen, doe dan zeker beroep op een firma die kan aantonen dat ze hiermee de nodige ervaring heeft.

Hoe verloopt het verven dan zelf? Hier zijn er echt heel veel mogelijkheden. Alles hangt af van welk type verf er in het verleden is gebruikt en de staat van de ondergrond. Zijn er eventueel vochtproblemen? Het ideale is dat je met een vochtigheidsmeter op verscheidene plaatsen vochtmetingen gaat uitvoeren. Als je dan weet hebt van welke verf er in het verleden is gebruikt en je kent de vochtigheidswaarden van je ondergrond dan kan je aan de hand daarvan het juiste en/of geschikte verftype gaan bepalen.

Je geeft te kennen dat je voorstander bent van een mat effect. Ook voor gevels bestaan er matte gevelverven en dit zowel in watergedragen als solventgedragen varianten. De solventgedragen variant is niet zomaar verenigbaar met elke bestaande gevelverf. Dan moet er iemand kunnen bepalen wat voor een soort gevelverf er momenteel op je gevel zit.
Binnen de watergedragen matte gevelverven bestaan er wel matte gevelverven die nagenoeg compatibel of verenigbaar zijn met alle mogelijke gevelverven. Ik denk dan bijvoorbeeld aan siloxaan gevelverven. Bovendien is die gevelverf zelfs inzetbaar als een één-pot-systeem m.a.w. kan die verf gebruikt worden als primer, eveneens als tussenlaag en ook nog eens als eindlaag. Check voor bijkomende info de technische fiche van het product.

Het is dus zeer moeilijk om een correct advies te geven aan de hand van een foto zonder bijkomende info over de huidige staat van de ondergrond, bestaande gevelverf, soort bestaande gevelverf,… Je zal dus toch beroep moeten doen op iemand die ter plaatse kan komen om de staat van de ondergrond te beoordelen, het huidige verftype te bepalen, te checken of er hoge vochtwaarden aanwezig zijn… Spring anders eens binnen bij een verfgroothandel en informeer daar eens of zij je kunnen helpen of iemand kunnen langs sturen.

Het aantal lagen en het applicatiemateriaal wordt bepaald door het uiteindelijke gewenste aspect bijv. borstelstrepen zichtbaar of niet, een elastische gevelverf of niet elastische gevelverf,… 

Producten

Inbouwkasten en dressings op maat

èggo

Inbouwkasten en dressings op maat

Design met klank

kreon

Design met klank

Vinidor wijnklimaatkasten: perfect te integreren in elke keuken

Liebherr

Vinidor wijnklimaatkasten: perfect te integreren in elke keuken

Plâtinum, kant-en-klare dagkant voor nieuwbouw en renovatie

Gyproc

Plâtinum, kant-en-klare dagkant voor nieuwbouw en renovatie

Verf & decoratie

Gamma Belgie

Verf & decoratie

Aluminium, de nieuwe generatie radiatoren

Vasco

Aluminium, de nieuwe generatie radiatoren