Uit deze soorten behangpapier kan je kiezen

Er zijn heel wat verschillende soorten behangpapier op de markt. Hier vind je een handig overzicht met de voor- en nadelen per type.

Papier

Modern papier is niet-houthoudend en kan dus niet verkleuren door inwerkend zonlicht. Het is ofwel bedrukt ofwel gewafeld (met reliëfpatronen). Als je het papier later wil verwijderen, kies dan voor afstripbaar behangpapier. Er is ook voorgelijmd papier, dat je nat maakt voor je het op de muur aanbrengt. Ga op voorhand zeker na of het papier afwasbaar is.

Glasvezelbehang

Glasvezelbehand kan je overschilderen en is verkrijgbaar in verschillende texturen. Dit type behang heeft de muur een warmere aanblik en biedt een betere bescherming dan een verflaag. Het papier gaat lang mee en je kan het achteraf opfrissen met een nieuwe verflaag. Glasvezelbehang verwijderen is wel niet evident. Meestal beschadig je een deel van de pleisterlaag, maar er zijn varianten op de markt waarmee je dit probleem grotendeels kan vermijden.

Vinylbehang

Vinylbehang is relatief zwaar en daardoor goed bestand tegen scheuren. Bepaalde vinylsoorten zijn ook geschikt voor natte ruimtes. Er bestaat bovendien vinylbehang met verhoogde weerstand voor muren in veelgebruikte ruimten zoals de keuken en de gang. Een nadeel: het is duurder dan papieren behang.

Veloursbehang

Veloursbehang bestaat uit fijne kunstvezels die elektrostatisch aangebracht worden op het papier in de vorm van een patroon. Deze behangsoort voelt fluwelig aan.

Textielbehang

Textielbehang wordt gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels op een drager van (crêpe)papier. Meestal is het afstripbaar. Een voordeel? dit type behang geeft je interieur een warm effect. Nadelen zijn de kostprijs en het feit dat textielbehang vuil aantrekt. Dit kan je enigszins opvangen door stoffen te behandelen met een waterafstotend middel.

Muurbekleding op vlies (non-woven)

Muurbekleding op vlies bestaat uit cellulose, polyester en textielvezels, aan elkaar gebonden met bindmiddelen. De vezels haken in elkaar en vormen zo een stevig vlechtwerk. Je kan er optische effecten mee creëren. Er kunnen zelfs figuren worden aangebracht in het vlies. Deze muurbekleding breng je zonder inweektijd droog aan tegen een ingelijmde muur. Het kan ook dienen als drager voor andere materialen. Ben je de muurbekleding na verloop van tijd beu, dan kan je ze eenvoudig verwijderen. Er bestaat bovendien blanco vliesbehang waar met een soort granulaat een motief op is aangebracht. Dat zorgt voor reliëf en een voelbare structuur.

Houten behangpapier

Houten behangpapier wordt geleverd in rollen. Je plaatst het net zoals andere behangsoorten, maar je hebt wel aangepaste lijm nodig. De voorkant van het materiaal wordt afgewerkt met olie, boenwas, vernis of beits. Hout is een natuurproduct. Hou er dus rekening mee dat elke rol er anders uitziet.

Boorden

Een behangboord of -rand creëert een lambriseringseffect en is beschikbaar in verschillende formaten en motieven. De boord komt als afscheiding tussen twee soorten behangpapier. Het benedenbehang neemt 1/3 van de muurhoogte in beslag. Daarboven komt de boord en het bovenbehang. Je kan een boord ook gebruiken op een geverfde muur.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media