livios logo

Je muur milieuvriendelijk bekleden? Het kan met deze verf- en behangsoorten

Gemiddeld spenderen we 20 uur per dag van onze tijd binnenshuis, waarvan maar liefst 15 uur in onze eigen woning. De materialen waarmee we onze woningen afwerken, hebben dan ook een invloed op ons welzijn. Door te kiezen voor milieuvriendelijke materialen hou je het binnen al een stuk gezonder.

Natuurverf

Verf bestaat uit een aantal componenten: een bindmiddel om de verf tot een homogeen product te maken, een vloeibaar oplosmiddel (meestal water), verdunner, pigmenten die de kleur van de verf bepalen en hulpstoffen die de kwaliteit van de verf verbeteren. Natuurverven bevatten een zo groot mogelijk aandeel aan natuurlijke componenten uit nagroeibare of minerale grondstoffen. Met nagroeibare grondstoffen bedoelen we elementen die de natuur op korte termijn terug kan aanmaken, terwijl minerale stoffen gewonnen worden uit mineralen of natuurlijke gesteenten.

Opgelet: Het is niet zo dat een natuurlijke of hernieuwbare grondstof geen schadelijke effecten kan hebben voor je gezondheid en welzijn. Terpentijn bijvoorbeeld is een solvent uit een hernieuwbare bron, waardoor je zou denken dat het ook een gezond product is. Niets is echter minder waar. Studies tonen namelijk aan dat terpentijn koolwaterstoffen bevat die op hun beurt kankerverwekkend kunnen zijn.

1. Dispersieverf

Dispersieverf is een verzamelnaam voor watergedragen muur- en plafondverven. Natuurlijke dispersieverven zijn samengesteld op basis van natuurlijke bindmiddelen zoals klei, krijt of kalk. Soms worden er ook natuurlijke harsen en oliën aan toegevoegd. Je kan natuurlijke dispersieverven voor verschillende toepassingen aankopen: voor plafond, binnenmuren, buitenmuren, vochtige ruimtes… Dit maakt ze zeker een evenwaardig alternatief voor synthetische muur- en plafondverven.

2. Kalkverf

Kalkverf is een muur- of plafondverf op basis van kalkpoeder dat zorgvuldig geblust is na de verhitting van kalksteen. Kalk dient daarbij als het bindmiddel van de verf. Deze verfsoort herken je onmiddellijk aan zijn natuurlijke, matte uitstraling en is daarom zeer gegeerd bij liefhebbers van een ietwat ‘organisch’ interieur. Kalkverf kan je ook in vochtige ruimtes gebruiken aangezien de verf dampdoorlatend is en het vocht zo makkelijk weg kan. Alkalische kalkverf is daarnaast ook een geschikte buffer om de ontwikkeling van schimmels, mossen en algen tegen te gaan.

verf schilderen schilderwerken verven verfstalen stalen

Foto Caparol
  

Saskia Horions pastorij


© Saskia Horions Architectuur  

3. Leemverf

Leemverf kan je op bijna elke ondergrond aanbrengen. Dit type verf heeft dezelfde gunstige eigenschappen als leempleister. Leem beschikt namelijk over goede vochtregulerende eigenschappen. Het kan vocht opnemen en weer afgeven indien nodig. Leemverf is niet enkel verkrijgbaar in de typerende donkere aardetint maar ook in andere kleurschakeringen. In je badkamer of keuken voeg je best een glazuurbindmiddel toe om de leemverf afwasbaar te maken. Het eindresultaat zal dan wel iets donkerder uitvallen dan het origineel. Leemverf kan je gebruiken in combinatie met leempleister, kalk- en gipspleister of gipsvezelplaten.

Behang

Naast verf blijft behang een populaire manier om de muren van leefruimtes en slaapkamers op te smukken. Grosso modo onderscheiden we drie traditionele soorten behang: papierbehang, textielbehang en synthetisch behang. Andere types zoals glasvezelbehang of cellulosebehang kan je in de eerste plaats gebruiken om barstjes weg te werken of je pleisterwerk te verstevigen. Het spreekt voor zich dat wie zijn woning op een milieuvriendelijke en gezonde wijze aankleedt, wegblijft van synthetische behangsoorten zoals vinylbehang.

1. Papierbehang

Dit is behang zoals we het allemaal kennen. Binnen deze soort zijn er nog verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen tussen eenlagig (simplex) of tweelagig (duplex) behang. Tweelagig behang is slijtvaster en steviger dan het goedkopere eenlagig behangpapier. Papierbehang is een milieuvriendelijk alternatief voor synthetisch behang: het bevat namelijk een hoog percentage gerecycleerde papiervezels en draagt het FSC-label. Ook de gebruikte inkten kunnen van plantaardige oorsprong zijn. Ga dus zeker op zoek naar behang dat is bedrukt met watergedragen kleurstoffen of inkten op basis van natuurlijke grondstoffen. Papierbehang bevat ook enkele interessante eigenschappen die het binnenklimaat van je woning en dus je gezondheid ten goede komen: het ademt, werkt vochtregulerend en houdt geen stofpartikels vast.

behangpapier behang bruin

Foto Arte
  

groen accent muurbekekleding

Foto Arte
  

2. Rijstpapier

Een milieu- en kostenvriendelijk papierbehang is rijstpapier. Dit behang bestaat uit een stevige papiersoort die vermengd wordt met houtvezels. Dit levert het typerende patroon op van rijstkorrels in het behangpapier. Je kan het papier indien je wenst overschilderen met één of meerdere lagen verf.

3. Textielbehang

Ook textielbehang behoort tot de mogelijkheden. Kies wel voor de volledig natuurlijke variant, want er bestaan ook synthetische derivaten. De textielvezels worden in dat geval bevestigd op een onderlaag van papier of op een vlies. Textielbehang heeft een bijzonder warme uitstraling, maar is in vergelijking met andere behangsoorten redelijk prijzig. Onderhoud is moeilijk aangezien het behang niet bestand is tegen vocht. Het houdt ook makkelijker stof vast en is dus een goede voedingsbodem voor huisstofmijt.

4. Behanglijmen

Lijmen voor klassiek behangpapier bevatten een synthetisch derivaat van cellulose (methylcellulose) als hoofdbestanddeel. Deze lijmen zijn verkrijgbaar in poedervorm of als kant-en-klare lijmen. Lijmen voor zwaardere behangsoorten of moeilijke ondergronden zullen meer chemische stoffen en organische oplosmiddelen bevatten. Probeer echter lijmen met vluchtige organische stoffen (VOS) te vermijden, wat ook geldt voor behanglijm met oplosmiddelen of lijm op basis van PVC (polyvinylchloride) of PVA (polyvinylalcohol). De voorkeur gaat uit naar lijmen op basis van natuurlijke grondstoffen met zo weinig mogelijk toegevoegde petrochemische toevoegstoffen.

Bron: Ik ga Bouwen

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/behangen/60167/je-muur-milieuvriendelijk-bekleden-het-kan-met-deze-verf-en-behangsoorten/