livios logo

"Behang is weer sexy"

bureau_arte

Guido Neven: "Het is weer sexy om iets met behangpapier te doen."

Foto Arte
  

Van particuliere woningen tot luxehotels en van fotoreportages in modebladen tot internationale designbeurzen: behangpapier is alomtegenwoordig. En dat terwijl het niet lang geleden al verf was dat de klok sloeg. "Wereldwijd is behang altijd populair gebleven", nuanceert Guido Neven van Arte.

Sinds een vijftal jaar is er toch een kentering aan de gang?
Guido Neven: "Absoluut. Architecten en stylisten hebben de mogelijkheden van behang opnieuw ontdekt. Het is weer sexy om er iets mee te doen, ook bij jonge mensen. Bovendien heeft de ontwikkeling van vliesbehang zowel de productie als de plaatsing vergemakkelijkt. Behang is daarom weer helemaal in."

En er wordt weer vaker behangen?
"Zeker. Acht jaar geleden werd de helft van de woningen nog uitsluitend geverfd. Vandaag vind je in twee op de drie woningen behangpapier. Tegelijk stellen we ook een veelvoud vast aan kleinere bestellingen van pakweg 25 m², goed voor een accentwand, eventueel in combinatie met verf. Ook in winkels en restaurants zie je dat."

Wat is volgens jullie de rol van behangpapier in een interieur?
"Eigenlijk koop je een stukje luxe. Het zorgt niet alleen voor een bepaalde sfeer en esthetiek, maar ook voor comfort en meerwaarde. En niet te vergeten: de duurzaamheid. Een geverfd interieur ziet er sneller wat vuiler uit, als gevolg van wrijving, krassen en dagelijks gebruik. Tegenover de iets hogere investeringskost van behangpapier staat een veel lagere gebruikskost."

Zijn er opmerkelijke trends?
"Alles hangt af van de benadering. Wil je een exclusieve accentmuur of een neutraal behang voor de volledige ruimte? Onze designers laten zich graag beïnvloeden door mode. Lange tijd waren de ontwerpen vrij mat, maar nu zie je weer meer glans. Dat resulteert bijvoorbeeld in collecties met glansinkt, foliedruk en zilveraccenten. Ook het tactiele wint aan belang, de meerwaarde van aaibare materialen. Er moet iets te voelen zijn. Kleur is minder belangrijk. Alles kan, op voorwaarde dat je kleuren juist integreert en combineert."

slaapkamer zen stress meubel kurk hout bed

Qua kleur is alles mogelijk, op voorwaarde dat je rekening houdt met de rest van je interieur.

Foto Frentlife
  

Geen  do's en don'ts dus, voor de aanschaf van behang?
"Toch wel. Denk na over waar je naartoe wil en zoek ankerpunten die aansluiten bij je interieur. Probeer rekening te houden met vaste interieurelementen, zoals tegels, kasten en meubels. Beoordeel het behang ook nooit op zich, maar bekijk het geheel. Ook de stijl kan een insteek zijn: hou je van landelijk, modern of eigentijds? Knip bijvoorbeeld 50 of 100 foto’s uit een tijdschrift als houvast bij het kiezen. Verlies je wel niet te fel in de boeken, anders raak je ontmoedigd. Nog een tip: bekijk de websites van behangproducenten. Daar vind je veel inspiratie."

Vinden mensen zelf hun weg in het aanbod?
"Interieurinrichting is een vak! Veel mensen hebben er een natuurlijke aanleg voor, maar sommigen niet. Met kleding is het net zo. Sommigen kleden zich heel mooi, anderen niet. Daarom mijn advies: laat je begeleiden. Vraag eventueel aan de winkelier om eens bij je thuis langs te komen voor advies."

interieur salon zetel

Guido Neven is duidelijk: "Interieurinrichting is een vak. Laat je begeleiden!"

Foto Frentlife
  

Met HookedonWalls en Arte richten jullie zich respectievelijk tot het midden- en topsegment. Mag behangpapier iets kosten?
"Arte wordt vooral gekocht door tweeverdieners die het budget hebben en graag iets kwaliteitsvol voor zichzelf willen. De prijs ligt om en bij de 90 euro voor een rol of voor wie nog een stapje verder wil gaan met op maat afgesneden behang tussen 30 en 100 euro per vierkante meter. Voor HookedOnWalls, met prijzen tussen 30 en 60 euro per rol, geldt eigenlijk hetzelfde, maar daarmee bereiken we een breder publiek. Alles hangt af van de prioriteiten die je stelt. In onze baksteencultuur blijven mensen toch geneigd om te investeren in hun woning."

Voor een accentmuur heb je ook minder behangpapier nodig, dus mag het wat duurder zijn?
"Ik denk het wel. Stel dat je een muur hebt van 15 m² en je kiest voor een opvallend behang van 50 euro per vierkante meter, dan heb je voor 750 euro een knappe accentwand. Dat is niet weinig geld, maar het is ook niet het einde van de wereld. Als je de rest van de ruimte dan gewoon in een neutrale kleur verft, kan je gerust vier jaar verder. Dat is nog geen tas koffie per dag!"

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/behangen/behang-is-weer-sexy/