livios logo

Nieuw: aardbevingbestendig behangpapier

aardbevingbestendig behangpapier


  

aardbevingbestendig behangpapier


  

aardbevingbestendig behangpapier


  

Hopelijk blijft de nieuwste ontwikkeling van Bayer MaterialScience in België voor altijd overbodig: aardbevingbestendig behangpapier. De innovatieve bescherming voor binnenmuren kreeg van de Duitse wetenschappers de naam EQ-Top mee.

EQ-Top bestaat uit glasvezelmateriaal dat als een versterkende behangpapierlaag scheuren in het plaaster vertraagt. Gecombineerd met een speciaal ontwikkelde lijm, wordt dit behangpapier verankerd aan de bepleisterde muur. Het beperkt niet alleen de schade, maar geeft de slachtoffers ook enkele seconden extra om het gebouw te verlaten of zich te beschermen.

Bijschaafwerk

Aan de innovatie is jaren gewerkt. De eerste testen gebeurden met behangpapier op basis van koolstofvezels, maar dat was allesbehalve een succes. De schade was zelfs groter, waardoor de wetenschappers beslisten om over te schakelen op een glasvezelvariant. De resultaten van die testen leverden veel betere resultaten op, en na wat bijschaafwerk is het product nu klaar voor de markt.

Richtingen

Het geheim zit in de glasvezeldraden die in verschillende richtingen met elkaar verweven zijn. Dat resulteert in een duurzaam en elastisch geheel. Het aangebrachte papier verdeelt de energie van een aardbeving gelijkmatig over de hele muur. Dat zorgt ervoor dat er minder snel breuken ontstaan.

Hydraulische druk

Testen onder zware hydraulische druk en op trillende ondergrond toonden een duidelijk verschil aan tussen muren die niet en muren die wel beschermd waren met het EQ-Top systeem. Naar schatting zou dit systeem bij de recente aardbevingen (tot 6,3 op de Schaal van Richter) in Nieuw-Zeeland 60 tot 70 % van de schade hebben kunnen voorkomen.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/behangen/nieuw-aardbevingbestendig-behangpapier/