livios logo

Pro & contra: behangen of verven?

Zolang de pleisterlaag van een nieuw gebouwde woning niet voorzien is van behangpapier of een likje verf, ogen de muren kaal, onafgewerkt en slordig. Het is mooi om te zien welke metamorfose je kan creëren met enkele potten verf of een aantal rollen behangselpapier. Vaak wordt er getwijfeld tussen verven of behangen en dat is ook niet te verwonderen.
Elk van de twee mogelijkheden heeft zijn specifieke voor- en nadelen en zijn fervente voorstanders. In dit artikel laten we er twee aan het woord. Guido Neven, commercieel directeur van behangpapierfabrikant Arte uit Zonhoven neemt het op voor behangselpapier, terwijl Roger Boussé, zaakvoerder van Verf met Advies in Hasselt, ons tracht te overtuigen van de voordelen van het verven.

Argumenten behangselpapier - Guido Neven (Arte)

behang

Foto Arte
  

 1. De decoratieve mogelijkheden van muurbekleding zijn ruimer dan verf. Met muurbekleding kan men zich zoals bij de verf beperken tot enkel een kleur op de muur, maar men kan ook indien gewenst aan de hand van tekeningen ook een totaal andere ambiance creëren.

  Reactie van Roger Boussé: Je kan met verftechnieken onnoemelijk veel fantasieën creëren (sjabloneren, patineren, spatel-, spons-, zeem-, uitwas-, streep- en kalktechnieken). Bij behang ben je gebonden aan de creativiteit van de ontwerper. Veel behangdessins zijn trouwens geïnspireerd op verftechnieken.

 2. De variatie in muurbekleding is quasi onbeperkt. De keuze van het materiaal in combinatie met het drukprocédé geeft ongekende mogelijkheden. Enkele namen van materialen spreken voor zich: geweven papier, metallics, non-woven, zijde, fil à fil, daim, papier, vinyl,…

  Reactie van Roger Boussé: En wat als je het behang moe gezien bent? Verwijderen, afsteken, afweken, afstomen, muren kapot, vloeken, bijplamuren, schuren, afstoffen, opruimen. En dan pas opnieuw behangen (meten, passen, pappen, aandrukken en snijden). Bij verf of verftechniek overschilder je het gewoon.

 3. Technische hoogstandjes maken dat de muurbekleding aan de wand ook effectief elegant is. Gedaan met hinderlijke naden die zichtbaar zijn. Nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat muurbekleding ook eenvoudig te verwerken is.

  Reactie van Roger Boussé: Gewoon schilderen of een verftechniek aanbrengen op je muur is naadloos! Als je behangt moet je al een "professioneel kunstenaar" zijn om naadloos te kunnen afwerken, laat staan om de naden open te trekken tijdens de droging.

 4. Muurbekleding is warmer dan verf. De percieved value, de uitstraling die men verkrijgt met muurbekleding is waardevoller dan met verf. In dit verband kan muurbekleding zelfs de vergelijking met verftechnieken doorstaan. Een verftechniek toegepast door een doe-het-zelver ontgoochelt vaak achteraf.

  Reactie van Roger Boussé: Om ontgoochelingen te voorkomen bij de doe-het-zelver geven wij wekelijks "werkavonden met de vuile kleren" waarin wij je deze technieken aanleren. Succes verzekerd! Twijfel je toch nog, dan kan je ons om begeleiding vragen als je eraan begint.

Argumenten verf - Roger Boussé (Verf met advies)

verven


© Verf met advies  

 1. Met verf zijn heel wat toepassingen mogelijk. Niet enkel muren en plafonds, maar ook andere materialen in of aan de woning, en dat zijn er heel wat, kunnen in een nieuw kleedje gestoken worden, ter verfraaiing of ter bescherming.

  Reactie Guido Neven: Met verf kan men in eerste instantie deuren, ramen, plafonds en soms ook meubelen een kleur geven. Wat terecht is. Maar de hedendaagse consument wil zijn fantasie de vrije loop laten en zich niet beperken tot enkel een kleur voor zijn muur. Hiervoor wil hij een stapje verder gaan wat hij ook kan met muurbekleding.

 2. De keuzemogelijkheden voor de klant zijn enorm. Niet alleen in de mogelijkheden in de diverse verftoepassingen, maar ook in het oneindig aantal kleuren. Hiervoor moet hij zich wel professioneel laten adviseren.

  Reactie Guido Neven: Met verf heeft de consument toegang tot een onbeperkt aantal kleuren. Met muurbekleding heeft hij daarenboven toegang tot een veelvoud van nieuwe materialen die gebruikt kunnen worden. Dit veelvoud aan materialen X het veelvoud aan kleuren geeft enorme mogelijkheden. Voorwaarde is echter dat hij zich wendt tot een speciaalzaak of vakman.

 3. Een alledaags behang kan niet op tegen bijvoorbeeld een mooi rijkelijk vinylbehang. Een combinatie hiervan met een aangepaste verftechniek kan aan een interieur een speciaal uitzicht geven.

  Reactie Guido Neven: Verftechniek en muurbekleding gaan combineren in één en dezelfde ruimte is een moeilijke opgave. Beiden hebben een eigen karakter en er zal zeer goed moeten worden overwogen hoe ze samen te brengen. Om niet het risico te lopen dat de een de ander overdondert is een deskundig advies zeker aan te bevelen.

 4. Met de komst van deze ‘verftechnieken’ kan de klant een persoonlijke touch geven aan zijn interieur. Dit geeft hem een grotere zelfvoldoening. ‘Dit heb ik zelf gecreëerd.’

  Reactie Guido Neven: Consumenten willen ontegensprekelijk zelf creëren. De informatie, de financiële middelen, creativiteit en de ideeën zijn allemaal voorhanden. Waar hij echter goed moet op letten is dat de praktische kennis en kunde eveneens aanwezig is. Zijn alle kneepjes om een verftechniek naar behoren te realiseren wel bekend? Jammer genoeg is het resultaat niet altijd zoals verwacht.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/behangen/pro-contra-behangen-of-verven/