livios logo

Wat kost behangen?

Behangpapier is een decoratieve manier om je muur te bedekken. Je hebt keuze uit tal van kleuren en designs en er bestaat zelfs papier met textuur. Maar wat betaal je voor het bekleden van je wand? Doe je het zelf of schakel je een expert in? Wij zochten het voor je uit.

behang papier rollen behangpapier behangen

“De prijs van een rol behangpapier hangt af van het design en het merk, maar vooral van de samenstelling ervan."


© Eijffinger  

foto behang fotobehang

"Je kan ook een foto laten printen op behangpapier, bijvoorbeeld een landschap waarmee je een volledige muur beplakt."


© De Bruijne Decoratie  

behang motief

Belangrijk om te weten: niet elke soort lijm is geschikt voor ieder type behang.


© Boss Paints  

behang behangpapier

Behangen lijkt misschien gemakkelijk, maar in de praktijk is dat toch net wat anders. Ben je geen handige Harry of Harriette? Dan doe je best beroep op een expert.


© Eijffinger  

De prijs van je behangwerken hangt af van het behangpapier, of je al dan niet over de juiste benodigdheden beschikt en of je de werken zelf uitvoert of een vakman onder de arm neemt. Ook de leeftijd van je woning speelt een rol. We gingen ten rade bij Erwin De Bruijne van De Bruijne Decoratie.

Behangpapier: the sky is the limit

“De prijs van een rol behangpapier hangt af van het design en het merk, maar vooral van de samenstelling ervan”, legt De Bruijne uit. “Zo heb je behang met een papieren drager of met een rug van vlies. Een papieren rug is minder stevig en scheurt gemakkelijker. Vliesbehang is steviger, maar kost iets meer.”

“Ook de methode waarop je het behangpapier aanbrengt is bepalend. Zo moet je papieren behang eerst inpappen en dit even laten intrekken. Daarna breng je de banen aan op de muur. Als je de pap onvoldoende laat intrekken, krijg je blaasjes. Bij vliesbehang pap je de muur in en kan je onmiddellijk de banen aanbrengen. Dit neemt dus minder tijd in beslag.”

De prijs van behangpapier is zeer uiteenlopend. Zo vind je in de doe-het-zelfzaak al behangpapier voor pakweg 5 euro per rol. “Bij ons zit je voor een rol kwalitatief behangpapier tussen de 20 à 30 euro,” weet De Bruijne. “Maar de prijs kan hoog oplopen tot 100 en 120 euro, maar het kan nóg duurder. De duurste rol uit ons assortiment – met borduursel op – kost maar liefst 490 euro."

“Er bestaan ook speciale soorten behangpapier zoals rollen van 130 cm breed. Deze kosten 13 à 15 euro per lopende meter. Je kan ook een foto laten printen op behangpapier, bijvoorbeeld een landschap waarmee je een volledige muur beplakt. Ook hier hangt de prijs af van de gekozen kwaliteit. Op gewoon behangpapier kan dit al vanaf 25 euro per stuk. Kies je voor zeer sterk vinylbehang met een eigen foto, dan kan dit oplopen tot 85 euro per m².”

Lijm

Belangrijk om te weten: niet elke soort lijm is geschikt voor ieder type behang. “Lijm voor vliesbehang is duurder dan lijm die enkel geschikt is voor behang met een papieren rug. Voor een standaard pakje behanglijm betaal je ongeveer 6,50 euro. Hier kom je mee toe voor 30 à 35 m². Vlieslijm kost ongeveer drie euro per kilo, maar met één kilo behang je slechts 5 m².  Professionele behanglijm – geschikt voor ieder type behang – kost 11, 30 euro. Daarmee doe je een oppervlakte van 30 à 35 m².  

Benodigdheden

Met behangpapier en lijm alleen geraak je er niet. Andere benodigdheden: een lijmborstel, een aandrukspatel, een behangschaar… Heb je geen familielid  of goede buur die je dit materiaal kan lenen? Dan moet je of creatief zijn óf een kleine investering doen.

Een ‘normale’ tafel kan dienst doen als behangtafel als deze maar lang genoeg is zodat je het papier eenvoudig op het juiste formaat kan snijden. Dit doe je met een speciale behangschaar (kostprijs tussen de 6 en 38 euro) of met een scherp mesje. Let er wel op dat je het papier niet beschadigt. Voor een lijmborstel betaal je in de doe-het-zelfzaak gemiddeld 5 euro. Voor een professioneel exemplaar betaal je al snel het dubbele. Een aandrukspatel heb je al voor 2 à 6 euro.

Een ervaren behanger: vanaf 20 à 25 euro/m²

Behangen lijkt misschien gemakkelijk, maar in de praktijk is dat toch net wat anders. Ben je geen handige Harry of Harriette? Dan doe je best beroep op een expert. “Voor een ervaren behanger mag je rekenen op ongeveer 20 à 25 euro per vierkante meter”, legt De Bruijne uit. “Hierin zit het schuren van de muren, het herstellen waar nodig en het behangwerk zelf.”

“Let wel: dit is slechts een schatting van de prijs. De ene m² is namelijk de andere niet. Zo zit er een groot verschil tussen het behangen van een effen muur of een muur vol ramen en deuren. In dat laatste geval komt er heel wat prutswerk aan te pas.”

Zie je op tegen het verwijderen van behangpapier? Ook dit kan je overlaten aan een expert. Hiervoor reken je op 5 à 7 euro extra per m².” Deze prijzen zijn exclusief btw.

Kies je er toch voor zelf te behangen? Neem dan zeker deze tips in acht! 

6 % of 21 % btw?

Wie behangwerken laat uitvoeren door een erkend behanger, betaalt voor een woning ouder dan 10 jaar slechts 6 % btw op zijn factuur in plaats van 21 %. Dat geldt ook voor de aankoop van de rollen behang, wat in dat geval langs de firma gebeurt. Ga je zelf rollen behangpapier inslaan, dan betaal je de volle 21 %.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/behangen/wat-kost-behangen/