livios logo

Do’s en don’ts voor je interieur

Van gordijnen die niet matchen met de rest van je woonkamer, over kleuren die de eenheid in je woning verstoren, tot complete interieurrenovaties. Interieurarchitect Peggy Raemdonck van House2Home krijgt de meest uiteenlopende projecten op haar ontwerptafel. Hoe begint ze hier aan? Met een vast stappenplan!

Op zoek naar de juiste stijl

Dé uitdaging voor Peggy: een droomwoning ontwerpen die aansluit op de levensstijl van de bewoners.

Foto House2Home

"Alles begint met een gesprek in de 'aan te pakken' woning van mijn klanten. Om te zien hoe ze vandaag wonen en te polsen naar hun droomwoning. Mijn grootste uitdaging is om die droomwoning te linken aan hun levensstijl. Een keuken voor iemand die graag kookt, vul ik helemaal anders in dan voor iemand die tevreden is met een snelle hap. En een leefruimte voor een gezin met kinderen zal er anders uitzien dan die van een kinderloos koppel."

"Ook belangrijk: het budgettaire aspect Je mag geen financiële kater overhouden aan je nieuwe interieur, toch?" 

"Moodboards? Liever niet"

We gaan steeds kleiner wonen en moeten onze ruimte dus optimaal gebruiken.

Foto Dewaele Woningbouw

Raemdonck vindt moodboards niet zo handig. "Ik merk dat klanten vaak alles wat ze mooi vinden uit boekjes beginnen te verzamelen. Als je het naast elkaar legt, krijg je een doolhof aan stijlen en materialen. Een persoonlijk gesprek is hier zeker en vast een betere oplossing. Het komt de samenhang van je toekomstige woning ten goede. Een consequente stijl van kelder tot zolder, is op zich al een overwinning."

Van los idee naar concreet ontwerp

Het onmisbare element in elk ontwerp? Ruimte! Koop alleen meubels die je écht nodig hebt.

Foto Lamett

Met al die ideeën en noden in het achterhoofd werkt Raemdonck verschillende ontwerpen uit. "Ik maak steeds drie verschillende ontwerpen: Een dat laat zien hoe ík de ruimte of woning zou inrichten, een tweede dat volledig inspeelt op wat je zelf wenst en een derde dat helemaal out of the box is. Een combinatie van die drie geeft meestal het mooiste resultaat."

Trends: volgen of niet?

"Het is de bedoeling dat je verf of behangpapier een tijdje meegaan. Die hou je dus best in aangename en warme kleuren. Met kussens en andere decoratiematerialen kan je dan volop inspelen op trends en modekleuren. Veranderen die kleuren, dan moet je niet de volledige woning weer aanpakken. Kies bijvoorbeeld gewoon een nieuwe hoes voor je kussens. Stukken goedkoper en even boeiend!"

Ruimte en rust

'Bezint eer ge begint' is ook van toepassing voor de inrichting van je woning. Denk rustig na over wat je echt wil.

Foto House2Home

Onmisbaar in elk ontwerp is ruimte. "Studies tonen aan dat we steeds kleiner wonen. We moeten dus bewust met onze ruimte omgaan en die optimaal gebruiken. Een tafel in de keuken, eentje in de woonkamer en nog een klein tafeltje naast de zetel: dat hoeft tegenwoordig allemaal niet meer. Zet alleen die meubels die je ook echt gebruikt."

Eén eyecatcher per kamer

"Schilderijen, postuurtjes, foto's, een antieke kast ... We kennen het allemaal. Ze verstoren de eenheid van de volledige woning en je huis oogt al vlug veel te druk. Kies één of twee stukken uit. Plaats ze in de richting die je bezoekers volgen als ze jouw woning binnenkomen. Nooit alles naast elkaar. Zo wordt binnenkomen onmiddellijk een warme welkom."

Gouden raad?

"Bezint eer ge begint is ook van toepassing voor woninginrichting. Ga rustig rond de tafel zitten en denk na over wat je écht wil. Kan je bepaalde meubels houden? Van welke materialen en kleuren krijg jij een warm gevoel? Kunnen we ons doel bereiken met kleine ingrepen? Of is een totaalrenovatie noodzakelijk?"

Praktische tips

Raemdonck sluit af met enkele handige do's voor je interieur:

  • Zijn je meubels nog goed maar hun kleur niet mooi? Afschuren en schilderen kan elke handige Harry.
  • Riet is een druk materiaal. Een neutrale hoes over je stoelen en je woon- of eetkamer is meteen een pak rustiger.
  • Foto’s? Centreer ze op één muur als eyecatcher. Ga voor fotokaders in verschillende formaten en vormen.
  • Herschik je meubels eens. Wie weet komt er zo al extra plaats vrij.
  • Schilder donkere raamkaders wit. Het maakt je ruimte groter en haalt meer licht binnen.

Ook een fan van de juiste decoratie: interieurarchitect Filip Deslee. Ook hij heeft een vast stappenplan naar jouw droominterieur.

10 dingen die je moet weten over inrichting


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/inrichting/dos-en-donts-voor-je-interieur/