livios logo

Bouwen en verbouwen op de Boekenbeurs

Vrijdag 31 oktober is in Antwerp Expo de Boekenbeurs opnieuw van start gegaan. 107 standhouders etaleren twee weken lang meer dan 60.000 boeken, waaronder een flink aantal nagelnieuwe publicaties over design, architectuur, bouwen en verbouwen. Hierbij alvast een summiere selectie.

Durf Verf

Inspirerende interieurideeën van Per Nimér


  

In ‘Durf Verf’ toont de Zweed Per Nimér hoe je met een likje verf wonderen verricht. Trucjes om kleuren te kiezen waarmee je zonder twijfel goed zit, tips om bijzondere effecten te creëren met een afwasborstel, een voegijzer of gewoon je blote voeten…’Durf Verf’ is dé leidraad om met een paar potten verf het verschil te maken op muren, vloeren en plafonds. De goede raad, waarvan het boek uitpuilt, is zo bruikbaar dat iedereen er iets aan heeft.

Per Nimér is binnenhuisarchitect en leidde tot 1997 zijn eigen architectenbureau in de Verenigde Staten en Zweden. Sinds 1997 is hij designmanager bij Akzo Nobel. Hiermee zet hij een beetje de familietraditie voort: zijn grootvader en zijn ouders hadden namelijk een verfwinkel.


  

Titel: ‘Durf Verf’
Auteur: Per Nimér
Aantal pagina's: 160
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 978-90-209-7843-8
Prijs: 14,95 euro

Het verlangen naar schoonheid

De Wiener Werkstätte en het Stocklet Huis


  

De bezielers van de in 1903 in Wenen opgerichte Wiener Werkstätte waren de kunstenaars Josef Hoffmann en Koloman Moser. Zij lieten zich onder meer onringen door bekende namen als Gustav Klimt en Egon Schiele. De leden creëerden handwerk (keramiek, sieraden, pottenbakkerswerk, meubelen...) in verschillende stijlen. Kenmerken zijn de minimale decoratie en geometrische vormgeving. De Wiener Werkstätte streefde naar een goed product voor een selectieve markt, van massaproductie was geen sprake. Als gevolg van de economische crisis sloot de Wiener Werkstätte in 1932 haar deuren.

Met 'Het Verlangen naar Schoonheid' haal je zowel letterlijk als figuurlijk een kanjer van een boek in huis. Ruim 450 kleurenfoto's schetsen in dit naslagwerk een goed beeld van het werk van de Wiener Werkstätte. Ook het Stocklet Huis in Brussel, het meesterwerk van de beweging, komt ruimschoots aan bod.


  

Titel: ‘Het verlangen naar schoonheid - De Wiener Werkstätte en het Stocklet Huis’
Aantal pagina's: 454
Uitgever: Mercatorfonds
ISBN: 978-90-6153-678-2
Prijs: 58 euro

Landleven

Voor wie in een chambre d’hôte wil wonen


  

De Franse plattelandsstijl is legendarisch en uit duizenden herkenbaar. Wie al in een authentieke chambre d’hôte of een weelderig Frans kasteel heeft gelogeerd, droomt vast wel eens van verhuizen. In ‘Landleven’ legt Josephine Ryan uit hoe je je eigen woning, hoe groot of klein ook, die uitgesproken look kan geven. In verschillende hoofdstukken focust ze op meubilair, architecturale details, textiel, spiegels en schilderijen, verlichting, keramiek en glaswerk en verzamelingen… Iedere kamer krijgt bovendien een hoofdstuk met tips om via eenvoudige ingrepen het Franse platteland naar je interieur te halen.

Josephine Ryan is antiekhandelaar en stilist en wordt alom gewaardeerd in de interieurwereld. In ‘Landleven’ etaleert ze een compromisloze rechttoe-rechtaanstijl die enthousiastelingen van het Franse platteland enorm zal bekoren, maar voor anderen ook de spreekwoordelijke brug te ver kan zijn.


  

Titel: ‘Landleven’
Auteur: Josephine Ryan
Aantal pagina's: 162
Uitgever: Standaard Uitgeverij
ISBN: 978-90-02-23169-8
Prijs: 22,50 euro

Durf Deco

Inspirerende decoratie-ideeën voor romantische zielen


  

Ben je op zoek naar de sfeer en charme van een pittoreske hoeve, een sprookjeskasteel of een statig herenhuis met een rijke geschiedenis? Dan is ‘Durf Deco’ een praktische gids waarin onder andere interieurpersoonlijkheden Pieter Porters en Ilse De Meulemeester je volop nieuwe ideeën en inspiratie bezorgen. Kies de geknipte kleuren, de perfecte stoffen en de meest aansprekende decoratieartikelen om je woning in een mum van tijd een totaal nieuwe look te bezorgen. Het boek zit vol aansprekende sfeerbeelden met de nodige toelichting, zodat je zelf de belangrijkste ingrediënten probleemloos kan transponeren naar je eigen project.

De sfeervolle interieurs in ‘Durf Deco’ zijn een selectie van de beste en meest gevarieerde reportages uit de succesvolle reeks Stijlvol Wonen. De rode draad bij elke reportage is de steeds terugkerende charme, gezelligheid en warmte.


  

Titel: ‘Durf Deco’
Auteurs: Pieter Porters, Ilse De Meulemeester, e.a.
Aantal pagina's: 160
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 978-90-209-7842-1
Prijs: 14,95 euro

Verstandig Bouwen & Renoveren

Onmisbaar voor bouwer en verbouwer

Foto Verstandig Bouwen
  

Niet op de Boekenbeurs, maar wel een absolute 'must have' voor iedereen die met bouwen en verbouwen bezig is: de jaargids ‘Verstandig Bouwen & Renoveren’. Deze bestaat al meer dan 15 jaar en geldt als dé leidraad voor iedereen met bouwplannen. In meer dan 400 pagina’s beschrijft het naslagwerk het bouwproces van a tot z, van de ruwbouwwerken over de keuze van je binnenschrijnwerk tot de aanleg van je tuin. In de nieuwe editie van ‘Verstandig Bouwen & Renoveren’ zit een speciaal hoofdstuk over energie, ongetwijfeld het meest besproken topic in de bouw van de laatste jaren.

‘Verstandig Bouwen & Renoveren’ verschijnt samen met de handige keuzegids ‘Ga ik kopen, bouwen of verbouwen?’, een vraag die iedereen zich vroeg of laat stelt en waarbij dit handige boekje een objectieve raadgever is. www.verstandigbouwen.be

Foto Verstandig Bouwen
  

Titel: ‘Verstandig Bouwen & Renoveren’
Auteurs: Geert Houben, Heleen Neels, Tom Mondelaers en Rik Neven
Uitgever: Verstandig Bouwen
ISBN: 978-90-755-9550-5
Prijs: 29 euro

De kinderkamer

Ideeën om zelf te doen


  

Een kinderkamer is veel meer dan een slaapplaats of een speelkamer. Het is een wereld op zich, een plek waar kinderen zich kunnen ontplooien. De kinderkamer van nu is een volwaardig ingerichte ruimte met vrolijke wanden, mooie vloeren en veel persoonlijke accenten. Het zijn juist die kleine accenten, zoals een lief gedichtje op de muur, een leuke opblaaspoef of een versierd stoeltje, die een kinderkamer persoonlijk en verrassend maken.

In ‘De kinderkamer’ vind je 104 doe-het-zelfideeën verspreid over 13 hoofdstukken. De ideeën werden geselecteerd door de redactie van het Nederlandse woonblad ariadne at Home. Je kunt meteen aan de slag, want achter elk hoofdstuk werden beschrijvingen met tips en patronen verzameld.


  

Titel: ‘De kinderkamer’
Auteur: ariadne at Home
Aantal pagina’s: 191
Uitgever: Unieboek
ISBN: 978-90-857-4520-4
Prijs: 14,95 euro

20 markante monumenten van de 20ste eeuw

20 jaar Open Monumentendag Vlaanderen


  

Op 14 september vierde Open Monumentendag Vlaanderen zijn twintigste verjaardag. Naar aanleiding hiervan werden twintig monumenten uit de 20ste eeuw gebundeld in ‘20 markante monumenten van de 20ste eeuw’. Dit unieke boek laat je even meekijken – en vooral meegenieten- achter de gevels van ons ontzettend rijk patrimonium.

Danszaal Gillade in Aalst, het Boothotel Normandie in Koksijde, de Sint-Trudoabdij in Sint-Kruis, de vliegtuigloodsen van Grimbergen… het zijn slechts enkele monumenten uit de boeiende selectie aan toppers uit de Vlaamse bouwgeschiedenis die in ’20 markante monumenten van de 20ste eeuw’ aan bod komen. Stuk voor stuk monumenten die tekenend zijn voor de evolutie van ons stedelijke landschap. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met schitterende foto’s van Stefan Dewickere.


  

Titel: ‘20 markante monumenten van de 20ste eeuw’
Auteur: Kris Motmans
Aantal pagina’s: 167
Uitgever: Davidsfonds/Leuven
ISBN: 978-90-5826-568-5
Prijs: 29,95 euro

Durf Huis

Huizenjacht in 160 pagina’s


  

Ben je van plan een huis te bouwen of te kopen? Kocht je een oudere woning om te renoveren of wil je ecologisch verantwoord bouwen? ‘Durf Huis’ staat vol bruikbare en heldere tips uit het VT4-programma ‘Huizenjacht’. Het boek bevat do’s en don’ts, informatie over budgetten en verzekeringen, enz.

Zit je nog met een aantal vragen over welke bouwstijl het meest op jouw lijf geschreven is? ‘Durf Huis’ behandelt de meest uiteenlopende (alternatieve) bouwstijlen, waaronder sleutel-op-deur, houtskeletbouw, metaalbouw, enz. De verbouwers zullen zich bovendien graag laten inspireren door de tien make-overs die in het boek zijn opgenomen.


  

Titel: ‘Durf Huis’
Auteur: Yurek Onzia
Aantal pagina’s: 160
Uitgever: Uitgeverij Lannoo
ISBN: 978-90-209-7841-
Prijs: 14,95 euro

10 dingen die je moet weten over interieurinrichting


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/interieurinrichting/bouwen-en-verbouwen-op-de-boekenbeurs/