livios logo

Groots wonen op kleine voet

Onze huizen krimpen: in 2000 had een vergunde nieuwbouw een oppervlakte van 160 vierkante meter, vandaag is dat nog amper 133 vierkante meter. Paniek voor een claustrofobische toekomst is gelukkig niet nodig, voor elke ruimte is er een oplossing op maat te vinden. Met deze tips haal je het maximum uit elke miniruimte!

Tip 1: combineer functies

Koken, eten, ontspannen

Vroeger was een gesloten keuken de normaalste zaak van de wereld, maar vandaag is de open leefkeuken dé voor de hand liggende keuze. Logisch, in deze ruimte vertoef je het vaakst. Je kookt en eet er, je ploft er in de zetel na een dag werken en je ontvangt er gasten. Voordelen van een open leefruimte: je creëert een extra ruimtelijk gevoel en behoudt het contact met je gezinsleden of gasten als je aan het koken bent.

keuken keukenplanning keukeninrichting kookeiland eiland

Foto DSM Keukens
  

sleutel-op-de-deur SOD huis woning nieuwbouw houtskeletbouw interieur Lochristi leefruimte keuken trap

Foto Dewaele Woningbouw
  

Werken, logeren, opbergen

Zet een slaapbank in je bureaukamer. Zo doet ze overdag dienst als bureau en ’s nachts als logeerkamer, én kan je tussen twee deadlines in even neerploffen voor een powernap. Klinkt dit toch net iets te verleidelijk? Integreer het meubel dan in een uittrekbare kast. Heb je een hoog plafond, bespaar dan ruimte met een hoogslaper.

Waarom maak je van je bureauruimte geen kamer met drie functies? Werken, slapen en opbergen. Kies voor op maat gemaakte kasten en een dubbel uitklapbaar bed. Ideaal voor logés. Als het bed is ingeklapt, kan je de ruimte gebruiken als werkkamer of als speelruimte voor de kinderen. Van multifunctionaliteit gesproken!

logeerkamer multifunctioneel bed bureau


© Camber  

logeerkamer multifunctioneel bed bureau


© Camber  

Tip 2: schrap je wasplaats

Geen plaats voor een wasruimte in je berging? Geef je wasmachine en droogkast dan een plek in een bestaande ruimte! De badkamer, bijvoorbeeld, is naast de berging de meest voor de hand liggende optie. Voordeel? Je moet niet je hele huis door met vuile was. Let wel: in de badkamer is ventilatie cruciaal, zeker als er een droogkast staat. Denk op voorhand ook goed na over de plaatsing van de stopcontacten.

Ook de nachthal, ook als is ze meestal erg compact, kan dienstdoen als wasruimte. Waarom voorzie je hier geen extra ruimte voor inbouwkasten? Zo bespaar je ruimte in je slaapkamer en heb je toch plaats voor een dressing. In de inbouwkasten kan je ook de wasmachine en droogkast kwijt. Uit het zicht en toch in de buurt van al je kleding. Handig toch?

Een ruimte waar je misschien niet meteen aan denkt als wasplaats, is de keuken. Voorzie extra ruimte in je keukenkasten voor je wasmachine en droogkast. Je hebt twee opties: of je laat je de machines zichtbaar, of je verbergt ze. In een kolomkast kan je de machines boven elkaar plaatsen. Liever naast elkaar? Verdeel ze dan over twee kolomkasten op ooghoogte. Dit is ook beter voor je rug. Nu nog kastdeurtjes ervoor en niemand heeft door dat je geen afzonderlijke wasruimte hebt.

dressing wasplaats multifucntioneel


© Camber  

badkamer wasplaats wasmachine lavabo badkamerkast wastafel

Foto Van Marcke
  

Tip 3: maak slim gebruik van verloren ruimtes

Je huis bulkt van de verloren ruimtes. Fabrikanten spelen hier slim op in met handige meubels.

Onder je zetel

Dekentjes, kussens, tijdschriften, … Hou je van een opgeruimd huis, dan berg je deze spullen handig op onder je zetel. Er bestaan speciale banken met uittreklades of wegneembare onderdelen. Opgeruimd staat netjes.

Onder je bed

Waarom ook niet de verloren ruimte in je slaapkamer benutten om zoveel mogelijk spullen te stockeren. Gebruik de ruimte onder je bed. Meubelfabrikanten maken speciale bedden met opbergfuncties. Lades onder je bed? Dan heb je geen extra kast nodig.

Onder je trap

Heb je geen kelder? Maak dan een bergruimte onder je trap. Creëer een verborgen vestiaire voor al je jassen, schoenen en sjaals. Staat je trap in je living? Maak er dan een leuke uitstalruimte van voor fotokaders en decoratie, zo spaar je een extra kast uit. Hardcore lezers kunnen de ruimte onder de trap omtoveren tot boekenrek of gezellige leesruimte. Als je vaak thuis werkt, kan je er ook je bureauhoek van maken.

bergruimte bank woonkamer


© SFAR  

trap bergruimte multifunctioneel


© Camber  

trap multifunctioneel bergruimte


© SFAR  

 

10 dingen die je moet weten over interieurinrichting

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/interieurinrichting/groots-wonen-op-kleine-voet/