livios logo

Heb jij de ideale maten? Deze ruimte heb je nodig per kamer

De laatste twintig jaar bouwen we alsmaar kleiner. In 2000 had een vergunde nieuwbouw in Vlaanderen een oppervlakte van 160 m², vandaag is dat nog slechts 133 m². En in Wallonië amper 129 m². Maar betekent een kleinere oppervlakte ook een lager wooncomfort? Hoeveel ruimte heb je écht nodig om comfortabel te wonen? Met deze ontwerptips van drie architecten haal je het maximum uit je bouwplan!

Sociale woning plan

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen telt voor een sociale woning een gemiddelde oppervlakte van 71,5 m² voor een gezin met twee kinderen.


© Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen  

Sociale minima: 71,5 m² voor gezin van vier

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen telt voor een sociale woning een gemiddelde oppervlakte van 71,5 m² voor een gezin met twee kinderen. Ze hanteren hierbij de volgende minimumoppervlaktes:

 • Inkomzone met vestiaire: 1,5 m²
 • Leefruimte: 26 m²
 • Keuken: 6 m²
 • Slaapkamer ouders: 11 m²
 • Slaapkamer kind: 7 m²
 • Badkamer met toilet: 6 m²
 • Berging: 7 m²

Comfortabel wonen op 71,5 m²?

Is deze oppervlakte realistisch? “Je kan hier redelijk aangenaam wonen als je de dienende ruimtes zoals de badkamer en berging vergroot”, vertelt architect Ismaël Gielen van R2Livin. “Voor een badkamer voorzien wij toch minstens 2,4 op 3 meter. In een berging heb je naast je wasmachine en droogkast minstens drie rekken van 90 x 40 cm nodig. Verder is de oppervlakte van de keuken klein, maar wel doenbaar om in te koken. Als je wil leven in je keuken, is het een ander verhaal.”

Joeri Dautzenberg van X-act Architecten zou de keuken ook vergroten. “De keuken is tegenwoordig de belangrijkste plaats in een woning. Wij voorzien gemiddeld 11 tot 12 m². Je kan deze ruimte groter laten lijken als je een open keuken kiest. De oppervlakte van de leefruimte en badkamer vind ik groot genoeg, maar de slaapkamers zou ik groter maken. Wij voorzien minstens 9 m² voor een kinderslaapkamer en 12 m² voor de ouderslaapkamer. Een berging is eigenlijk nooit groot genoeg, maar als je weinig ruimte hebt, zou ik hierop besparen”, besluit Joeri. 

R2Livin Ismaël

"Voor een kleine woning voorzien we 80 m² voor het gelijkvloers en 60 tot 70 m² voor de bovenverdieping", vertelt architect Ismaël Gielen van R2Livin.


© R2Livin  

Tip van Ismaël Gielen van R2Livin:
Heb je weinig plaats? Creëer dan een open ruimte, maar zorg voor een strikte scheiding tussen de verschillende functies, zoals bijvoorbeeld de tv-hoek en keuken.

Kleiner wonen, de nieuwe trend?

“We merken dat de budgetten kleiner worden, maar dat mensen daarom niet kleiner willen wonen”, vertelt Ismaël. “Door hun lager budget zijn ze wel genoodzaakt om ruimte te besparen. Voor een kleine woning voorzien we 80 m² voor het gelijkvloers en 60 tot 70 m² voor de bovenverdieping. We merken dat jonge koppels nog steeds een ruime woning willen, die ze in de loop der jaren afwerken om toch te besparen. Oudere koppels vinden een afgewerkt huis veel belangrijker en kiezen daarom sneller voor een kleiner, maar afgewerkt huis.”

Ook bij X-act Architecten merken ze dat de woningprijs per vierkante meter stijgt en mensen kleiner moeten bouwen. “Voor een kleine woning voorzien wij een bewoonbare oppervlakte van 120 tot 150 m²”, vertelt Joeri. “Bouwen is tegenwoordig duurder, dus moeten de mensen besparen op oppervlakte. Toch willen ze met dit beperkt budget zoveel mogelijk ruimte creëren. Wij proberen daarom slimme ontwerpen aan te bieden door bijvoorbeeld meubels te integreren in onze bouwontwerpen, zoals een zitraam.”

Tip van Joeri Dautzenberg van X-act Architecten:
Ontwerp je nachthal zo compact mogelijk of voorzie net extra ruimte voor inbouwkasten zodat je een kamer voor je dressing uitspaart.

Gezellig cocoonen in kleine woonkamer

Een woontrend die terug in is en waarmee je ruimte bespaart? Cocoonen. “Mensen willen geen grote open ruimte meer waar hun zetel het middelpunt van de ruimte vormt. Maar een gezellige, compacte ruimte. Hier trekken ze zich na hun werk of in het weekend terug. De woonkamer is steeds vaker dé plaats bij uitstek om te cocoonen”, vertelt Joeri.

Laat je ruimte groter lijken

Sfar Bart

“Je leeft vooral in je leefruimte. Denk goed na over hoe je die gaat gebruiken”, zegt interieurarchitect Bart Appeltans van SFAR.


© SFAR  

Heeft jouw woning niet de ideale maten? Met deze tips van interieurarchitect Bart Appeltans van SFAR laat je jouw ruimtes groter lijken:

 • Werk met wittinten en lichte kleuren.
 • Kies dezelfde lichte kleur voor je wanden en vloeren voor een verruimend effect.
 • Koop geen zware meubels, maar lichte luchtige meubels. Denk aan een zetel op pootjes of een wandkast die boven je vloer zweeft.
 • Zorg dat de grootte van je meubels in verhouding is met je ruimte.
 • Kies een eyecatcher die kleur en structuur in je woning brengt en houd het interieur rondom sober.
 • Werk met gefumeerde spiegels waardoor je een weerkaatsing krijgt en je de ruimte optisch vergroot.

Bespaar plaats

“Je leeft vooral in je leefruimte”, vertelt Bart. “Denk goed na over hoe je die gaat gebruiken. Mensen laten zich nog te vaak leiden door familie- en kerstfeestjes. Het is niet omdat je twee keer per jaar vijftien personen op bezoek krijgt, dat je een grote eettafel moet kopen. Denk vooral na over hoe je zelfs dagelijks wil leven.”

Met deze tips bespaar jij plaats:

 • Durf tegen een wand aan te werken. Zet bijvoorbeeld de bank van je eettafel tegen de muur.
 • Wees creatief met opbergruimtes. Kies een bed met opberglades of hoge inbouwkasten tot aan het plafond. Maak een kastje boven je toilet om je poetsproducten in op te bergen.
 • Kies een kleine tafel die je uittrekt als er bezoek komt.
 • Koop enkele poefjes. Je zet ze snel waar nodig zoals in de living, maar ook aan je eettafel en je bergt ze in een wip weer op.
 • Plaats een slaapbank in je leefruimte in plaats van een volledige kamer als logeerkamer in te richten.
Sfar interieur

Werk met wittinten en lichte kleuren.


© SFAR  

Interieur Sfar

Durf tegen een wand aan te werken. Zet bijvoorbeeld de bank van je eettafel tegen de muur.


© SFAR  

Interieur Sfar

Werk met gefumeerde spiegels waardoor je een weerkaatsing krijgt en je de ruimte optisch vergroot.


© SFAR  

 

10 dingen die je moet weten over interieurinrichting

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/interieurinrichting/heb-jij-de-ideale-maten-deze-ruimte-heb-je-nodig-per-kamer/?utm_source=hln&utm_medium=partnersite&utm_term=leesook&utm_content=1bb6a13&utm_campaign=content