livios logo

Nieuwe trend: een vegan interieur

Je kan er niet meer onderuit: veganisme is voor steeds meer mensen ‘the way of life’. Maar echte veganisten verbannen niet alleen dierlijke voedingsmiddelen. Ook hun kledij, verzorgingsproducten en zelfs interieur moeten eraan geloven. Door het leven gaan als vegan is hip. Maar ook moeilijk! Want wist je dat je heel wat spullen in huis hebt die – zonder dat je het wist – dierlijke elementen bevatten?

V van vloer

Laminaat wordt vaak gebruikt als vervanger van parket. Maar als je een vegan-vloer wil, kies je toch maar beter voor een échte houten vloer. In de meeste laminaatsoorten zit namelijk dierlijke lijm. Je parketvloer aankleden met een gezellig tapijt? Goed idee! Maar in plaats van wol, kies je dan beter voor een katoenen tapijt. Nog een vegan alternatief voor je vloer: bamboe!

E van écht lekker

Lekker veganistisch gekookt? Dan zou het jammer zijn als je eet op een niet-vegan servies. Let vooral op met gekleurd servies, want dat bevat soms dierlijke kleurstoffen. Een bord uit China? Ook dat is waarschijnlijk een no go: daar gebruiken ze soms vermalen dierenbeenderen om servies te maken.

Als je een vegan-vloer wil, kies je toch maar beter voor een échte houten vloer.

Foto Lamett
  

In sommige verfsoorten zit caseïne, maar er bestaan ook veganistische verfsoorten.

Foto Getty Images
  

G van gezellig in de zetel

Chillen in de zetel? Als het maar niet in een lederen zetel is! Een betere optie voor veganisten is kunstleer: even mooi én makkelijker te onderhouden. Bij een gezellig avondje bankhangen horen natuurlijk ook kaarsjes… als er geen dierlijk vet in zit natuurlijk! En oh ja, je gebruikt beter een aansteker om ze aan te steken. Om het topje van een lucifer samen te houden, wordt dierlijke lijm gebruikt.

A van anders toch behangen?

“Maar verf is toch vegan?” Think again! In sommige verfsoorten zit namelijk caseïne, een melkeiwit, om de verf te binden. Gelukkig bestaan er ook veganistische verfsoorten. Gebruik je die om je muren een kleurtje te geven? Let er dan wel op dat je verfborstels gebruikt die niet van dierlijke haren gemaakt zijn… Wil je 100% zeker zijn? Gebruik dan een verfroller uit schuimrubber.

N van netjes

Hoe je een vegan interieur schoonmaakt? Met veganistische producten natuurlijk! Sommige traditionele poetsmiddelen bevatten dierlijke stoffen, en worden zelfs getest op dieren. Gelukkig vind je tegenwoordig tal van alternatieven in de winkel. Of je kan natuurlijk zélf aan de slag gaan! Een mengsel van zout en citroensap is bijvoorbeeld hét perfecte schuurmiddel.

10 dingen die je moet weten over interieurinrichting


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/interieurinrichting/nieuwe-trend-een-vegan-interieur/