livios logo

Vijf interieurtips die je geld besparen

Een nieuw interieur op de planning? Ga dan zorgvuldig te werk, want het bepaalt de hele sfeer in huis. Zowel bij een renovatieproject als bij nieuwbouw vraagt de inkleding van je woning veel aandacht. Maar hoe ga je te werk? Wij vroegen het aan Ken Creemers, interieurarchitect bij interieurbureau CR33MERS. Hij schreef een e-book over de meest gemaakte interieurfouten en licht voor ons de belangrijkste tips uit.

Ken Creemers

Ken Creemers, interieurarchitect bij interieurbureau CR33MERS.


© Interieurbureau CR33MERS  

interieur

Interieuropdracht van keuken en woonkamer in Tessenderlo.


© Interieurbureau CR33MERS  

interieur

Totaalrenovatie in Hasselt: living.


© Interieurbureau CR33MERS  

interieur

Totaalrenovatie in Hasselt: badkamer.


© Interieurbureau CR33MERS  

interieur


© Ken Creemers  

Waarom schreef je het boek ‘De 26 meest gemaakte interieurfouten’?

Ik merkte dat iedereen dezelfde fouten maakt. Dit boek is een leidraad voor mensen die hun interieur willen veranderen en totaal niet weten waar te beginnen. Onder meer bij renovaties komt er heel veel op je af, maar als je rekening houdt met deze fouten kan je veel problemen vermijden. Bedoeling is om advies te geven zodat je met een duidelijk plan aan de slag kan.

Wat zijn volgens jou de vijf belangrijkste tips?

1. Stouw je interieur niet te vol

Veel mensen zetten heel veel spullen in hun woning, soms zoveel dat het onmogelijk is om er iets moois van te maken. Vaak zijn het gekregen spullen waar je mee opgescheept blijft zitten. Neem daar afstand van en hou het neutraal. Maak gebruik van de leegte. Een te vol interieur komt chaotisch over en dat is niet aangenaam wonen. Je plaatst beter te weinig spullen dan te veel.

2. Bepaal je droominterieur voor je van start gaat

Bij renovaties vraag ik aan mijn opdrachtgevers hoe ze hun interieur over tien jaar zien, qua functies, indeling en materialen. Dat kan met een kort en bondig antwoord, zoals een voorliefde voor donker hout. Dit geeft meteen een duidelijk beeld van de richting die ze uit willen.

Ik toon ook interieurbeelden, waaruit ze dan de leukste selecteren. Dat verloopt vaak volgens hetzelfde scenario. Als ik een eerste beeld toon, vinden ze zwartwit mooi. Even later neigen ze meer naar warme tinten. En uiteindelijk komen we uit bij iets warm en landelijk. Hoe meer je er over nadenkt, hoe meer je een duidelijke richting uit gaat.

Het is moeilijk als je geen droominterieur in gedachten hebt. Dan vind je alles mooi in de winkel, maar uiteindelijk past niets samen. Bij een duidelijk beeld van hoe je interieur eruit zal zien, kan je gemakkelijker keuzes maken. Eerst een duidelijk plan, dan volgt de rest.

3. Goedkoop is vaak duurkoop

Ik merk ook dat mensen de goedkoopste prijs kiezen, bijvoorbeeld bij een aannemer. "Want ze doen allemaal hetzelfde", klinkt het. Op papier wel, maar als je iets verder kijkt, dan merk je het verschil en zie je waar de cijfers voor staan. Je kiest je interieur voor gemiddeld dertig jaar, dus laat je niet beperken door iets wat nu 10 % goedkoper is. Kijk verder en koop iets waar je de rest van je leven plezier aan hebt.

Je moet zeker niet het allerduurste kiezen, want dan betaal je vaak de naam of kies je voor een bepaalde lifestyle. En de kwaliteit ervan is daarom niet altijd beter. De middenmoot heeft vaak een goede prijs-kwaliteitverhouding.

4. Een mooi interieur moet functioneel zijn

Een mooi interieur moet leven en leefbaar zijn, anders wordt het ergerlijk en wil je al snel veranderingen doorvoeren. Een mooi ontwerp maken en dan pas naar het functionele kijken, dat is fout. We starten altijd met het functionele: vanuit de vragen die de opdrachtgever stelt.

Daarna kleed je alles verder esthetisch in en combineer je het beste van deze twee werelden. Dit heeft met keuzes te maken. Je kan iets mooi vinden, maar daarom is het niet per se functioneel in jouw levensstijl.

5. Elk interieur heeft beperkingen die voordelen kunnen worden

Van elk nadeel in je interieur kan je een voordeel maken. Op die manier krijg je een interessant, esthetisch en creatief functioneel ontwerp. Je pakt de woning zo aan dat je zo weinig mogelijk moet breken en kneden. Toch creëer je iets uniek dat in geen enkel ander interieur zou passen, omwille van het nadeel dat nu een voordeel is.

Door creatief over het nadeel na te denken kom je tot een mooie oplossing. Zelf zien opdrachtgevers die oplossing niet en daarom schakelen ze een externe partij in die het nadeel tot iets leuks maakt.

Hoe voorkom je onnodige kosten?

Je bespaart veel geld door goed na te denken voor je iets koopt. Zo voorkom je miskopen en problemen. Bij opbouwverlichting moet je bijvoorbeeld opletten dat je verlichting niet te dicht bij een kast hangt. Anders slaat het deurtje ervan tegen de lamp aan.

Bij nieuwbouw maakt de architect vaak al een bepaalde indeling. Maar die werkt van buiten naar binnen. De architect en de interieurarchitect zitten best samen bij de opstart van het project. Aanpassingen achteraf zijn duurder dan meteen een interieurarchitect inschakelen.

En budgetmatig werken kan simpel zijn door doelbewust op zoek te gaan. Dit kan als je het plan van je droominterieur volgt en niet ineens andere keuzes maakt. Wanneer je bijvoorbeeld rode stoelen wil voor je eetkamer, heb je de keuze: je koopt meteen goedkopere stoelen die wel in je interieur passen maar niet volledig naar jouw smaak zijn. Of je wacht geduldig af tot je stoelen tegenkomt zoals je ze in je droominterieur voorstelde.

Het is beter om even af te wachten en in een later stadium de juiste stoelen te kopen. Want wat ben je met stoelen die in je budget passen, maar niet in je interieur?

10 dingen die je moet weten over interieurinrichting

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/interieurinrichting/vijf-interieurtips-die-je-geld-besparen/