livios logo

"Wonen nog te vaak uiterlijk vertoon"

"Waarom moet een bad per se in de badkamer staan? En wie heeft ooit bepaald dat een vestiaire en een hal altijd samen horen?" Aan het woord is Filip Deslee. De locatie: zijn loft hartje Antwerpen. De aanleiding: zijn nieuwe boek Wonen is Beleven, de opvolger van Mijn 10 geboden voor elk interieur. Maar de babbel gaat verder dan louter interieurkwesties: "Ik ben ervan overtuigd dat we evolueren naar een maatschappij waar grootouders, ouders en kinderen samen in één huis wonen en voor elkaar zorgen."

Filip Deslee: "Dit boek is opgebouwd rond één gebod: maak van elke kamer een belevenis voor de zintuigen."


  

Wonen is beleven breit verder op uw vorige boek. Er komt dus nog een gebod bij.
"Dit boek is opgebouwd rond één gebod: maak van elke kamer een belevenis. Wonen bestaat uit zeven functies: werken, koken, ontspannen, buitenleven, slapen, baden en opbergen. Per hoofdstuk benader ik één bepaalde functie vanuit hoe we die beleven. Dat hangt dan weer samen met onze vijf zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en smaken. Want een interieur gaat veel verder dan wat we zien. Een bepaald materiaal heeft ook een eigen klank, een eigen geur."

"Onze manier van werken en de technologie veranderen. En de invulling van het begrip wonen evolueert mee."

Foto Deceuninck
  

 
In uw boek kaart u meteen aan dat we steeds kleiner wonen. Dat compacte wonen loopt als een rode draad door de verschillende hoofdstukken.

"Ik wil mensen anders doen nadenken over wonen. Onze manier van leven verandert. Thuiswerken bijvoorbeeld, maar ook de technologie verandert razendsnel. E-mails lezen doe je niet langer uitsluitend in je bureau, maar in het hele huis. Daarom moeten we het begrip wonen benaderen vanuit de basisbeginselen. Wie heeft ooit bepaald dat de vestiaire in de hal hoort? Waarom móét een bad in de badkamer staan? Het is tijd dat we die manier van denken overboord gooien. De traditionele manier van wonen staat door de evolutie naar compactheid onder druk."


Dat kleiner aantal vierkante meters hoeft geen probleem te zijn. "Kleiner wonen betekent niet dat je woning niet ruimtelijk kan zijn", schrijft u.

"De uitdaging is om op een kleine oppervlakte zoveel mogelijk functionaliteit en ruimtelijkheid te creëren. We zullen moeten combineren, functioneel moeten nadenken over hoe we dat interieur optimaal toespitsen op de noden van de bewoner. Iedereen wil tegenwoordig een zo groot mogelijke keuken. Ok voor een slow cooker, maar wat als je fast cooker bent en een snelle hap volstaat? Reduceer de keuken dan tot de absolute basics: microgolf, koelkast en opbergruimte. Mensen creëren veel te vaak verkeerde ruimtes omdat ze de woonfuncties niet analyseren."

"Een bad neem je puur om te ontspannen. Is het dan zo ondenkbaar dat we het loskoppelen van de badkamer?"

Foto Duravit
  

 
U haalde het al aan: combineren wordt de kunst.

"De grenzen tussen de ruimtes vervagen. Benader de keuken niet als een ruimte op zich, maar als een multifunctionele werkplek, waar je ook je e-mails checkt. Ruimtes zullen in mekaar overlopen."

 
Zeg niet langer 'kamer', maar 'zone'.

"Als ik 'badkamer' zeg, denkt iedereen automatisch: in die hoek de douche, daar het bad en tegen die muur het lavabomeubel. Ik benader dat anders, puur functioneel. Douchen is voor de hygiëne. Aan een lavabo doen we alles wat we niet in die douche kunnen. Maar waarom neem je een bad? Om te ontspannen. Is het dan zo ondenkbaar dat we dat ergens anders plaatsen? Een geïntegreerde badkamer, een zone die open is met de slaapkamer, maar afgescheiden van de dressing. Denk bijvoorbeeld aan een kast met daarachter de douche en de lavabo, maar het bad aan het raam tegen het terras. Als je wonen functioneel benadert, ga je er helemaal anders mee om. En krijg je een verrassende, maar logische inrichting."

 
Zullen er vanuit die redenering sommige kamers verdwijnen? Ik denk dan aan de hal, die bij nieuwbouw niet meer vanzelfsprekend is.

"Inderdaad een voorbeeld van een ruimte die verdwijnt. Nog zo eentje: de logeerkamer. Heb ik altijd een vreemd gegeven gevonden! Hoe vaak krijg ik wel niet de opdracht om zo’n gastenkamer mee in te plannen? Als ik dan vraag: hoe vaak gebruiken jullie die? geven ze toe dat dat praktisch nooit is. Gevolg: die kamer staat na verloop van tijd vol met dozen. Wat een verspilling van ruimte en budget!”

"Het is niet onrealistisch dat grote villa’s binnenkort onderdak zullen bieden aan meerdere gezinnen."

Foto Eternit NV
  


Het boek bevat ook een uitgesproken visie over de woonvormen van de toekomst: "Collectief wonen zal steeds meer de norm worden."

"Niet meer dan een logisch gevolg van dat kleiner wonen, toch? Bouwgronden worden duurder en schaarser. Het is niet onrealistisch dat grote villa’s binnenkort onderdak zullen bieden aan meerdere gezinnen. Dat we functies als de berging en de wasplaats zullen delen. Ik ben er ook van overtuigd dat we evolueren naar een maatschappij waar grootouders, ouders en kinderen samen in één huis wonen en voor elkaar zorgen. Thuiszorg wordt de toekomst."

 
Dat is niet alleen qua architectuur en interieur een switch, maar eerst en vooral mentaal. Merkt u al dat mensen die klik maken?

"Neen. Wij Vlamingen willen nog altijd ons eigen plekje. Dat zit in ons. Uiterlijk vertoon speelt daar ook een rol in, natuurlijk. Wij willen altijd maar groter wonen, terwijl in New York een gezin op 25 m² leeft. Ter vergelijking: hier in België is de gemiddelde woning 125 m² groot. We zijn verwend! Het wordt tijd dat we beseffen dat we moeten inleveren. Misschien niet meteen de volgende generatie, maar sneller dan we denken."

 
U haalde het al aan: meerdere generaties onder één dak. De link naar levenslang wonen is snel gelegd. Is dat een thema waar je als dertiger al mee moet bezig zijn?

"Toch wel. Maar denk dan alsjeblieft niet meteen aan beugels aan je toilet of in je douche, maar hou bijvoorbeeld wel rekening met het aantal trappen. Een meegroeiwoning hoeft er helemaal niet anders uit te zien dan een ‘normale’ woning. Denk altijd toekomstgericht! Een voorbeeld: een koppel komt bij me langs met op het verlanglijstje een uitbouw. We willen een slaapkamer erbij voor de kinderen. Als je begint door te vragen blijken de twee oudste al 15 en 16. Binnen een paar jaar zitten die op kot. Resultaat: een slaapkamer…vol met dozen (lacht)."

 
Wat we willen, is niet altijd wat we nodig hebben.

"Als interieurarchitect moet je doordringen tot de essentie van een verlanglijstje. Wat ligt aan de basis? Wat is het echte verlangen? Het is belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen eisen en wensen. Stel: een koppel wil een dubbele lavabo en ze hebben een voorliefde voor glasmozaïek. Aan mij om te achterhalen of die dubbele lavabo echt nodig is: staan ze 's morgens en 's avonds samen in de badkamer? Zo ja, dan is dat een eis. Het materiaal is echter een wens en hangt af van het budget. Is er niet genoeg geld, dan is het de foute oplossing om voor een enkele te gaan, om toch maar glasmozaïek te kunnen hebben. Neen, dan vraag je waarom ze net dat materiaal zo mooi vinden. Is het de kleur? Wel er zijn genoeg andere materialen die die kleur benaderen, maar goedkoper zijn."

 
Uw ontwerpen vertrekken vanuit moodboards die u uw klanten laat maken. Wat als een koppel komt aanzetten met compleet andere boards? Trekt de vrouw dan aan het langste eind?
"Zeker niet! Iedere bewoner heeft zijn zegje in hoe het interieur er zal uitzien. Hoe verschillend de smaken ook zijn, er blijken altijd raakpunten. Anders zou het geen koppel zijn... Soms zegt de man wel eens: ik kom volgende keer niet meer mee, laat mijn vrouw maar beslissen. Dan antwoord ik daarop: als je je interieur niet belangrijk vindt, wonen jullie niet écht samen. Jij zit gewoon op hotel bij je vrouw. Daar schrikken ze dan even van, maar het schudt hun wel wakker. Ik ga liever tien stappen te ver om er vijf terug te zetten, dan stil te staan."

10 dingen die je moet weten over interieurinrichting


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/interieurinrichting/wonen-nog-te-vaak-uiterlijk-vertoon/