Met welk type gordijnen hou je de zon uit je woning?

Hoewel buitenzonwering natuurlijk veel efficiënter is (die houdt de zon al vóór de beglazing tegen), kan je de zon ook tegenhouden met binnenzonwering. Een veel gebruikt type is het traditionele gordijn. Ontdek hier de verschillende soorten.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn een eenvoudige en relatief goedkope vorm van zonwering. Ze bestaan uit strakke en rimpelloze stof of vinyl, dat via een rolsysteem in de hoogte voor het raam wordt gehangen. Rolgordijnen kan je geheel of gedeeltelijk naar beneden rollen. Ze zijn ook geschikt voor schuine vensters. Je zit wel met beperkingen qua afmetingen. Rolgordijnen bestaan ook met een screendoek: een geperforeerde doek die al langer gebruikt wordt als buitenzonwering. Rolgordijnen zijn zowel verkrijgbaar met een volledig verduisterende als een transparante stof waardoor je nog naar buiten kan kijken.

Plisségordijnen

Plisségordijnen kan je beschouwen als een verticale variant van een overgordijn. Ze bestaan uit een dunne, fragiele polyesterstof en hebben een harmonica-effect. Plisségordijnen dempen het licht, bewaren het uitzicht op de buitenomgeving en maken naar binnen kijken onmogelijk. Het volume van een opgetrokken plisségordijn is relatief klein. Het is vaak een interessante oplossing voor speciale raamconstructies.

Vouwgordijnen en wolkengordijnen

Vouwgordijnen bestaan uit langwerpige stukken stof, opgedeeld in diverse horizontale stroken. De plooien zie je alleen als het gordijn opgetrokken is. Deze gordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen (transparante stof, chintz, katoen). Je kan ze tegen het plafond of de muur hangen. Vouwgordijnen zijn relatief duur in vergelijking met andere vormen van binnenzonwering. Ze vallen vooral in de smaak door hun sobere look. Bovendien vergen ze weinig onderhoud. Een variant van het vouwgordijn is het wolkengordijn. Dankzij een gestikte, gefronste boord aan de bovenkant hangt zo'n gordijn in wolken naar beneden.

Glasgordijnen

Glasgordijnen zijn transparant. Ze houden alleen het meest storende zonlicht buiten, maar verzekeren ook je privacy. Je kan ze op 40 graden wassen in de wasmachine en aan een lage snelheid droogzwieren. Eventuele valse plooien strijk je glad op een matige temperatuur. Hang ze op als ze nog vochtig zijn. De breedte van je glasgordijnen bedraagt drie keer breedte van de rail, de hoogte is de afstand tussen de bovenkant van de rail en de plaats tot waar ze moeten hangen.

Lees ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media