livios logo

Hoe breng je meer licht en ruimte in je rijwoning?

Voor een jong gezin is een oude rijwoning dikwijls te klein. Dan zit er maar één ding op: uitbreiden. Maar hoe doe je dat als je ook veel licht in huis wil halen? Begin alvast met dit stappenplan.

1. Denk buiten de lijntjes

De uitbreiding van je rijwoning komt aan de achterzijde van je woning. Dat is ook de perfecte plek om de leefruimte in te richten, zodat deze mooi aansluit op je tuin.

Foto Bruynseels-Vochten
  

Via het dak van de uitbreiding kan je licht binnenhalen door een dakvenster of lichtstraat. Nog een must: hoge ramen aan de tuinzijde.

Foto Luxlight
  

Focus niet alleen op de bijkomende ruimte. Integendeel, probeer het bestaande woonvolume zo goed mogelijk te benutten. Zo beperk je de oppervlakte van de verbouwing en dat is nog altijd de beste manier om kosten te besparen. Staar je niet blind op de huidige situatie. Door hier en daar een muur te slopen, bijvoorbeeld die tussen de woonkamer en de smalle gang, krijgt de woning plotsklaps een heel open karakter.

2. Focus op je tuin

De uitbreiding van je rijwoning komt aan de achterzijde van je woning. Dat is ook de perfecte plek om de leefruimte in te richten, zodat deze mooi aansluit op je tuin. Praktische functies, zoals het washok, de vestiaire en de fietsenstalling, verhuizen richting voorgevel. Zoek je meer aansluiting met de buurt, geef je keuken dan een plek aan de straatzijde. Zo ontstaat een betere koppeling met de omliggende omgeving en krijg je aan de tuinzijde nog meer plaats voor de leefruimte.

3. Haal licht in huis

Meer licht in huis? Dat kan zowel via het oude als het nieuwe gedeelte. Creëer een luchtige vide door een deel van de bestaande vloer weg te nemen. Klinkt spectaculair, maar het is dikwijls minder ingrijpend dan je denkt. Nog interessant is een lichttunnel. Deze bestaat uit drie delen: een lichtkoepel op het dak, een koker die het zonlicht naar binnen loodst en een plafondplaat die het licht over de ruimte verspreidt. Ideaal voor van daglicht verstoken kamers of zelfs je kelder.

Ook via het dak van de uitbreiding kan je licht binnenhalen. Bijvoorbeeld met een platdakvenster of een lichtstraat, zo dicht mogelijk tegen het bestaande volume zodat het licht diep kan binnendringen. Nog een must: hoge ramen aan de tuinzijde. Wel opletten voor oververhitting: plaats zonwering waar nodig of zorg voor voldoende dakoversteek.

4. Kies de bouwtechniek die bij je past

Je kan de uitbreiding perfect bouwen volgens de traditionele methode met snelbouwstenen en isolatie. Het voordeel is dat de meeste aannemers hiermee vertrouwd zijn, en dat je de bouwblokken via de voordeur binnen kan dragen. Wil je vooral snel bouwen, dan is prefab misschien iets voor jou. Met houtskeletbouw bijvoorbeeld, staat de draagstructuur van je uitbreiding binnen de week recht. Daarna volgt de afwerking, zodat het hele project in hooguit vier maanden afgerond is. Ideaal als je niet verhuist tijdens de werken, of om huurkosten uit te sparen.

Ook als je graag een handje toesteekt, is houtskeletbouw interessant. In de draagstructuur kan je makkelijk elektrische en andere leidingen wegwerken, zodat je geen sleuven hoeft uit te slijpen, en ook de gipskartonplaten voor de afwerking kan je zelf monteren. Een alternatief is staalframebouw, waarbij de dragende structuur bestaat uit koudgewalste stalen profielen in plaats van hout.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/raamdecoratie/43108/hoe-breng-je-meer-licht-en-ruimte-in-je-rijwoning/