Ga je je huis verven? Deze voorbereidingen moet je treffen

Veel klussers die hun huis willen verven, onderschatten het voorbereidende werk. Als je dat goed wil doen, neemt het vaak meer tijd in beslag dan het verven zelf. Heb je pas gebouwd? Wacht dan een half jaar voor je de muren verft. Dat geldt natuurlijk niet voor droogbouwsystemen als houtskeletbouw.

Ondergrond

Hou rekening met het materiaal dat je gaat verven. Metaal, hout en steen vergen elk hun eigen verfsoort. Sommige producten kan je voor meerdere materialen gebruiken. Vraag raad in de verfwinkel.

Ademende verf

Voor bepaalde toepassingen, zoals voor op gevels of houten luiken, is het belangrijk dat je een dampdoorlatende of ademende verf gebruikt. Die laat een beperkt transport van waterdamp toe zodat je condensatieproblemen en het afbladderen van verf vermijdt. Gesloten verfsystemen laten daarentegen geen waterdamp door.

Houtblokje

Voor een duurzame en mooie afwerking is het belangrijk dat je het juiste schuurpapier gebruikt. Op een nieuwe bepleisterde muur gebruik je een houtblokje met afgeronde randen. Maak de ondergrond na het schuren altijd stofvrij met een stofborstel.

Tape

Bescherm niet te schilderen gedeelten met tape. Verwijder de tape wel voor de verf droog is. Anders trek je de verf er mee af en kan je de kleefband nog moeilijk netjes verwijderen.

Kranten maken vlekken

Verwijder afdekplaatjes, deurknoppen, ... voor je verft. Dek de vloer niet af met kranten, want de drukinkt kan vlekken veroorzaken.

Lees ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media