10 tips voor een geslaagd optisch effect

Met kleuren kan je de optische eigenschappen van een ruimte beïnvloeden en de sfeer bepalen. Pak je verfborstel al maar bij de hand voor de volgende tien concrete tips.

1. Heldere, lichte tinten vergroten een ruimte. Ook glansverf creëert door het reflecterende effect een vergrotende indruk.

2. Donkere kleuren absorberen het licht en verkleinen een ruimte. Kies voor een donkere tint in een grote kamer met veel natuurlijk licht. Idem voor een ruimte die op het zuiden ligt. Wil je een lange gang optisch verkorten, dan is een donkere kleur zeer geschikt voor de achterwand.

3. Kleuren hebben een gevoelstemperatuur. Een kamer in oranjerood of cognacbruin voelt warmer aan dan een ruimte in koude kleuren zoals blauw of paars. Weet wel dat warme, krachtige kleuren een kamer kleiner maken.

4. Koele tinten maken een kamer weids, ze zorgen voor een optisch effect van ruimte. Vergeet ook niet om rekening te houden met de functie van de ruimte. In een slaapkamer kies je voor rust en harmonie, in een werkkamer kan je al eens experimenteren met een opvallende tint.

5. Een wand waar je veel naar kijkt, verf je in een donkere, rustgevende kleur. De muur lijkt zo te vervagen.

6. Een hevige kleur is op zijn plaats in een ruimte waar veel actie is. We denken dan aan de keuken of de kinderkamer.

7. Een ruimte laat je smaller lijken door de lange wanden in een donkere kleur te schilderen.

8. Een breder effect creëer je door de twee tegenoverliggende muren in één donkere en één lichtere kleur te verven.

9. Liefhebber van een hoog plafond? Verf het dan in een lichte, koele tint en geef de muren een donkere kleur. Gebruik bij voorkeur verticale motieven.

10. Andersom verlaag je een kamer als je het plafond in een warme of donkere kleur verft. Je kan dit effect maximaliseren door de plafondkleur een stuk te laten doorlopen op de muur. Het gebruik van horizontale motieven komt een lager lijkend plafond ook ten goede.

Lees ook:

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media