Wat kost muurverf?

Een laagje verf geeft je interieur op slag een nieuwe look. Maar hoeveel tel je neer voor een liter muurverf? We vroegen het aan Korneel Verhaeghe, commercieel directeur bij Boss Paints.

Van 10 tot meer dan 60 euro

De prijzen lopen erg uiteen. Je vindt potten van 10 euro, maar die prijs kan sterk oplopen. Tot meer dan 60 euro per pot. Een grote prijsvork. Dus vroegen we enkele richtprijzen van witte muurverf in een pot van één liter. Voor een liter Boss-one Mat muurverf betaal je 25,27 euro, en voor een liter Bossflow of Bossfull Mat 34,50 euro. Met een liter verf je tot 11 m² à 12 m²."

Vanwaar het prijsverschil? "Dat zit ‘m in de afwasbaarheid en vloei van de verven. Qua dekkracht zitten ze alle drie boven het marktgemiddelde en verschillen ze niet zoveel. De Boss-one Matt biedt een matte primer en eindlaag in één pot en met de Bossflow en Bossfull Mat muurverf breng je een standaard matte eindlaag aan."

Korneel nuanceert wel: "Literprijzen zeggen niet zoveel. Wij adviseren om projectprijzen te vergelijken. Wat ben je met een goedkope verf als je er vijf lagen van moet aanbrengen?"

Prijsbepalers

Het zijn dus vooral de dekkracht en de hoeveelheid bindmiddel die de prijs beïnvloeden. "De dekkracht is de mate waarin die de kleur van een ondergrond verbergt. De hoeveelheid bindmiddel bepaalt hoe goed je de verf kan afwassen." De vloei is de mate waarin je een perfect egaal resultaat krijgt als je de verf over de muur strijkt.

Type verf en ondergrond

Daarnaast speelt ook het type verf een grote rol. Zo is muurverf goedkoper dan lak. "En uiteraard is de ondergrond van belang. Hout is bijvoorbeeld een 'levende' drager. De eisen voor je verf zullen daarom hoger liggen.

En ten slotte heeft ook de verpakking een impact op de prijs. Hoe groter de pot, hoe lager de prijs per liter", besluit Korneel.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media