livios logo

Hoe geceruseerde eik beitsen?

Vraag

Kunnen wit geceruseerde fineereiken meubels, die geel verkleurd zijn, donker gebeitst worden? Hoe gaan we te werk?

Antwoord

Dit kan voor mij alleen succesvol gebeuren indien je die fineereiken meubels terug tot een onbehandelde staat kan brengen. Het is namelijk zo dat beitsen overeenkomt met een niet-dekkende afwerking. Met andere woorden je kan nog altijd doorheen je donkere beits heen kijken. Als je dus die vergeelde cerusé niet verwijdert, ga je die nog altijd doorheen je donkere beits zien.

Als je dus echt wil overgaan naar een donkere beits dan dien je een manier te vinden om die vergeelde cerusé te verwijderen. Dat kan m.b.v. afbijtmiddelen of door dat proberen weg te schuren maar in het geval van een fineer ben je ook beperkt qua wegschuren. Je fineerlaag zelf is namelijk maar enkele mm dik en het is niet de bedoeling om doorheen de fineerlaag te schuren.

Persoonlijk ben ik de mening toegedaan dat het veel makkelijker zou zijn om over te stappen op een volledig dekkend systeem m.a.w. een verfsysteem waar je niet meer doorheen kan kijken en je dus zonder enig probleem die vergeelde cerusé kan wegschilderen. Ik zou dus eerst eens goed overwegen wat er precies gewild is. Is de donkere kleur het belangrijkst of moet het echt een afwerking zijn waar je de houttekening nog doorheen kan zien.

Indien je zou opteren voor een dekkende afwerking dan volstaat het om het bestaande systeem te ontvetten, te matteren, te ontstoffen en een geschikte primer te voorzien, bij voorkeur een vrij universele hechtingsprimer.

Ik zou dus willen voorstellen dat je duidelijk probeert te verwoorden wat voor jou belangrijk is. Daarmee bedoel ik duidelijk aangeven of je doorheen de gewenste afwerking nog de houtstructuur of houttekening moet kunnnen zien. Of je een voorkeur hebt voor een watergedragen afwerking of voor een solventgedragen afwerking of maakt het eigenlijk niet uit?

Ik wil toch nog even benadrukken dat indien je een semi-transparant eindresultaat wil m.a.w. bijv. een beits waar je nog doorheen kan kijken, dan moet je echt een manier vinden om het huidige systeem totaal te verwijderen wat in het geval van een fineer niet zo evident is. Ik zou in dat geval bijna aanraden om iemand te contacteren of raadplegen die gespecialiseerd is in het verwijderen van dergelijke systemen door bijv. speciale technieken zoals luchtgommen.

Beantwoord door: Emiel Balliauw, Akzo Nobel
Meer beantwoorde vragen over Schilderen

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

12 dingen die je moet weten over schilderen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/schilderen/vraag/35539/hoe-geceruseerde-eik-beitsen/