Magda? Mag ik behandeld hout stoken in mijn kachel?

Foto: Ensign Tegelkachels bvba  

Kachelbezitters zullen het beamen: goed brandhout is duur en zeldzaam. Dit in tegenstelling tot hout dat vrijkomt bij afbraakwerken. Waarom dus niet dat hout gebruiken voor je kachel? Het kost je niets en je hoeft niet naar het containerpark te rijden. Maar, mag dat wel? Mag je behandeld of geverfd hout opstoken?

Zoals dat ook geldt voor andere afvalmaterialen zoals papier, karton of plastic is het ook af te raden behandeld hout te verbranden omdat hierbij stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Spaanderplaat, hardboard, multiplex, en gebeitst, geïmpregneerd, geverfd of anders behandeld hout hoort daarom niet thuis in een houtkachel. Ook nat hout is taboe. Met vochtig hout krijg je een onvolledige verbranding en komer er schadelijke stoffen vrij. Bovendien geeft nat hout minder warmte af dan droog hout.

Foto: Colemont bvba  

Spaanderplaat, hardboard en multiplex bevatten lijm en bindmiddelen die schadelijke stoffen kunnen afgeven zoals formaldehyde. Verf kan onder meer chloorverbindingen bevatten en allerlei metaalverbindingen zoals barium, cadmium, chroom, kobalt, lood, koper, titaan en zink. Geïmpregneerd hout kan onder meer pentachloorfenol, tributyltinoxide en teerdistillaten bevatten. Gebeitst hout ten slotte bevat carbolineum of creosoot wat allemaal zeer schadelijk is voor gezondheid en milieu.

Foto: Cosyflame  

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de kachel is afval verbranden niet gezond. De temperatuur kan hoger oplopen in de kachel dan bij de verbranding van hout en kolen. Het risico bestaat dat de kachel gaat scheuren of barsten. Ook wordt de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk groter. In dit geval kan de verzekeraar zich terugtrekken als u gestookt heeft met materiaal dat op de lijst met verboden stoffen staat.

Conclusie: dat mag niet. Behandeld hout opstoken is slecht voor de gezondheid en het milieu. Enkel hout, kolen, hout-, bruinkool- of zaagselparaffinebriketten kunnen net zoals houtbriketten in de kachel.

Producten

DRU gashaarden, het ultieme vuur!

Dru Belgium

DRU gashaarden, het ultieme vuur!

Esthetische aansluiting voor houtkachels en pelletkachels

Poujoulat Belux

Esthetische aansluiting voor houtkachels en pelletkachels

AESTUVER Brandwerende plaat - ideaal als hitteschild voor kachels en haarden

Fermacell BV (James Hardie Europe Group)

AESTUVER Brandwerende plaat - ideaal als hitteschild voor kachels en haarden

Verwarmen met gas, een toestel voor elke behoefte

gas.be

Verwarmen met gas, een toestel voor elke behoefte