Nieuw vanaf 1 januari 2018: energielabel voor haarden en kachels

Alles moet energiezuiniger en groener. Vanaf 1 januari 2018 is het Europees energielabel dat je al kent van bij koelkasten en wasmachines ook verplicht voor haarden en kachels. Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger de kachel. Dit is niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Wat is het energielabel?

Het energielabel geeft de energie-efficiëntiescore weer met letters en plusjes van A+++ tot G. Hoe hoger de score, hoe lager het energieverbruik van een kachel.

Foto: Stroomop  

Een kachel verbruikt gemiddeld 1,5 kg tot 3 kg hout per uur. Als je meer moet gebruiken voor dezelfde warmte is je kachel minder energie-efficiënt. Met een nieuw model met energielabel A bespaar je tot 50% brandstof.

Foto: Stroomop  

Je hebt vast al gehoord over het energielabel, maar wat zegt het nu over je kachel? Het geeft de energie-efficiëntiescore weer met letters en plusjes van A+++ tot G. Hoe hoger de score, hoe lager het energieverbruik van een kachel. Verdelers moeten het label duidelijk presenteren bij de kachel in de showroom en ook online. Kachels zonder label mogen vanaf 1 januari 2018 niet meer verkocht worden.

Waarom hebben kachels een energielabel nodig?

Kachels gebruiken energie om warmte te produceren. Daarom is het zinvol om bij je aankoop naar het energielabel te kijken. Dit geeft weer hoe efficiënt de kachel met energie omgaat. Hoe zuiniger de kachel, hoe lager het energieverbruik. En hoe beter voor je portemonnee.

Wie bepaalt de energie-efficiëntie?

Europa heeft strenge regels opgesteld over hoe je het energielabel moet berekenen. Het meten en berekenen is de taak van de fabrikant. Hij berekent de energie-efficiëntie-index (EEI) door rekening te houden met de volgende parameters:

  • het energetisch rendement
  • het type brandstof (pelletkachels: klasse A tot A++, houtkachels: klasse B tot A+, gastoestellen en kolenkachels: klasse D tot A, open haarden: klasse G tot E)
  • energiebesparende functies (thermostaat, afstandsbedieningen …)
  • het eventueel elektriciteitsverbruik (verlichting, convectieventilator …)
  • de aanwezigheid van een permanente waakvlam

Niet te verwarren met Europees Ecolabel

De Europese richtlijn Ecodesign legt de niveaus voor energetische en milieuprestaties vast waaraan de producten die op de Europese markt verkocht worden moeten voldoen. Vanaf 1 januari geldt deze richtlijn ook voor kachels en haarden en zal dan niet enkel rekening houden met het rendement en de brandstof, maar ook met de uitstoot van fijnstof en automatische luchtregeling. Het EU Ecolabel zegt dus naast de energetische score ook iets over de milieuvriendelijkheid van een kachel terwijl het energielabel enkel over de energie-efficiëntie gaat.

Is jouw kachel aan vervanging toe?

“Het energielabel mag niet de enige factor zijn om te kijken of je kachel energie-efficiënt is”, vertelt Wim Vanlede van Stroomop. “Een kachel die ouder is dan vijftien jaar is aan vervanging toe. Je ziet dit onder andere aan het houtverbruik. Een kachel verbruikt gemiddeld 1,5 kg tot 3 kg hout per uur. Als je meer moet gebruiken voor dezelfde warmte is je kachel minder energie-efficiënt. Met een nieuw model met energielabel A bespaar je tot 50% brandstof.”

Meer info over het vervangen van je oude kachel? Lees dan hier verder.

Meer lezen over kachels en haarden?

Producten

Verwarmen met aardgas, een toestel voor elke behoefte

gas.be

Verwarmen met aardgas, een toestel voor elke behoefte

Isolerende schelp Coqisol voor het rookkanaal

Poujoulat Belux

Isolerende schelp Coqisol voor het rookkanaal

Global Fires, slimme oplossingen en een veelzijdig aanbod!

Dru Belgium

Global Fires, slimme oplossingen en een veelzijdig aanbod!

AESTUVER Brandwerende plaat - ideaal als hitteschild voor kachels en haarden

Fermacell BV (James Hardie Europe Group)

AESTUVER Brandwerende plaat - ideaal als hitteschild voor kachels en haarden