Wat kost een inbouwhaard?

Of je nu een in een nieuwbouw of in een gerenoveerde woning woont, een haard brengt naast extra warmte, ook heel wat gezelligheid in huis. Om het geheel wat strakker te maken, kan je kiezen voor een inzet- of inbouwhaard. Maar wat zegt het prijskaartje? We overlopen de belangrijkste kostenbepalers met Stefanie Geerts van Geerts Warmtetechnieken, Danny Gailly van GADECO, en Ingrid Lefever van Kachels Lefever. Deze prijzen zijn zuiver indicatief. Vraag dus zeker voldoende offertes op om te vergelijken.

Opgelet: een inbouwhaard is niet hetzelfde als een inbouwcassette.

Foto: Dru Belgium  

Inbouwhaarden met draaideur zijn goedkoper dan liftdeurhaarden. Bij zo’n liftdeurhaard gaat de deur verticaal open via een uitsparing in de wand.

Foto: Dru Belgium  

"Voor een haard op gas mag je rekenen op een meerkost van ongeveer 1.000 à 1.500 euro ten opzichte van hetzelfde model met houtverwarming."

Foto: Dru Belgium  

Wil je een speciale uitvoering? Een tunnelhaard, bijvoorbeeld, loopt op qua prijs.

Foto: Dru Belgium  

“Als je je schouwmantel wil afwerken met uitgewerkte kastjes, legplanken en ingewerkt tv-meubel, loopt de prijs plots heel snel op."

Foto: Dru Belgium  

Inzet vs inbouw?

Een inzethaard kan je gemakkelijk weer uit de schouw verwijderen. Dit principe wordt vaak toegepast wanneer een bestaande open haard aan renovatie toe is. Hier is namelijk al een schouwmantel aanwezig. Een inbouwhaard daarentegen komt vooral voor bij verbouwingen of nieuwbouwwoningen. Om deze achteraf te verwijderen, is er wel wat breekwerk nodig, daar de haard helemaal in de schouw is ingewerkt.

Een inbouwhaard is trouwens niet hetzelfde als een inbouwcassette, benadrukt Stefanie Geerts: “Deze laatste zijn voorzien van een elektrisch aangedreven ventilator om de warmte extra te verspreiden in de ruimte. Een inbouwhaard doet dat op natuurlijke wijze via convectie. In 2020 komt er trouwens ook een ecolabel voor haarden aan, die zo’n ventilatoren afstraft.”

Aan het einde van dit artikel vergelijken we de totale richtprijzen voor een haardrenovatie en voor een nieuwbouw- of renovatieproject. Maar eerst zetten we een aantal algemene prijsbepalers van het haardtoestel zelf op een rijtje.

1. De grootte van het toestel

“Als we het hele project bekijken, bestaat de eerste kost natuurlijk uit de keuze van het toestel”, zegt Stefanie Geerts. “Een haard van een halve meter breed in ons assortiment kost rond de 1.550 euro, exclusief btw. Ga je richting de meter, dan mag je tellen op ongeveer 2.200 euro. Dat is inclusief brandveilig (inbouw)kader. Wij werken standaard enkel met draaideuren.” Ook in de prijsvoorbeelden in dit artikel gaan we uit van een draaideurhaard.

2. Draaideur of liftdeur?

Inbouwhaarden met draaideur zijn goedkoper dan liftdeurhaarden. Bij zo’n liftdeurhaard gaat de deur verticaal open via een uitsparing in de wand. “Hier mag je gerust op zo’n 1.500 tot 2.500 euro extra rekenen in vergelijking met de draaideurversie”, bevestigt Geerts. “Maar deze haarden kunnen niet in een bestaande situatie worden ingebouwd. Wel bij een verbouwing, wanneer de schouwmantel volledig wordt afgebroken, of in een nieuwbouw.”

3. Speciale uitvoering?

Wil je bovendien dat je glazen wand doorloopt over een of meerdere hoeken? Dan loopt de prijs natuurlijk ook op. Een driezijdige haard, met drie glazen kanten, kost zo’n 2.300 euro. Een tunnelhaard, met vooraan én achteraan glas, loopt op richting 2.700 euro. Maatwerk is ten slotte ook mogelijk, mits een extra investering. Materiaal en design spelen eveneens een grote rol in de prijsbepaling.

4. Hout of gas?

Hoe wil je verwarmen? Met gas of met hout? “Voor een haard op gas mag je rekenen op een meerkost van ongeveer 1.000 à 1.500 euro ten opzichte van hetzelfde model met houtverwarming, gasleidingen exclusief. Dat komt omdat bij het installeren van een gashaard nog altijd een apart concentrisch rookkanaal nodig is. Voor een houthaard is er normaal gezien altijd al een rookkanaal voorzien, ook in nieuwbouw, dus moet je enkel nog investeren in het haardlichaam zelf”, legt Stefanie Geerts nog uit.

Rekensommetje: renoveren oude haard vs. nieuwbouw/verbouwingswerken

We kennen nu de prijsbepalers voor de inbouwhaard op zich. Maar er komt natuurlijk nog heel wat werk aan te pas om dit alles te plaatsen. We vergelijken het totaalplaatje bij een nieuwbouw of verbouwingswerken met dat van de renovatie van een oude haard. We vertrekken vanuit de catalogusprijs van een van de populairste modellen, van 80 cm breed. Startprijs: 2.065 euro, exclusief btw. Wat komt er nog bij kijken?

Renovatie van oude haard: 3.145 euro

Bij het opwaarderen van een haardplaats met bestaande rookgasafvoer blijven de kosten relatief beperkt. De gemiddelde totaalprijs bij de drie verdelers in dit artikel schommelt rond de 3.000 euro. Prijsverschillen zijn hier te verklaren door de werkmethode en de gebruikte materialen. “Komt er een nieuwe rookgasafvoer uit roestvrij staal aan te pas, reken je best op een meerprijs van 1.500 euro”, vult Ingrid Lefever aan.

Nieuw project (verbouwing of nieuwbouw): gemiddeld vanaf 4.400 euro

Wanneer er een nieuwe haard komt, is er ook een schouwkanaal nodig om de rook af te voeren. Dat uit zich natuurlijk ook in een hoger prijskaartje. Ook de toevoer van verse buitenlucht is in beide gevallen nodig, benadrukt Ingrid Lefever: “Zeker in luchtdichte nieuwbouwwoningen. Maar dit valt ook aan te raden in gerenoveerde woningen, ook al is daar al meer natuurlijke ventilatie aanwezig.”

Hoe dan ook, je schouwkanaal baant zich een weg naar boven, door de plafonds van je verschillende verdiepingen, tot uiteindelijk door je dak. “De uiteindelijke kost in een nieuwbouw of verbouwing verschilt op zich dus niet sterk, los van je btw-tarief”, vult Stefanie Geerts aan.

Gemiddeld komen we hier uit op 4.460 euro. Maar afhankelijk van je keuzes loopt die kost op. Danny Gailly van Gadeco bevestigt: “Wil je bijvoorbeeld een dubbelwandig rookkanaal langs de buitenkant van de gevel, dan zit je bij ons aan een meerkost van bijna 1.700 euro, in vergelijking met een kanaal langs de binnenkant van de woning.”

Afwerking schouwmantel: vanaf 1.500 euro

In een nieuwbouw of verbouwing, of als je oude schouwmantel niet meer in goede staat is, moet je ook nadenken over een nieuwe afwerking. Als het budget het nog toelaat, kun je je haardplaats afwerken met een sierschouw of vuurvaste wand.

Hier mag je alvast rekenen op minstens 1.500 à 2.000 euro. Danny Gailly bevestigt: “Dan heb je een sober en eenvoudige uitgewerkte sierschouw. “Als je natuurlijk een afwerking met natuursteen, of uitgewerkte kastjes, legplanken en ingewerkt tv-meubel wenst, loopt de prijs al vlug op naar het dubbele of drievoudige hiervan.”

Conclusie

Ga je een bestaande haardplaats, in goede staat, voorzien van een inbouwhaard? Dan ben je al voor iets meer dan 3.000 euro gesteld, rekening houdend met bovenstaande keuzes.

In een groter (ver)bouwproject tel je voor een normaal afgewerkte haardplaats, met rookgasafvoer in roestvrij staal, ongeveer 6.000 à 6.500 euro neer. Iets meer dan het dubbele dus. Vergeet je btw hier ten slotte niet bij te tellen afhankelijk van je eigen woonsituatie.

Producten

Esthetische aansluiting voor houtkachels en pelletkachels

Poujoulat Belux

Esthetische aansluiting voor houtkachels en pelletkachels

Green Design, sfeervolle energiezuinige CV haarden op hout en pallet!

Dru Belgium

Green Design, sfeervolle energiezuinige CV haarden op hout en pallet!

AESTUVER Brandwerende plaat - ideaal als hitteschild voor kachels en haarden

Fermacell

AESTUVER Brandwerende plaat - ideaal als hitteschild voor kachels en haarden

Verwarmen met aardgas, een toestel voor elke behoefte

gas.be

Verwarmen met aardgas, een toestel voor elke behoefte