Hype of hebben: 10 toestellen doorgelicht voor de hobbykok

Ons dagelijkse leven is een race tegen de klok. We hebben steeds minder tijd om uitgebreid te koken. Maar bij speciale gelegenheden toveren we toch graag opvallende gerechten op tafel voor familie en vrienden. Fabrikanten spelen hierop in en brengen nieuwe apparaten op de markt op maat van jouw behoeften. Of je nu een keukenprins(es) bent of het allemaal snel moet gaan. Livios licht tien keukentoestellen voor jou door. Zijn deze toestellen een echte hype of zijn ze werkelijk onmisbaar in je keuken?

Combi-stoomoven

Foto: AEG  

Flexibel koken met Active Cook (vanaf 1.099 euro)

Foto: Bauknecht  

Ingebouwde dampkap Panorama met inductiekookplaat ( 3.999 euro)

Foto: Novy  

Ingebouwde vaatwasser op hoogte

Foto: èggo   

Kokendwaterkraan (995 euro)

Foto: Quooker Belgium bvba   

Grillplaat teppanyaki (1.070 euro)

Foto: ATAG  

Blast Chiller (4.499,99 euro)

Foto: AEG  

1. Combi-stoomoven

Stomen is een van de oudste kooktechnieken, waarmee je voeding zoals groentjes zonder kokend water bereidt. Hierdoor behoud je de voedingsstoffen, vitamines en kleur. Het is bovendien een gezonde manier van koken, want je hebt geen vetstoffen nodig. Naast de functies van een stoomoven heb je ook warme en hete luchtfuncties. Dankzij de combinatie van de twee krijg je perfecte braad- en bakresultaten. Deze oven is ook populair bij professionele koks.

Vanaf 599 euro 

2. Pyrolyse-oven

Een pyrolyse-oven heeft een zelfreinigende functie die ervoor zorgt dat je oven terug net is voor een volgend gebruik. Je bepaalt zelf de duur van het reinigingsprogramma. De oven wordt verhit tot 500 °C waardoor de etensresten en vetspatten op de bodem belanden. Na het programma moet je jouw oven nog met een doekje uitvegen. Het enige verschil met een gewone poetsbeurt van je oven is dat je met de pyrolyse-functie minder zelf moet doen en geen reinigingsproducten moet gebruiken.

Vanaf 359 euro

3. Zoneloze inductiekookplaat

Flexibel koken? Het kan op een kookplaat zonder kookzones. Je kan elke pot of pan ongeacht het formaat op eender welke plaats op de kookplaat zetten. Die herkent automatisch het aantal en de groottes van de pannen en activeert de functies daar waar nodig. Zo heb je meer flexibiliteit en benut je de volledige ruimte van je kookplaat.

Vanaf 999,99 euro

Dit is de favoriet van Livios-redactrice Heleen: "Ik heb een vuur met afgebakende zones. Het vervelende is dat ik op hetzelfde moment geen twee grote kookpotten op mijn vuur kan zetten wegens plaatsgebrek. Zoneloos koken zou dus ideaal zijn voor mij." 

4. Ingebouwde werkbladdampkap

Een ingebouwde dampkap is enkel zichtbaar als je gaat koken. Als je de dampkap achteraan de kookplaat installeert, doet hij ook dienst als spatwand. Sommige dampkappen hebben zelfs ingebouwde verlichting, wat handig is tijdens het koken. Je hebt wel meer poetswerk, want elke keer na het koken moet je de dampkap afvegen. Let ook op met de hoogte van je kookpotten: hoe hoger, hoe moeilijker om de dampen af te voeren. Een ingebouwde werkbladdampkap is gemiddeld 30% duurder dan een traditionele dampkap en je hebt minder bergruimte in de onderliggende keukenkasten. Het is ideaal als je niet vaak kookt en van een strak interieur houdt.

Vanaf 1.899,99 euro

5. Vaatwasser op hoogte

Een vaatwasser op werkhoogte is gebruiksvriendelijker. Je moet minder bukken en minder ver reiken bij het vullen en legen van de machine. Goed voor je rug dus. Je neemt de vaat makkelijk uit en plaatst ze direct in je keukenkasten. Een verhoogde vaatwasser is zeker een meerwaarde voor de ergonomie in je keuken. De ideale hoogte ligt tussen 115 cm en 120 cm.

Vanaf 339,99 euro

Tip: Heb je geen ruimte om je vaatwasser in een kolomkast te plaatsen? Er bestaan ook modellen met een liftsysteem, waarbij je de onderste lade uittrekt tot het niveau van de bovenste. Ben je klaar met vullen of legen? Dan duw je de lade in één beweging terug op zijn plaats.

6. Vacuümtoestel

Koop jij soms ook te veel eten? Wat doe je met het stukje vlees dat je nog niet hebt gebakken en bijna over datum is? Weggooien? Niet te snel! Dit inbouwtoestel verpakt je eten luchtvrij en verlengt de houdbaarheid en versheid. Bovendien houdt het voedsel zijn natuurlijke smaak en structuur. Het toestel is vooral bekend bij professionelen en hobbykoks. Dankzij het vacuümtoestel of de vacumeerlade moet je niet elke dag naar de supermarkt en eet je toch altijd vers. Maar er zijn ook andere oplossingen om vers te eten, dus moet je het werkelijk in huis hebben?

Vanaf 1.575,99 euro

7. Kokendwaterkraan

Met de kokendwaterkraan heb je onmiddellijk water van 100°C. Snel een kopje thee zetten, pasta koken, een schaal schoonmaken? De klus is zo geklaard. Je hebt niet alleen snel kokend, maar ook zuiver water dankzij de ingebouwde koolfilter. Door een beveiliging op de kraan is het voor kinderen nauwelijks onmogelijk om de greep voor kokend water open te draaien. Deze kraan is ideaal als je van een strakke keuken houdt en geen waterkoker meer wilt plaatsen. Afhankelijk van je keukenkraan betaal je minder voor een mengkraan en waterkoker.

Vanaf 766 euro

8. Slowcooker

Het perfecte apparaat voor een stoofgerecht. Snijd je groenten, bak je vlees eventueel licht aan. Doe alle ingrediënten ’s ochtends in je slowcooker. Voeg nog verse kruiden toe en een bouillon indien nodig. Laat je gerecht langzaam garen, tot wel 6 of 8 uur lang. Als jij ’s avonds thuiskomt van je werk, schuif je gewoon aan tafel. Perfect voor gezinnen met een druk programma én die van eenpansgerechten houden. Maar nog redelijk onbekend bij het grote publiek, klinkt het bij Dovy.

Vanaf 79,99 euro

 9. Teppanyaki

Een teppanyaki is een roestvrij stalen plaat, ingebouwd in je keukenwerkblad. Hierop bereid je snel groenten, vis en vlees. Het is een gezonde manier van koken, want je moet maar weinig boter of olie gebruiken. Je hebt ook geen potten of pannen nodig, dus gedaan met bergen afwas.

Vanaf 1.070 euro

Tip: Een goedkoper alternatief is een teppanyaki-plaat die je op één of twee kookzones van je inductievuur plaatst. Vanaf 199 euro heb je al een klein model. Een andere optie is een aparte teppanyaki tafelgrill. Een aanrader als je niet wil investeren in de ingebouwde versie en al beschikbaar vanaf 29,99 euro.

10. Snelkoeler

Een snelkoeler of blast chiller blaast met hoge snelheid zeer koude lucht over je warme maaltijden. Hierdoor koelt het voedsel binnen 90 minuten tot 3°C. Zo krijgen bacteriën weinig kans, wat goed is voor de kwaliteit en houdbaarheid van je voedsel. De blast chiller kan ook snel invriezen. Na een diepvriesproces van 30 minuten kan je voeding tot zes maanden in de diepvriezer bewaren. Als je het dan opwarmt blijven alle smaken en aroma’s behouden. Deze functie zorgt ook in een mum van tijd voor ijsblokjes, ijs en sorbets. Je kan er zelfs je witte wijn, champagne of andere dranken in koelen in slechts 15 tot 20 minuten. Ondanks de vele functies blijft het een investering voor je keuken.

Vanaf 4.499 euro

Producten

Afvalsorteersystemen, sorteren wordt een fluitje van een cent

FRANKE NV

Afvalsorteersystemen, sorteren wordt een fluitje van een cent

Betrouwbare materialen : getest en goedgekeurd in ons labo

Dovy Keukens

Betrouwbare materialen : getest en goedgekeurd in ons labo

Geef uw keuken een nieuwe dimensie.

Covarte

Geef uw keuken een nieuwe dimensie.

Keukens om van te smullen

Van Marcke

Keukens om van te smullen

Ontdek de vele voordelen en toepassingen van Dekton

Dekton

Ontdek de vele voordelen en toepassingen van Dekton

Onderhoudstips voor Belgische blauwe hardsteen

Carrieres Du Hainaut - Interieur

Onderhoudstips voor Belgische blauwe hardsteen