Wat kost een dampkap?

Een dampkap zorgt ervoor dat de kookgeurtjes en -dampen uit je huis verdwijnen. En dat je keuken zich opnieuw met verse lucht kan vullen. De keuze in modellen is ruim, net als de prijsverschillen. Wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan Julie Cottyn van Novy.

Vanaf ongeveer 600 euro

"Je mag er van uit gaan dat je met een dampkap van 750 euro - inclusief btw - een degelijk basismodel in handen hebt. Lager ga je best niet qua prijs."

Foto: Novy  

"De gemiddelde verkoopprijs in België lag vorig jaar op zo'n 600 euro. Met een dampkap van 750 euro - inclusief btw, exclusief plaatsing - ben je zeker van een degelijk basismodel."

Maar de prijzen lopen op tot meer dan 4.000 euro. Wat zorgt voor die prijsverschillen? Wij zoomen in op de kostenbepalers.

1. Afvoerbuis vs recirculatie: installatiekosten

De dampkap met afvoerbuis is jarenlang de standaard geweest. "De laatste jaren wint het recirculatiemodel sterk aan populariteit."

Foto: Novy  

De dampkap met afvoerbuis was jarenlang de standaard geweest. Nu zijn er ook steeds meer modellen met recirculatie (standaard op optioneel). Zo'n recirculatiedampkap werkt zonder buis naar buiten, neutraliseert de kookdampen en blaast de propere lucht opnieuw de woning in. Je ventilatiesysteem werkt dan het kookvocht weg.

"De uiteindelijke prijs van beide systemen is vergelijkbaar. De basisprijs voor een recirculatiemodel ligt wel hoger. Maar bij een afvoerdampkap moet je nog een muurdoorboring (laten) uitvoeren en een buis installeren. Een recirculatiedampkap hoef je maar in te bouwen in het plafond, een kast of in je werkblad. Zo'n 80% van de werkbladdampkappen worden uitgevoerd met recirculatie."

2. Het type

Ga je voor traditioneel of mag het modern? "Voor decoratieve dampkappen - de gekende schouw met omgekeerde 'T' - mag je tellen tussen 500 en 1.900 euro."

"Telescopische dampkappen kosten tussen de 450 en 800 euro. Plafondunits zijn wat duurder. Hier zit je al eerder tussen 1.100 en 1.600 euro."

"En dan heb je ook nog de werkbladdampkappen. Hier bevindt de afzuiging zich ter hoogte van de kookpotten en -pannen. De prijzen gaan hier van 2.500 tot 4.000 euro. De duurdere modellen bestaan meestal uit een dampkap die standaard geïntegreerd zit in de kookplaat."

3. Kwaliteit basismateriaal

Bij werkbladdampkappen bevindt de afzuiging zich ter hoogte van de kookpotten en -pannen.

Foto: Novy  

Een minder zichtbare kostenbepaler: het materiaal. "Als klant maak je deze keuze meestal niet bewust. Maar op lange termijn heeft dit wel impact op de duurzaamheid van het toestel."

"Zo kan je kiezen tussen meer of minder hoogwaardige inox.  Hou rekening dat dit materiaal nogal vatbaar is voor vlekken, vocht en roest. Of je kan kiezen voor glas of andere gladde materialen. Meer design en dus ook duurder."

4. De afzuigcapaciteit

Heb je een bredere kookplaat? Dan heb je ook een bredere dampkap nodig. "En dat betekent logischerwijs meer materiaal, en een zwaardere motor", vult Julie aan.

5. De filters

Extra kost zijn de filters. "De vetfilters, bijvoorbeeld. Deze zitten standaard in je dampkap. Maar om de maand moet je ze reinigen. We raden aan om ze na zo'n vijf jaar te vervangen. De prijs van vetfilters ligt tussen de 30 en 60 euro."

"En dan zijn er nog de actieve koolstoffilters. Typisch voor recirculatiedampkappen. Zij filteren de kookgeuren en zorgen er voor dat verse lucht terug je keuken instroomt."

Er zijn twee soorten: de vervangbare (gaan zo'n 200 kookuren mee) en de herbruikbare. Die laatste zijn wel wat duurder qua aankoop: zo'n 90 à 100 euro. Ze zijn voorzien van een natuurlijke coating, waardoor ze meerdere jaren meegaan en pas na 400 kookuren gereinigd moeten worden.

6. Het energielabel

"Ten slotte mogen we ook het energielabel niet vergeten. Een A+-model zal in een andere prijsklasse liggen dan een C- of D-model. Dat hangt ook weer af van onder meer de motor, het gebruik van LED-verlichting, enzovoort."

Samengevat

Afhankelijk van bovenstaande kostenbepalers, kies je tussen de 450 en 1.600 euro uit een meer dan ruim aanbod. Neig je meer naar het bovenste segment? Dan zit je aan prijzen van 2.000 à 4.000 euro.

Tijd voor het echte werk! Hoe kies je een (afvoer)dampkap? Lees alvast volgende tips.

Producten

Novy Panorama, dampkap en kookplaat in één.

Novy

Novy Panorama, dampkap en kookplaat in één.

Dampkappen, esthetisch en functioneel

FRANKE NV

Dampkappen, esthetisch en functioneel