Oven

Plaats

Heb je voldoende plaats in de keuken, neem dan een oven apart van de kookplaten en laat die op handhoogte opstellen.

Heb je voldoende plaats in de keuken, neem dan een oven apart van de kookplaten en laat die op handhoogte opstellen. Zo kan je gemakkelijker gerechten in en uit de oven schuiven en het bakproces in de gaten houden. Plaats de oven niet te hoog (max. 1,20 m), anders kan je je armen verbranden.

Je hebt elektrische en gasgestookte ovens.

Gasovens

Gasovens zijn zowel in aankoop als in verbruik goedkoper dan elektrische ovens.

Gasovens zijn zowel in aankoop als in verbruik goedkoper dan elektrische ovens. Wel zijn ze moeilijk te installeren, vergen ze veel onderhoud en zijn ze niet altijd zonder gevaar. We onderscheiden twee systemen:

Twee systemen: natuurlijke en mechanische convectie

Beide ovens hebben boven- en onderaan een verwarmingselement. Samen veroorzaken ze een natuurlijke luchtcirculatie. In ovens met mechanische circulatie wordt deze natuurlijke convectie nog versterkt door een ventilator in de achterwand. Voordelen:

Foto: Lacanche  
 • Vluggere opwarming: geen voorverwarming meer nodig,
 • kortere bereidingstijden,
 • en een betere warmteverdeling waardoor je tegelijkertijd op verschillende niveaus kan koken.

Elektrische ovens

In een heteluchtoven gaart vlees gelijkmatig en bruint het egaal aan de buitenkant.

In vergelijking met een gasoven is een elektrische oven gemakkelijker te regelen en op lagere temperaturen instelbaar. Naast de ovens met natuurlijke convectie, die een verwarmingselement aan de boven- en onderkant hebben, zijn er ook hetelucht- en stoomovens.

Heteluchtovens (convectie-ovens of ovens met gepulseerde lucht)

In een heteluchtoven stuurt een ventilator lucht langs alle zijden van de oven.

 • De bereiding gaat veel sneller.
 • Het vlees gaart gelijkmatig en bruint egaal aan de buitenkant.
 • Omdat het effect van warme lucht in beweging veel groter is, mag je lagere temperaturen instellen dan bij traditionele ovens.
 • Voorverwarmen is niet nodig.

Multifunctionele ovens

n een stoomoven wordt tijdens de bereiding stoom toegevoegd. Dat resulteert in een gelijkmatige en snelle opwarming.

Foto: Livios  
 • Beschikken over een onderwarmte (goed voor taartbodems), een bovenwarmte (ideaal voor gegratineerde gerechten), een grill (eventueel ook een turbogrill) en een luchtcirculatiesysteem (ideaal voor knapperig gebraad).
 • Al deze warmtebronnen kan je apart of gelijktijdig inschakelen. Als een multifunctieoven ook is uitgerust met een geïntegreerde microgolfoven, spreken we van een polyfunctieoven.

Stoomovens

In een stoomoven wordt tijdens de bereiding stoom toegevoegd. Dat resulteert in een gelijkmatige en snelle opwarming waarbij de smaak, de celstructuur en de vorm van het voedsel beter bewaard blijven dan bij een bereiding in een traditionele oven.

Voordelen:

Wie een broertje dood heeft aan huishoudelijke klussen in de keuken, kan kiezen voor een zelfreinigende oven.

Foto: Bauknecht  
 • Dankzij de vochtige hitte droogt voedsel niet uit. Vis zal niet uit elkaar vallen, vlees blijft mals en groenten behouden hun vitaminen, voedingswaarde, kleur en smaak.
 • Omdat er geen smaakoverdracht plaatsvindt, kan je gelijktijdig verschillende bakniveaus gebruiken. Je moet ook minder of geen vet gebruiken.
 • In stoomovens kan je voedsel ‘regenereren’, een techniek die koks in grootkeukens van zorginstellingen dikwijls toepassen. Hierbij warmt de stoom bereid voedsel weer op en lijkt het alsof het vers bereid is.

Combi-stoomovens

Sommige gerechten (bv. brood en banket) kan je niet bereiden met een stoomoven. Als dat een probleem is, kan je kiezen voor de combistoomoven. Die combineert de stoomfunctie met hete lucht.

Stoomovens kunnen werken met hoge of met lage druk.

Foto: Lacanche  
 • In hogedrukstoomovens wekt een stoomreservoir in de oven de stoom op. Deze ovens zijn merkelijk sneller maar ook duurder, en bewaren de voedingsstoffen minder goed dan een lagedrukstoomoven. Hogedrukstoomovens bestaan (nog) niet in combi-uitvoering.
 • Lagedrukstoomovens hebben een waterreservoir of worden aangesloten op de waterleiding. Er zijn ook modellen waarbij een externe boiler de stoom creëert en vervolgens injecteert in de oven. Deze ovens zijn duurder, maar garanderen een constante stoomkwaliteit en een betere menging van stoom en warme lucht.

Zelfreinigende ovens

Wie een broertje dood heeft aan huishoudelijke klussen in de keuken, kan kiezen voor een zelfreinigende oven. Er zijn verschillende types.

 • Bij pyrolyseovens zet je zelf de pyrolyse in werking. De temperatuur loopt op tot meer dan 500 °C en alle voedselresten en spatten worden verbrand. Nadien blijft enkel een laagje stof over dat je gemakkelijk kan verwijderen. Een efficiënt maar duur systeem (aankoop en verbruik). Bovendien kan het reinigingsproces geurhinder veroorzaken.
 • Een alternatief is de oven met een katalysator die de ovenlucht tijdens het koken zuivert. De katalysator verwijdert vet- en geurstoffen en voorkomt dat de oven vuil wordt, waardoor er bijna geen extra reiniging nodig is. Deze ovens zijn bovendien uitgerust met een speciaal soort email dat zich dankzij zijn extreme gladheid eenvoudig laat reinigen met een vochtige doek.

Producten

SBSes 8486: dé ideale koelkast

Liebherr

SBSes 8486: dé ideale koelkast

Casa waterkoeler

Aqualex

Casa waterkoeler

SteamPro: het beste van drie werelden

Electrolux Belgium nv

SteamPro: het beste van drie werelden