livios logo

Met deze tips benut je je kleine keuken optimaal

Een kleine keuken hoeft geen nadeel te zijn: je deelt hem gewoon efficiënt in. Ontwerpster Sanne Clous van Van Marcke nam onlangs zo’n kleine keuken onder handen. Dankzij enkele handige ontwerptrucs benutte ze de beschikbare ruimte optimaal. Bovendien maakte ze de keuken zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Hier ontdek je hoe ze dat voor elkaar kreeg.

Twee in één

Installeer de kast onder je spoeltafel in een hoek. Zo benut je verloren ruimte.

Foto Van Marcke
  

Om te beginnen maakte ze gebruik van een koel-vriescombinatie. Zo heb je maar één hoge kast nodig voor je koelkast én diepvriezer. Haar ovenkeuze ligt in dezelfde lijn. In plaats van één oven van 60 cm hoog koos Sanne voor twee 45 cm hoge ovens in één kast: een gewone en een combi-oven. Die extra ruimte is handig als je iets groters klaarmaakt of tegelijkertijd vier pizza’s bakt. De kasten boven en onder de ovens gebruik je als opbergruimte.

Benut je verloren hoek

Wat met de kast onder je spoeltafel? Die installeer je volgens Sanne best in een hoek. Zo gaat die ruimte niet verloren en heb je extra plaats op je keukenblad. In deze keuken bevindt de keukenboiler zich helemaal in de hoek van de spoelkast. Daardoor benut je de opbergruimte van die kast toch nog optimaal. Bovendien kan je aan je boiler zonder dat die in de weg zit en spaar je een extra kost uit.

Verstop je dampkap

Een ingebouwde dampkap bespaart plaats én oogt mooier.

Foto Van Marcke
  

Uit een ingebouwde dampkap haal je dubbel voordeel: je bespaart plaats en het oogt mooi. In dit ontwerp werkte Sanne de dampkap mét motor helemaal weg in de kast boven het vuur. Ook in de kast zelf is die volledig onzichtbaar. Bovendien heb je er zo zelfs plaats voor kruidenschapjes. Klap je je dampkap uit? Dan beschermt die je fronten tegen kookdampen. Klap je dampkap weer in en hij is helemaal weg. Ga zoals Sanne bovendien voor een stille dampkap met een sterke afzuigkracht.

Lades, lades, lades

Een klassieker: gebruik zoveel mogelijk lades. Ideaal om je potten, pannen en bestek in op te bergen. Maar ook voor je vuilnisbak. Interne lades zijn een extra troef. Visueel heb je dan nog steeds twee schuiven, maar je kan er een extra besteklade in kwijt. Heb je toch graag drie schuiven? Doe zoals Sanne en steek er meenemers in. Zo komt de eerste schuif automatisch mee als je de lade opent. Met een knopje doe je de lade weer dicht.

Ga voor greeploos

De fronten in deze keuken bestaan uit kunststof. Een stevig materiaal, maar met inox maak je het geheel nog sterker. Daarom gebruikte Sanne inox greeplijsten en plinten. Het werkblad en de spatwand hebben dan weer een marmerlook en bestaan uit hittebestendig en krasvrij keramiek. Of je er nu op snijdt of er een hete pan op neerzet, keramiek kan er tegen. Met keramiek en inox beperk je ook de schade als je je keuken stofzuigt. Met het oog op extra onderhoudsvriendelijkheid maakte Sanne de keuken greeploos: doorlopende inox greeplijsten poets je in een wip.

Meer inrichtingstips voor een kleine keuken? Die vind je hier.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/inrichting/met-deze-tips-benut-je-je-kleine-keuken-optimaal/