livios logo

Keukenplanning

Een gemiddelde keuken gaat twintig jaar mee. Goed voor zo'n 50 handelingen per dag en - als je het optelt - lange afstanden. Onderzoek wijst uit dat gemiddeld 70 % van de keukengebruikers geïrriteerd is door een gebrek aan opbergruimte waardoor je je in moeilijke bochten moet wringen om alles op te bergen en uit de kast te halen.

Keukenplanning is dan ook belangrijk om de belasting van je lichaam en het nodeloos heen en weer lopen te beperken. Door een degelijke keukenplanning maak je optimaal gebruik van de beschikbare opbergruimte.

Gebruikersprofiel

Een degelijke keukenplanning begint bij het opstellen van een gebruikersprofiel. Enkele belangrijke vragen die je je moet stellen:

  • Uit hoeveel personen bestaat je gezin?
  • Is de belangrijkste gebruiker links- of rechtshandig?
  • Gebruik je de keuken ook als eetruimte?

De beschikbare ruimte bepaalt natuurlijk in belangrijke mate de vorm en de grootte van de keuken. Bekijk al tijdens het eerste gesprek met een keukenspecialist een gedetailleerd plan van de ruimte met:

  • de afmetingen en de plaats van ramen en deuren,
  • de aansluitingen van water, elektriciteit en gas,
  • en de plaats en grootte van andere opbergruimtes in huis.
Grijze keuken met tafel en bank spoelbak oven en kookpotten op het fornuis

Foto Dovy Keukens
  

witte keuken keukeneiland

Foto èggo
  

Keuken Franke

Foto FRANKE NV
  

Bergruimte

Voorzie in voldoende opbergruimte. Maak op voorhand een inventaris van wat je allemaal wil opbergen. Met lades hou je doorgaans meer opbergruimte over dan met keukenkasten en legplanken. Hou er rekening mee dat je in de keuken niet alleen keukenspullen opbergt, maar ook kookboeken, items voor afvalsortering, poetsproducten, handdoeken, glazen, servies…

keuken lade keukenlade lades besteklade

Foto DSM Keukens
  

Open of gesloten?

Een open keuken schept een ruim gevoel. Bovendien is er meer onderling contact. Nadeel is dat eventuele rommel zichtbaar is van in de woonkamer. Keukengeluiden en -geuren kunnen storen als je even tot rust wil komen in de zithoek. De plaats van inplanting in de woning hangt af van de beschikbare ruimte, maar ook van de oriëntatie. In een noordwaarts gerichte keuken zal je weinig kunnen genieten van de zon. Een keuken gericht op het oosten baadt ‘s morgens in het zonlicht, één op het westen krijgt veel avondzon binnen.

keuken ingebouwde dampkap kookplaat

Foto Novy
  

Verlichting

Een goede verlichting is cruciaal in de keuken. Naast de standaardplafondverlichting zijn er lichtpunten nodig onder hangkasten en eventueel enkele spots bij de afzuigkap. Ook op het werkblad en het kookvlak moet je goed kunnen zien wat je doet.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukeninrichting/22536/keukenplanning/