Met deze ergonomische keukentips hou je best rekening

Ben je graag en vaak in de keuken bezig? Dan ben je constant bezig met kookmaterialen en ingrediënten boven te halen. Daarom is het belangrijk voor je lichaam dat je je keuken op een ergonomisch verantwoorde manier inricht. Hier ontdek je hoe je dat doet.

Hoogte van kasten, laden en werkblad

Met kasten, laden en een werkblad op de gepaste hoogte vermijd je te veel kniel- en strekbewegingen. Pas de hoogte van het werkblad aan de lengte van de gebruikers aan. Meestal bedraagt de standaardhoogte van het werkblad 91 cm, maar steeds vaker kiezen mensen voor een hoger vlak. De afstand tussen je elleboog en het werkblad mag 10 tot 15 cm bedragen. Zorg voor voldoende werkruimte. Hoe langer het werkblad, hoe comfortabeler.

Bewegingsruimte

De verschillende werkzones mogen niet te ver van elkaar verwijderd zijn, anders moet je grote afstanden afleggen tijdens het koken. Je hebt wel voldoende bewegingsruimte nodig. Zo moet een keuken met twee tegenover elkaar liggende rijen kasten minimaal 2,40 m breed zijn: twee maal 60 cm voor de kastdiepte en 1,20 m als bewegingsruimte. Om over voldoende werkruimte te beschikken, moet de totale lengte van het werkblad minimaal 7 m bedragen.

Opbergen

Veel gebruikte benodigdheden geef je een gemakkelijk en snel te bereiken plek in de laden net onder het werkvlak en op de lagere schappen van de bovenkasten. Spullen die je minder vaak benut, komen wat hoger in de bovenkasten of wat lager in de onderladen. Zaken die je maar zelden nodig hebt, zet je helemaal bovenaan of onderaan.

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media