Wat kost een keukenkraan?

Je weet al hoeveel een spoelbak ongeveer kost. Nu komt het erop aan om ook je keukenkraan te kiezen. Maar de keuzemogelijkheden zijn enorm. Net als de prijsverschillen. Wat maakt en kraakt de prijs van een keukenkraan? We zochten het samen uit met Blanco Benelux.

“Kijk om te beginnen meteen verder dan je neus”, begint Elke Vanthuyne van Blanco Benelux met een eerste goede tip. “Keukenkranen vind je zo goedkoop als je zelf wil. Maar ook al ziet de buitenkant er vaak hetzelfde uit, de kwaliteit van de kraan begint toch vanbinnen.”

1. Binnenwerk

“Een degelijke keukenkraan heeft een sterk binnenwerk. Wij werken vooral met messing binnenin, een combinatie van koper en zink. Goedkopere materialen leiden tot lagere prijzen.”

Zo vind je op de markt al keukenkranen van 20 à 25 euro terug. Maar een lage prijs betalen, betekent vaak ook een dure kost achteraf”, waarschuwt Elke. “Denk maar aan kalkproblemen en dergelijke.”

2. Materiaalkeuze en design

“Spoelbakken worden steeds dunner, en keukenkranen steeds hoger”, merkt Elke op. Een duidelijke trend, maar beter materiaal betekent natuurlijk ook een hogere prijs.

Chroom

Toch is het ook de look die het verschil in prijs bepaalt. De meeste kranen op de markt zijn afgewerkt in chroom. “Voor de goedkoopste chromen kranen tel je 110 à 130 euro neer, exclusief btw. Dan heb je qua look een basiskraan, met een degelijk binnenwerk.

Maar je kan hier qua look nog verschillende kanten uit naargelang het aanbod. Bij ons is dat bijvoorbeeld messing, zwart mat chroom (Silgranit), een roestvrijstalen look of een afwerking in zwartere tint (mangaan).

De prijsverschillen? Als je een kraan uit chroom hebt van bijvoorbeeld 530 euro, dan tel je voor diezelfde kraan in messing 600 euro neer. Voor de mangaanversie wordt dat bijna 900 euro.”

Gelakt (composietlook)

Of ga je voor een keukenkraan in composietlook? Deze kranen krijgen een laag lak over het binnenwerk. “Zo kan je kiezen uit verschillende kleuren, eventueel assorti met je spoelbak. Het is wel een kwetsbaarder materiaal, dus let op dat je niet te veel met je potten en pannen tegen je kraan stoot.”

“Deze kranen vallen zo’n 20% duurder uit dan die in chroom. Betaal je voor een chroomversie 222 euro, dan kost hetzelfde model van kraan in kleur bij ons 265 euro.”

Roestvrij staal

Derde soort materiaal is roestvrij staal. “Vooral in trek bij fans van design. De modellen liggen tussen de 300 à 700 euro afhankelijk van de afwerking. Je kan dus zo ver gaan als je zelf wil.”

  • keukenkraan kraan spoelbak Linus-S
    Foto Blanco Benelux
  • keukenkraan kraan keuken spoelbak sproeikop Blanco Carena-S
    Foto Blanco Benelux

3. Functionaliteit en accessoires

“Heel veel mensen schaffen tegenwoordig een keukenkraan aan met uittrekbare uitloop of sproeikop”, merkt Elke nog een andere duidelijke trend op. “Hiermee spoel je gemakkelijk in alle hoekjes van je gootsteen. Of vul je een hoge vaas of emmer zonder te veel gepuzzel. En de kraan is minder vatbaar voor slijtage.”

“Het verschil tussen een vaste kraan en een kraan met uittrekbare uitloop komt neer op 50 à 100 euro. Heb je ook nog eens graag verschillende soorten stralen? Die optie kost je nog eens gemiddeld 30 euro extra”, schat Elke.

En je kan nog breder gaan qua opties. Denk aan een lagedrukkraan met aansluiting op je boiler (om de druk bij opwarming te kanaliseren) of statuslampjes op je kraan.

Conclusie?

Een degelijke basiskraan koop je al voor gemiddeld 200 euro. Wil je meer voor design gaan, met extra snufjes, dan kan de prijs al snel oplopen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media