De tips van Johny: 3 x raad voor je droomkeuken

De keuken krijgt steeds vaker een centrale plaats in onze woning: open, voorzien van een eiland, voldoende ruimte voor de gasten… Hoe je ze precies invult, is een kwestie van voorkeur en smaak. Maar om tot het verhoopte resultaat te komen, geeft werfleider Johny ons nog drie belangrijke tips mee.

Tip 1: Kies je keuken op tijd

“Een van de belangrijkste aandachtspunten in de keuken is dat de leidingen allemaal op de juiste plek zitten”, vertelt Johny. En dat zijn er heel wat: elektrische kabels voor (meer dan voldoende) stopcontacten en schakelaars, toevoerleidingen voor warm en koud water, de afvoerbuis, eventueel een gasleiding wanneer je kiest voor een gasfornuis…

“Die buizen en leidingen worden gelegd in de ruwbouwfase. Dus voor de nieuwe vloer er komt, de wanden worden bekleed, en de keuken er staat. Alles moet goed uitgetekend zijn om fouten te vermijden, want achteraf herstellen is moeilijk en vaak ingrijpend. Kies je keuken daarom best voor je aan de ruwbouw begint.”

Tip 2: Voorzie voldoende verlichting

Niet alleen in oude huizen, maar ook in nieuwere woningen beperkt de verlichting in de keuken zich vaak tot één centraal lichtpunt en eventueel de ingebouwde verlichting in de dampkap. “Met als resultaat dat je vaak staat te koken of af te wassen in het donker”, zegt Johny. “Voorzie dus voldoende verlichting, onder aan de kasten om het werkblad te verlichten, aan de spoelbak, boven een kookeiland…”

In een open keuken kan de verlichting in de keuken ook als extra sfeerverlichting dienen in de hele leefruimte.

Tip 3: Opstelling is een kwestie van smaak, maar…

Een kookeiland of niet, in Boortmeerbeek waren de koppels het er niet over eens. “Tja, dat is een kwestie van smaak en smaken verschillen. Gelukkig maar”, zegt Johny. “Maar er zijn wel een aantal algemene principes die nuttig zijn in elke keuken.”

“Zo zijn lades veel handiger dan leggers. Ze zijn beter bereikbaar, je kan hun oppervlakte beter benutten en je bewaart makkelijker het overzicht.

Zorg er ook voor dat de dampkap goed is aangesloten en dat de buis naar buiten niet te veel bochten vertoont. “Kies je voor een ingebouwde dampkap of een ingebouwd exemplaar hoog boven de kookplaat, is het ook van belang dat ze voldoende zuigkracht heeft, zonder dat het te luid wordt.”

“Denk ook twee keer na bij de opstelling van je keuken. Je wil na de plaatsing niet tot de conclusie komen dat je raam niet meer open kan omdat de kraan ervoor staat…”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media