Trek je plan: Leefkeuken (2/3)

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de keuken van Gert en Marieke aan de beurt.

De keuken nu

Toen Gert en Marieke deze woning uit 1950 kochten, wisten ze dat er heel wat werk aan zou zijn. Voorlopig gebruiken ze deze ruimte, waar vroeger de keuken zat, nog niet. Alles mag eruit, zelfs de elektriciteit wil het koppel uit Wetteren graag opnieuw leggen. Voor de verbouwingen doen ze, waar mogelijk, een beroep op vrienden en familie.

Verlanglijstje

Gert en Marieke willen graag een nieuwe keuken bouwen, ongeveer op de plaats waar de oude stond. De vader van Marieke maakte alvast een plannetje. Hier kan het koppel zich wel in vinden, maar toch geloven ze dat onze binnenhuisarchitecten met een verrassender en beter idee op de proppen zullen komen. Graag zien ze een schuifraam en/of glazen deur in de muur verschijnen. Radiatoren hoeven niet, want het koppel gaat de ruimte verwarmen met een vloerverwarming gekoppeld aan een warmtepomp.

De Wetterse tortelduifjes willen vooral een grote en handige keuken. Ze zijn erg fan van de Scandinavische stijl (witte tinten gecombineerd met hout). Marieke is leerkracht en wil graag een bureau in de keuken. Zo kan ze haar schoolwerk combineren met een van haar grootste passies: koken. Een inbouwoven met bijhorende microgolfoven, een grote koelkast en een vaatwasser mogen dan ook niet ontbreken. Tot slot moet er plaats zijn voor een tafel. Die mag groot genoeg zijn, want Gert en Marieke willen hun gezinnetje op termijn uitbreiden.

Ontwerp van Cécile Ricour

Om zoveel mogelijk licht binnen te trekken, plaatst architect Cécile Ricour een schuifraam richting de tuin. Vanaf de eetplaats en het kookeiland heb je zo een mooi uitzicht. Het wordt daarenboven niet verstoord door een grote dampkamp, want die zit verwerkt in de kookplaat. Ook de huishoudelijke toestellen zijn, op de oven na, niet zichtbaar. Ricour verstopte ze allemaal in de keukenkasten.

Voor het bureau van Marieke vond de architect een plaatsje onder het raam in de hoek. Om deze ruimte duidelijk af te bakenen, zet Ricour de muren, het plafond en de vloer in dezelfde kleur. Al maakt ze ook een link met de keuken.  De meubels in het bureau en de keuken zijn gemaakt uit dezelfde materialen.

Voor de vloerbekleding koos de architect voor een minerale hars. Enerzijds gaat die technisch goed samen met vloerverwarming. Anderzijds heb je maar een dun laagje nodig, wat vooral bij renovaties een belangrijk aandachtspunt is. Ricour verloor de praktische problemen met andere woorden nooit uit oog. Maar de architecte hield ook rekening met de andere wensen. Ze gebruikte bleek hout, witte en blauw-grijze kleuren en geometrisch behangpapier. Zo creëerde ze de Scandinavische stijl waar Gert en Marieke om vroegen.

Budget

  • Ruwbouw en buitenschrijnwerk: 6.350 euro
  • Chape, isolatie en vloerbekleding: 6.250 euro
  • Technieken en verlichting: 3.500 euro
  • Plafond: 1.000 euro
  • Verf en behang: 1.500 euro
  • Meubilair (op maat): 17.500 euro
    Totaal (excl. btw, plaatsing en levering incl.)*:  36.100 euro

*Kostenraming voor dit specifieke project

Ontwerp: Cécile Ricour - www.crealhome.com
Ontdek de andere twee ontwerpen van Maximiliaan Lefèvre en Sofie De Backer.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media