livios logo

De keuken van 2015: eenvoudig, functioneel en licht

Hoe ziet de keuken er anno 2015 uit? Welke kleuren en materialen zijn helemaal in? En wat is los van die laatste hypes de basis van elke goede keuken? We vroegen het aan interieurarchitect Britt Van Namen.

"De leefkeuken is en blijft de favoriete ruimte voor het hele gezin”, vertelt Van Namen.

Foto Dovy Keukens
  

Het geheim van een tijdloze keuken? Neutrale kleuren en materialen in combinatie met opvallende details en accessoires.

Foto Ixina
  

Van Namen is fan van vakverdelingen. "Snel en handig!"

Foto SieMatic
  

"Voor elke keuken zijn er drie basiseisen", begint van Namen. 

  1. Eenvoud. Om het overzicht te bewaren
  2. Functionaliteit. Om snel en praktisch te werken.
  3. Licht. Zodat je optimaal kan koken op elk moment van de dag.

Keukenontwerp = maatwerk

Dé droomkeuken? Die ziet er voor iedereen anders uit. "Wil je een keuken die je volledig kan afsluiten om in alle stilte voor te bereiden? Of verzamel je graag gasten rond het eiland om een handje toe te steken en te aperitieven? Een keukenontwerp is maatwerk. Iedereen heeft zijn eigen verlangens en eisen."

Tijdloos met pit

Van Namen is geen voorstander van zomaar trends te volgen. "Zorg liever voor een tijdloze keuken met karakter. Die spreekt je zelfs na tien jaar nog aan! Natuurlijke materialen als natuursteen of eikfineer creëren een aangenaam en rustgevend kleurenpalet. Wil je toch absoluut een trend in je keuken verwerken? Doe dat dan met je accessoires of keukengerief. Zo hoef je je keuken niet te verbouwen als die trend weer uit de mode is."

Eyecatcher

Voor wie graag een eyecatcher in zijn keuken wil, adviseert Van Namen opvallende goud- en kopertinten. "Die zijn nog steeds hot en geven je interieur een extraatje. Waag je je liever aan een opvallende kleur? Dan is Marsala, de tint van 2015, een aanrader. Deze dieprode wijnkleur maakt je interieur op slag aantrekkelijk."

Musthaves voor elke keuken

Aan technologische snufjes en apparaten geen gebrek. Maar welke daarvan bieden ook echt een meerwaarde? "Voor mij is de kokendwaterkraan zeker een musthave. Nooit meer wachten tot je water kookt, voorzien van een kinderbeveiliging én combineerbaar met een mengkraan zodat je maar een kraan nodig hebt."

Verder raadt Van Namen een flexibele vakverdeling aan om je kastinhoud te structureren. "Je vindt alles snel terug en elk item heeft zijn vaste plaats. Handig!"

Gouden tip?

Van Namen besluit met een gouden tip. "Bij een keukeneiland wordt vaak de dampkap over het hoofd gezien. Een groot inox dampkapvolume neemt niet alleen veel plaats in, het trekt ook echt de aandacht. Een ingebouwde dampkap in je verlaagd plafond of één die in het werkblad zit verwerkt, is veel subtieler en mooier."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukeninrichting/de-keuken-van-2015-eenvoudig-functioneel-en-licht/