livios logo

Hoe kies je tussen legplanken en lades?

Niks leuker als shoppen voor een nieuwe keuken. Tot je al die verschillende materialen, kleuren, formaten en inrichtingsmogelijkheden ziet! Eén knoop helpen we je alvast doorhakken: die tussen kasten met legplanken of lades. Deborah Van Dam van Blum, specialist in keukenergonomie, vertelt waar beide opties hun nut bewijzen.

Ergonomisch en overzichtelijk

In hoeken vind je meestal legplanken, maar er bestaan oplossingen om ook hier lades te voorzien.

Foto ORGALUX (Blum)
  

Keukengerei dat je zelden gebruikt, kan helemaal onder- of bovenaan. Wat je vaak gebruikt, komt op bereikbare hoogte.

Foto SieMatic
  

voor bestek, kookpotten, voorraad en afval zijn lade-indelingen een aanrader.

Foto ORGALUX (Blum)
  

"In onderkasten zijn lades aangewezen”, vindt Deborah Van Dam. "Ze bieden ergonomisch comfort, omdat je minder moet bukken, en geven meer overzicht op je lade-inhoud. Die is ook makkelijker toegankelijk, want je hoeft niet te zoeken naar keukengerei achteraan op een legplank."

Praktische oplossing

Onder de spoelbak en in hoeken vind je traditioneel kasten met een legplank. Maar er zijn praktische oplossingen om hier lades in te integreren. "Ook in voorraadkasten kunnen beide mogelijkheden. Maar lades zijn doorgaans iets gebruiksvriendelijker."

Een mix van hoog en laag

"Het is belangrijk om lades van verschillende hoogtes te voorzien in je keuken", tipt Van Dam. "In brede, hoge en diepe lades heb je meer opbergruimte dan smalle, lage en ondiepe lades. Zo biedt één brede lade van 90 centimeter 15 procent meer opbergruimte dan twee smalle van 45 centimeter. Voor afvalbakjes, flessen en kookpotten heb je hoge lades nodig. Smalle zijn dan weer handig voor je kruidenpotjes, bestek of snijplanken."

Mooi ≠ praktisch

Nieuwe technieken, zoals ladegeleiders die veel gewicht aankunnen, laten meubels met zeer hoge fronten toe. "Die zijn inderdaad mooi, maar niet altijd even makkelijk in gebruik. Als je iets uit de lades wil nemen, moet je je telkens over het volledige front buigen. Voor kleine mensen is dit zeker geen optie."

Orde bewaren

Een overzichtelijke kastinhoud begint volgens Van Dam met het opdelen van je keuken in vijf functionele zones. Een tweede stap is benodigdheden daar opbergen, waar je ze nodig hebt. "Ook de hoogte waarop je die zaken zet, is belangrijk. Keukengerei dat je zelden gebruikt, kan helemaal onder- of bovenaan. Wat je vaak gebruikt, komt op bereikbare hoogte. En voor bestek, kookpotten, voorraad en afval zijn lade-indelingen een aanrader."

Prijsverschil?

Een kast met lades kan duurder zijn dan een kast met legplanken. "Op de totaalprijs van een keuken is dit verschil verwaarloosbaar klein. Zeker als je rekening houdt met de levensduur van de keuken. Waar legplanken eerder de basisuitvoering zijn voor een keukenkast, gaan lades veel langer mee", besluit Van Dam.

Zo, da's al één knoop die je kan doorhakken. Op zoek naar nog meer advies? Lees dan zeker de artikels Het keukenvraagstuk: welk materiaal kies je? en Welk materiaal kiest de expert voor zijn werkblad?


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukeninrichting/hoe-kies-je-tussen-legplanken-en-lades/