livios logo

Koken aan een raam: goed idee?

Vraag

Ik zou in mijn nieuwe keuken liever de spoelbak in het eiland zetten en de kookplaat aan een raam. Wat zijn de ervaringen hierrond? Ik las al en zag al foto's op het net dat dit zou kunnen... Het betreffende raam springt nog eens 40 cm naar buiten en heeft dus een vensterbank van 40 cm, wat de afstand tot de kookplaat dus ook vergroot. Is koken aan een raam een optie?

Antwoord

Koken aan het raam is natuurlijk een optie: het uitzicht zal alleszins beter zijn dan tegen een muur, zonder twijfel. Naast het esthetische moeten er misschien toch ook technische bedenkingen bij gemaakt worden. Onafhankelijk van de sterkte (debiet) van de dampkap is de positie ervan bij het vuur van het allergrootste belang. De damkap moet de lucht boven het fornuis wegzuigen, en daarbij zijn enkele eenvoudige wetten van de fysica van toepassing. 

Zoals: warme lucht stijgt. Daarom dat een afzuiging naast het vuur veel minder goed werkt dan een kap die er recht boven hangt. En zo ook zal een afzuigkap tegen een muur dubbel zo goed werken als een vrijstaand model, om de eenvoudige reden dat de toegevoerde lucht maar uit half zoveel richtingen kan komen.  

Ook de hoogte van de dampkap boven het vuur is van belang: hoe lager hoe beter alle dampen worden opgevangen, maar hoe onhandiger natuurlijk in het gebruik. Vandaar dat er gezocht moet worden naar een compromis tussen uitzicht, rendement en gebruiksgemak, rekening houdend met de lichaamslengte van de gebruiker(s). 

Of er zich achter het fornuis een raam of een muur bevindt, speelt voor de dampkap geen rol, de lucht wordt hierdoor immers perfect in de goeie richting geleid. Dat er wat meer kuiswerk aan een raam is dan aan een bijvoorbeeld een betegelde muur is nogal evident, maar dat is een keuze die ieder voor zichzelf moet uitmaken. Technisch is er alleszins geen bezwaar. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukeninrichting/vraag/35829/koken-aan-een-raam-goed-idee/