livios logo

Zo richt je de verschillende keukenzones praktisch in

Om je keuken zo ergonomisch en praktisch mogelijk in te richten, helpt het om de verschillende keukenactiviteiten te onderscheiden aan de hand van keukenzones. Deze zones kan je vervolgens in een logische volgorde plaatsen. Zo maak je het jezelf gemakkelijk en beperk je de loopafstand.

Bevoorradingszone

Deze zone bevat alle goederen die je nodig hebt tijdens het koken en die je nadien moet terugzetten. Denk maar aan gekoelde en niet-gekoelde levensmiddelen. Ook de koelkast en diepvriezer behoren tot deze zone. Vooral hoge kasten met binnenladen zijn erg interessant voor de bevoorradingszone. Lades zijn volledig uittrekbaar. Zo krijg je een handig overzicht en zie je onmiddellijk wat je nog in thuis hebt. Bovendien zijn lades ergonomischer dan legplanken en kan je ze optimaal benutten.

keuken

Breng de verschillende keukenactiviteiten in verschillende zones onder.

Foto èggo
  

 keuken spoelbak keukenkraan kraan eiland kookeiland

Er zijn vijf zones: bevoorraden, opbergen, spoelen, voorbereiden en koken.

Foto GROHE
  

keuken keukenlade schuif lade

Bovendien zijn lades ergonomischer dan legplanken en kan je ze optimaal benutten.

Foto Keukens De Abdij
  

Opbergzone

Dit is de grootste zone in de keuken. Je bergt er alle artikelen in op die je dagelijks gebruikt: keukenbenodigdheden, bestek, borden, glazen en nogveel meer. De opbergzone staat nauw in verband met de spoelzone. Denk maar aan je afwasmachine leegmaken en je bestek en servies in de kasten opbergen. Borden plaats je best in de kasten onder het werkblad. Zo hoef je het zwaardere gewicht niet hoog op te tillen.

Spoelzone

Centraal in deze natte zone staan de spoelbak, spoelbakonderkast en de vaatwasmachine. De spoelzone wordt elke dag intensief gebruikt om af te wassen, eetwaren te spoelen en afval op te slaan. Ook afvalemmers en onderhoudsproducten horen hier dus thuis. Er bestaan speciaal ontwikkelde laden waarmee je de bergruimte onder de spoelbak efficiënt kan benutten.

Voorbereidingszone

In deze zone gebeurt de voorbereiding van het kookproces. Werkbestek, keukentoestellen, kruiden, mengkommen, snijplanken… het hoort allemaal dicht bij het werkvlak thuis. Dat geldt ook voor geopende verpakkingen en veel gebruikte goederen. Om al je toestellen in deze zone makkelijk te kunnen gebruiken en wegzetten, is het belangrijk dat ze voldoende groot is. De werkruimte dient minstens 90 cm breed en optimaal verlicht te zijn.

keuken werkblad spoelbak kookeiland gaspitten RVS roestvrij staal

Foto FRANKE NV
  

keuken

Foto Dovy Keukens
  

keuken keukenplanning keukeninrichting spoelbak

Foto DSM Keukens
  

Kookzone

De kookzone is het hart van de keuken. Ze is opgebouwd rond het fornuis, de bakoven, de microgolfoven, de dampkap, … Ook kook- en bakbenodigdheden, kookbestek en eventuele kookboeken maken deel uit van deze zone. Idealiter plaats je je kookpotten en -pannen in speciale pottenlades onder het fornuis. Al denk je best na over de indeling, want potten en pannen nemen veel plaats in.

keuken kast keukenlade keukenkast lade

Foto ORGALUX (Blum)
  

Beperk je loopafstanden

Door alle onderdelen van de keuken zo veel mogelijk te groeperen en de afzonderlijke zones zo logisch mogelijk ten opzichte van elkaar te rangschikken, bespaar je heel wat moeite en tijd. Een keukenspecialist staat je hier in raad en daad bij. Tegenwoordig beschikken ook heel wat leveranciers over simulatieprogramma’s om je keuken virtueel voor te stellen. Zo weet je op voorhand tot in het kleinste detail hoe je keuken eruit zal zien.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukeninrichting/zo-richt-je-de-verschillende-keukenzones-praktisch-in/