Maak kennis met de verschillende soorten keukenkranen

De keukenkraan is het kernelement van elke spoeltafel. Gemiddeld 90 keer per dag wordt ze open en dicht gedraaid. Dit vereist in eerste instantie degelijkheid en bedieningsgemak. Maar ook het optische aspect speelt een belangrijke rol.

Eengreepsmengkranen

Eengreepsmengkranen zijn de standaard voor vrijwel elke spoeltafel in hedendaagse keukens. Deze kranen kunnen met één hand gemakkelijk de temperatuur en het debiet regelen. Gebruik bij voorkeur kranen met een lange hendel en een groot draaioppervlak.

Opties

Handige optie: een uittrekbare handdouche. Die maakt het erg gemakkelijk om grote emmers of kookpotten te vullen. Bij sommige kranen kan je hier speciale hulpstukken op plaatsen (bvb. speciale borstel om pannen mee te reinigen).

Sensorgestuurde kraan

Hieruit komt water van zodra je je hand of de pot onder de kraan houdt.

Kokendwaterkraan

Een kokendwaterkraan is een op het eerste gezicht gewone keukenkraan waarmee je dankzij een reservoir in de keukenkast rechtstreeks kokend water kan tappen. Een kokendwaterkraan staat stevig vast op een werkblad en is uitgerust met een kindveilige bedieningsknop.

Gebruikstips

  • Naargelang de hardheid van water is het aan te raden de filterzeef van de straalbreker (perlator) regelmatig uit te nemen, te reinigen en te ontkalken. Daarvoor moet de straalbreker afgeschroefd worden en het binnenwerk enkele uren in een lauwe azijnoplossing gelegd worden.
  • Bij de eerste ingebruikname schroef je de straalbreker best af en laat je de kraan goed doorspoelen.
  • Bij zeer hard of agressief water is het aanbevolen de kraan na ieder gebruik op te drogen. Dit voorkomt kalkafzettingen die de kraan kunnen beschadigen.
  • Sluit de kraan niet rechtstreeks aan op netwerken waarvan de druk 5 bar overschrijdt. Gebruik in dergelijk geval een drukregelaar. Aanbevolen leidingdruk: 3 – 5 bar.
  • Maximale temperatuur van het warme water: 70°C. Aanbevolen temperatuur: 65°C.

Lees ook:

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media