Zo werk je je keukenkasten en -lades af

Als je kasten en laden hebt gekozen, komt het erop aan ze mooi en veilig af te werken met degelijk hang- en sluitwerk.

Hang- en sluitwerk

Voor de kasten verdienen volledig metalen scharnieren de voorkeur boven exemplaren die (gedeeltelijk) uit kunststof bestaan. Ga na of ze driedimensionaal regelbaar zijn, zodat je het front eenvoudig bij kan stellen. Met het oog op het onderhoudsgemak zijn afklikbare scharnieren interessant. Die laten je toe de deuren snel en zonder gereedschap af te nemen en terug te bevestigen. Bekijk ook hoe ver je de kasten kan openen, want dat hangt af van het type scharnieren. Goede scharnieren zorgen ervoor dat de deurtjes automatisch sluiten als ze bijna dicht zijn.

Geleiders

Een goede lade moet stevig zijn en voldoende draagkracht hebben. Bij de meeste laden voorkomt een geleider dat de lade eruit valt als je ze per ongeluk te ver opentrekt. Verdekt ingewerkte geleiders genieten de voorkeur omdat hier geen stof of kruimels in kunnen vallen. Bij normale geleiders blijft ongeveer 20 % van de lade in de kast zitten.

Telescopische geleiders maken de volledige inhoud van de lade goed bereikbaar. In trek vandaag zijn geleiders die ervoor zorgen dat de laden vanzelf dicht gaan. Handig zijn laden die niet terug opengaan als je ze te bruusk dicht duwt. Ook het vermelden waard is de eindstop die voorkomt dat de lade met veel geweld dichtklapt.

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media