Wat kost een spoelbak?

Ook al is de vaatwasmachine helemaal ingeburgerd, een spoelbak blijft onmisbaar in je keuken. Maar hoe breed kan je gaan in je keuze? En hoeveel euro besteed je eraan? Samen met Roxanne Lalmant van Franke zetten we de belangrijkste kostenbepalers op een rijtje.

1. Het materiaal

“Je vertrekt best altijd vanuit het materiaal waarmee je wil werken”, vertelt Roxanne Lalmant. De beschikbare materialen zijn talrijk, maar drie onder hen zie je het meest terug op de markt: roestvrij staal, keramiek en composiet.

“Roestvrij staal is traditioneel een voltreffer en blijft na al die jaren goed scoren. Het is een klassiek materiaal dat alle temperaturen aankan, bijzonder hygiënisch is en een tijdloze uitstraling heeft. Tegenwoordig durft men steeds vaker voor een gekleurde spoelbak te kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld spoelbakken uit composiet of uit keramisch materiaal. Het eerste materiaal heeft een iets korreliger uitzicht, terwijl keramiek een egale look heeft en zeer hygiënisch is.”

2. Het model

Spoelbakken bestaan in verschillende vormen en configuraties. Zo heb je keuze uit een enkele, anderhalve of dubbele spoelunit of een spoeltafel met afdruipblad. Wanneer heb je de juiste spoelbak voor jouw keuken? “Als je de juiste materialen combineert met de functies die overeenstemmen met wat je in je keuken wil doen”, zegt Roxanne. “Denk goed na waarvoor je je spoelbak gebruikt, dan wordt het kiezen van het model een logische keuze.”

“De prijs van een spoelbak hangt van heel wat factoren af. Dus echt concrete prijzen geven, is moeilijk, maar voor ieder budget is er altijd een oplossing. Ga je voor een standaard enkelvoudige spoelbak in roestvrij staal met afdruip, dan start de prijs vanaf 181 euro exclusief btw. De basisprijs van een composietversie ligt hoger en een keramische spoelbak zit in een duurdere prijsklasse, omdat er verschillende manuele handelingen nodig zijn om zo'n spoelbak te vervaardigen."

3. Manier van inbouwen

Hoe wil je de spoelbak in je werkblad inbouwen? Zelfs dit heeft invloed op de prijs. “Standaard zit je met een dikker randje dat boven je werkblad uitkomt. Maar je kan ook kiezen voor vlakbouw. Hierbij komt de rand van je spoelbak perfect op gelijke hoogte te liggen met je werkblad. Ideaal voor in strakke keukens.”

Een andere mogelijkheid zijn SlimTop-spoelbakken waarbij de inbouwrand vlak gemaakt is. "Dit benadert het effect van vlakbouw, maar is eenvoudiger te installeren. Bovendien vind je geen sporen van siliconen."

Ten slotte heb je nog spoelbakken die helemaal binnenin je werkblad liggen (onderbouw). Deze zie je enkel zitten van bovenaf. Zij zijn goedkoper qua aankoop, want ze hebben geen afdruipgedeelte. Maar vereisen meer uitsparingen in het werkblad, en zijn dus duurder om te plaatsen. “Zeer mooi bij werkbladen in graniet of composiet, maar niet aan te raden bij laminaat of hout”, waarschuwt Roxanne. “Kies je voor een gekleurde spoelbak die voldoende groot is en in onderbouw? Dan start de prijs vanaf 500 euro exclusief btw.”

4. Details

“Functionele kenmerken maken een spoelbak nog aantrekkelijker en eenvoudiger in gebruik en onderhoud”, zegt Roxanne. “Denk maar aan de hoekradius, een automatische lediging of een geïntegreerd ventiel. Zo transformeer je jouw spoelbak tot een multifunctionele werkplek. Die keuzes bepalen mee de prijs.”

5. Toebehoren

Ten slotte kan je nog een aantal accessoires kiezen om het plaatje helemaal af te werken. “Met multi-inzetbare accessoires creëer je extra werkruimte op en rond je spoelbak en werk je sneller en efficiënter. Denk aan snijplanken, afdruipbakjes of -matjes, mobiele druipbladen … Je kan hier zo ver in gaan als je wil.”

Conclusie?

Qua basisrichtprijs kan je rekenen op iets minder dan 200 euro. Maar je kan gerust 600 euro meer neertellen voor een spoelbak, afhankelijk van de keuzes die je combineert. De prijzen zijn dan exclusief btw, plaatsing en eventuele accessoires.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media