“Verschil tussen laminaat en steen is nauwelijks zichtbaar”

Veel mensen dromen van een keukenwerkblad uit graniet, keramiek of Corian. Maar met laminaat bespaar je al snel honderden tot duizenden euro’s. Goed idee?

  • mobalpa Fries Lievrouw
    Foto Mobalpa SPRL
  • werkblad zwart
    Foto Mobalpa SPRL
  • keuken mobalpa
    Foto Mobalpa SPRL

Laminaat als keukenwerkblad, het blijft voor de meesten toch een budgetkeuze. “Als het budget er is, kiezen de meeste consumenten nog altijd voor steen”, weet Fries Lievrouw, netwerkverantwoordelijke in ons land van het Franse keukenmerk Mobalpa. “Vroeger viel de keuze in negen op de tien gevallen op graniet. De laatste jaren heeft ook composiet aan populariteit gewonnen en meer recent nog de keramische werkbladen.”

Tegenreactie

Als reactie op al die duurdere materialen, krijgt nu ook laminaat een belangrijkere rol. Dat heeft uiteraard met de prijs (Wat kost een keukenwerkblad?) te maken, maar er is ook heel wat veranderd op esthetisch vlak. Lievrouw: “De huidige imitaties zijn zo goed dat je amper nog het verschil ziet tussen een stenen werkblad en laminaat.”

Perfecte houtimitatie

“Hetzelfde geldt voor de houten werkbladen. Het verschil tussen massief hout en een degelijke houtimitatie is nauwelijks zichtbaar. Pas als je er aankomt, merk je dat het om laminaat gaat.”

Nadelen blijven

Door de esthetische verbeteringen, is laminaat meer dan ooit een interessante optie in de keuken. Maar de bekende nadelen blijven bestaan. “Je moet er niet op snijden met een mes, maar dat geldt ook voor graniet. En je mag er ook geen warme pot of pan opzetten. Als je dat allemaal wel wil doen, ga je beter voor een keramisch werkblad.”

Zelfherstellend laminaat

Niettemin wijst Fries Lievrouw op een opmerkelijke innovatie, het zogenaamde zelfherstellende Fenix-laminaat van de Italiaanse fabrikant Arpa Industriale. “Dit ‘luxelaminaat’ is tot op zekere hoogte autoherstellend: kleine krasjes kan je wegwerken met een vochtige doek en een strijkijzer.”

Fluweelzacht materiaal

Toch benadrukt Fries vooral de esthetische mogelijkheden. “Wij pakken op Batibouw uit met twee nieuwe werkbladbekledingen in laminaat. Bij het Futura-gamma is de afwerking in de kern van de stof gegraveerd, wat zeer authentiek aanvoelt. Het Fenix-gamma heeft een zeer mat uitzicht en voelt fluweelzacht aan. Dankzij die esthetische en tactiele troeven gaan deze nieuwe werkbladbekledingen goed samen met enkele van onze bestaande keukenmodellen.”

Antibacteriële werking

Naast het uitzicht en het onderhoud, wijst Fries Lievrouw op een derde troef van het hedendaagse laminaat: de antibacteriële werking. “Dan heb ik het specifiek over het gladde oppervlak van het Fenix-laminaat. Daarop kunnen bacteriën zich niet vasthechten. Hetzelfde geldt voor Corian (een merk van volkunststof), maar dat is voor de meeste mensen niet betaalbaar.”

Conclusie

Laminaat een budgetkeuze? Absoluut. Maar dankzij de ontwikkelingen van de jongste jaren, beschikt dit materiaal ook over esthetische en technische troeven in de keuken. Zolang je maar goed oplet met je mes en altijd een onderlegger gebruikt voor warme potten en pannen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media