livios logo

Keuken inrichten? Bereid je voor met deze protips

Ga je voor een open keuken of niet? Welk materiaal is handig als werkblad? En waar moet je rekening mee houden bij de keuze van je dampkap, kranen of keukentoestellen? Met deze gouden tips van specialisten hak je zelfs de moeilijkste keukenknoop door! 

Dampkap: recirculatie of afvoer naar buiten?

Een recirculatiedampkap neutraliseert kookdampen en blaast de propere lucht opnieuw je woning in. Je ventilatiesysteem werkt dan het kookvocht weg.

Foto Novy
  

Je kookplaat en dampkap zullen een belangrijke rol spelen in je keukenbeleving. “Een eerste vraag is of je wil kiezen voor recirculatie of afvoer naar buiten toe”, zegt Olivier Lambert van Novy. “Die vraag moet je je stellen voor de werken beginnen, om de nodige voorzieningen te treffen. Is er geen mechanische ventilatie voorzien in je woning? Dan raden wij aan om de afvoer naar buiten te voorzien. Is dit wel aanwezig, dan adviseren wij recirculatie.” 

Energiezuinig én comfortabel

Moet je lang wachten tot er warm water uit de kraan komt? Dat kan je oplossen met een snelkookkraan.

Foto Quooker Belgium bvba
  

Het voornaamste voordeel van recirculatie? “Dat is de warmteterugwinning”, legt Olivier uit. “Zeker bij nieuwbouwwoningen met lage temperatuurverwarming, is dit een energiezuinige en comfortabele oplossing. Belangrijk bij de evaluatie van het recirculatiesysteem is de geurabsorptie en het onderhoudsprincipe. Kies voor een systeem dat je verzekert dat de geuren effectief verwijderd worden en dit tegen een lage onderhoudskost. Verder is het ook belangrijk dat je comfortabel om kan gaan met de toestellen in de keuken. Kiezen voor een fabrikant die communicatie tussen kookplaat en dampkap voorziet, is een groot voordeel voor een aangename kookervaring.” 

Koelkast inbouwen? Let op ventilatie

Kalk tast je kranen en toestellen aan. Dit kan je voorkomen met een filterkraan of waterverzachter.

Foto Getty Images
  

Ga je een koelkast inbouwen in je nieuwe keuken? “Hou er dan rekening mee dat ventilatie van cruciaal belang is bij het inbouwen van een koelkast”, zegt David Christiane van Liebherr. “Zowel boven- als onderaan moet je minstens 200 cm² ventilatieruimte voorzien voor het aanzuigen en afgeven van lucht. Dit zorgt voor een lager verbruik en een langere levensduur van je toestel.” 

Keukenkasten kiezen

De look van je keuken wordt in grote mate bepaald door je keukenkasten. “Maar sta ook eens stil bij de binnenkant van je kasten”, tipt Inge Moerman van Dovy. “Zo kan je kiezen voor glanzend laminaat aan de binnenkant van de keukenkasten. Dit is heel onderhoudsvriendelijk en prima bestand tegen krassen, zeker als je veelvuldig potten en pannen in- en uitlaadt. Je hebt nu ook glanzend laminaat in linnenstructuur. Heel mooi in zowel landelijke als moderne keukens.” 

Snel warm water 

Geen zin om lang te wachten vooraleer er warm water uit je kraan stroomt? “Hou dan rekening met de afstand van je kraan tot aan de grote CV-boiler”, verduidelijkt Steven Van Tichelen van Quooker. “Die bepaalt namelijk hoe lang je op warm water moet wachten in de keuken. Is de afstand meer dan vijf à zes meter? Dan zal je al snel twintig tot dertig seconden moeten wachten op warm water. In dat geval moet je eigenlijk kijken naar een oplossing, zoals een snelkookkraan."

Gefilterd water uit de kraan

Niet alleen een kokendwaterkraan is handig in je keuken, Elke Vanthuyne van Blanco adviseert ookeen filterkraan. “Je hoeft niet meer te sleuren met pakken water van de supermarkt naar huis en je hebt minder PMD-zakken nodig omdat je geen plastic flesjes moet weggooien. Een plus voor het milieu. Bovendien heb je minder kalkaanslag in je koffiemachine, wat de houdbaarheid van het apparaat verlengt.” 

Zet kalk buitenspel

Ook Klaas Luyckx van EcoWater wijst op het belang van de nefaste gevolgen van kalk. “Als je een waterverzachter plaatst, geniet je langer van je nieuwe keuken. Zo voorkom je hardnekkige kalkaanslag en bijhorende schade aan je gloednieuwe toestellen. Met een waterverzachter heb je zacht water. Je kranen en oppervlakken blijven kalkvrij en je toestellen gaan langer mee. Bovendien bespaar je met een waterverzachter tot 650 euro per jaar.”

Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukenmaterialen/54071/keuken-inrichten-bereid-je-voor-met-deze-protips/