livios logo

Het keukenvraagstuk: welk materiaal kies je?

Bij een nieuwe keuken horen veel vragen. Over de toestellen. De vorm. Kastindeling en werkblad. Maar ook over het materiaal van de frontafwerking. Griet Van Roye van Siematic legt uit waar je op moet letten. "Hou in de eerste plaats rekening met je gezinssamenstelling."

Kunststof, lak, fineer of hout?

De drie belangrijkste afwerkingsmaterialen voor je kasten en lades zijn kunststof, lak en fineer. Tenzij je natuurlijk voor een massief houten keuken kiest. Want dan is de kern van de fronten tegelijk ook de afwerking.

Gezin en kookgewoontes

Hoe maak je een weloverwogen keuze? "Kijk in de eerste plaats naar de samenstelling van je gezin en je kookgewoontes", tipt Griet Van Roye. "Heb je nog jonge kinderen? Of wordt er intensief gekookt? Dan is het belangrijk dat je fronten wat krasbestendiger zijn."

BLANCO SteelArt - Durinox - Foto 2

Strak en modern.

Foto BLANCO Benelux Kitchen Technology
  

keuken lak

Afwerking in glanzend lak.

Foto SieMatic
  

Greeploze, witte laminaatdeuren.

Foto Dovy Keukens
  

Easy, Style Infini, Batibouw 2013

Speelt natuurlijk ook een rol in het totale prijskaartje: de toestellen.

Foto ixina
  

 Onderhoudsvriendelijk kunststof

Kunststof - melamine of laminaat - is het meest gekozen materiaal voor de afwerking van de fronten. En daar zijn verschillende redenen voor. "Het is stevig, onderhoudsvriendelijk, krasbestendig en het heeft een lange levensduur. Bovendien is het een budgetvriendelijke oplossing."

Lak: van flashy blauw tot opvallend roze

Hecht je vooral belang aan een uniek uitzicht? En ben je bereid daar wat meer voor te betalen? Dan is een gelakte keuken misschien iets voor jou. "Het voordeel is de waaier van 1950 NCS-kleuren (Natural Colour System, red.). Alle denkbare tinten zijn mogelijk, van flashy blauw tot opvallend roze, en dat in zowel een matte als glanzende uitvoering. Let wel: lak is delicater dan kunststof. Al kan je eventuele krasjes wel wegwerken met een lakstift."

Karaktervol hout

Nog exclusiever dan lak, is een frontafwerking van fineer: een laagje echt hout dat rondomrond op de kasten- en ladefronten gekleefd wordt. Zo krijg je de authentieke uitstraling van echt hout. "Hout is een materiaal om zuinig op te zijn, ook als het gewonnen wordt uit verantwoord bosbeheer. Dat maakt fineer een duurzame oplossing. Het is wel de duurste frontafwerking. Maar om geld uit te sparen, kan je ook werken met een fotografische reproductie van hout", aldus Van Roye.

Vetten, oliën en zuren

In de keuken komen er dampen vrij en gebruik je vetten, oliën, zuren, kruiden en reinigingsmiddelen. Maar of je daarmee rekening moet houden bij de keuze van de frontafwerking? "Nee, zowel kunststof, lak en fineer zijn tegen een normaal keukengebruik bestand. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken."

Geen impact op draagkracht

Ook de draagkracht ondervindt geen enkele invloed van de frontafwerking. Van Roye: "De fronten hebben niets te maken met de binnenafwerking en opbouw van de kasten. Maar draagkracht is wel een belangrijk aandachtspunt, waaraan de dealer de nodige aandacht moet besteden."

Frontafwerking alleen niet prijsbepalend

De keuze voor kunststof, lak of fineer heeft een invloed op de kostprijs. Maar Van Roye wijst erop dat ook andere factoren de totale prijs bepalen. "Veel hangt af van de toestellen. Wil je bijvoorbeeld een teppanyaki, wijnkoeler of stoomoven? Verder niet te vergeten, is de indeling van de laden en kasten. Hiervoor bestaan talrijke mogelijkheden met elk hun prijskaartje. En er is het werkblad. Ook hier is kunststof het voordeligst, maar je hebt bijvoorbeeld ook kwartscomposiet of graniet."

Gemiddeld 30 jaar

"Wij gaan voor keukens uit van een gemiddelde levensduur van 30 jaar, los van het type front. Mocht er een probleem zijn met een front, dan kan je dit indien de uitvoering nog beschikbaar is vervangen - of het nu gaat om kunststof, lak of fineer. Hou er bij een gelakt front wel rekening mee dat de kleur lichtjes kan afwijken van de originelen, zoals dat ook met verf het geval is", besluit Van Roye.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukenmaterialen/het-keukenvraagstuk-welk-materiaal-kies-je/